3D Üretim Mühendisliği Nedir?
Yeni bir teknoloji olan 3D baskı teknolojisi hızla büyümeye devam ediyor. Çok yönlü bir uygulamaya sahip olan 3D baskı teknolojisi çok fazla talep görüyor. 3 boyutlu yazıcılar ve 3 boyutlu modelleme uygulamaları aracılığıyla yenilik sağlayabilen ve bunları çalıştırabilen insanlara artan bir ihtiyaç ortamı oluşmaktadır.
Bu alandaki istihdam artışını doğuran nedenler arasında, modern endüstri firmalarının yanı sıra geleneksel kuruluşlarında, 3D yazıcıların potansiyelini fark etmesi ve üç boyutlu üretim teknolojilerine artan talep göstermesidir.
İş dünyasında devrim yaratmaya hazır bu sektörde yer almak istiyorsanız 3D endüstrisi hakkındaki bilginizi arttırmanın tam zamanı.
3D Baskı Nedir?
Üç boyutlu baskı veya eklemeli üretim, üç boyutlu nesnelerin fiziksel olarak yazdırılmasına olanak tanır. 3D yazıcılar, plastik ve metal gibi malzemelerden tasarımınızı, katman katman oluşturarak prototipler ve ürünler oluşturmanızı sağlar.
3D baskı; şirketlerin, yeni ürünler için oluşturulmuş fikirlerini hızlı bir şekilde prototip haline getirmelerine olanak tanır. Ayrıca tedarik zincirlerinde, ürün atıklarında ve depolamada tasarruf sağlayarak ürünlerin yaratılmasıyla ilgili maliyetleri de azalmaktadır.
Gerekli Beceriler
Bu alanda kariyer yapmak için yeni teknolojilere ilgi duymanız, hassasiyet ve ayrıntıya önem veren bir yapınız olması gerekir. Bir projeyi planlamak ve tasarlamak için öncelikli olarak bilgisayar destekli tasarım bilgisine sahip olmanız gerekir. Ayrıca 3D yazıcıların çalışma sistemi ve üretim uygulamaları hakkında çalışma bilgisine de ihtiyacınız olacaktır. 3D baskı alanında kariyer yapmayı hedefliyorsanız 3D baskı için en son teknik gelişmeleri ve ihtiyaçları da takip etmeniz önemlidir.
3D Üretim Mühendisi Olmak İçin Gerekli Eğitimler:
3D üretim alanında kariyer için okuyabileceğiniz, bu alana uyum sağlayacak üniversite bölümlerinden bazıları şunlardır:
· Mühendislik
3D üretim endüstrisi, ekipmanı anlayan, bakımını yapan ve çalıştıran mühendisler gerektiren hızla gelişen bir teknolojidir. Makina, endüstri veya yazılım mühendisleri, imalat ve mimari tasarımlar için doğru çalışan modeller ve bileşenler üretebilecek mühendislik bölümleridir.
· Animasyon ve Tasarım
Aynı uygulamaları kullanan bölümlerden bir tanesi de animasyon ve tasarım bölümleridir. Web grafikleri, uzun metrajlı filmler gibi birçok alanda 3D animasyonlar kullanılmaktadır. 3D tasarım yazılımı, görsel kavramları somut nesnelere dönüştürmek için kullanılır. 3D animasyon bölümlerini okumanız da ilgili modelleme yazılımlarını anlamanızı sağlar.
· Biyomedikal Teknoloji
Sağlık alanı da tedavilerde daha başarılı olabilmek için 3D yazıcıları kullanan bir alandır. Tıp araştırmacıları, 3D malzemelerden çalışan organik modeller ve hatta fonksiyonel arteriyel implantlar oluşturabilir. Biyomedikal uzmanları, bu yeni 3D teknolojisi aracılığıyla yeni tıbbi çözümler geliştirebilirler.
· Yazılım Geliştiricileri
Teknoloji ilerledikçe, 3D baskı yazılımında daha iyi ara yüzler ve 3D yazıcıları kullanmayı kolaylaştıran daha fazla özellik ve işlev geliştirebilen programcılara olan ihtiyacı daha da fazla artıracaktır.
3D Üretim Mühendislerinin İş Fıratları
3D üretim çok çeşitli uygulama alanı olan özel bir bilgi alanıdır. 3D üretim mühendisleri birçok alanda iş fırsatları bulabilir.
3D Tasarım
Bir 3D tasarımcısı fikirleri keşfeder, var olan sorunları çözer ve modelleri pazara hazır ürünler haline getirirler. 3D yazıcılar için tasarım yapmak, fikirlerinizin dijital sürümlere dönüşmesini sağlar.
3D Baskı Uzmanı
3D baskı uzmanı, 3D baskı için dosyalar hazırlar. Tasarımdaki hataları ayıklamak, düzenlemek ve en iyi çıktıyı elde etmek için çeşitli yazıcılarda biçimlendirmek gibi işlevleri gerçekleştirerek müşteri özelliklerine uygun hale getirir.
3D Özelleştirme Ve Prototipleme
Mobilya veya tıbbi protezler gibi çeşitli nesnelerin tasarımları yaygınlaştıkça üreticiler daha büyük ve daha karmaşık 3D yazıcılar üretiyor. Bir üç boyutlu prototip oluşturucu bu tasarımları zamanında ve uygun maliyetli bir şekilde üretmelidir.
Satış
Bu özelleştirilmiş ürünlerin ve prototiplerin pazarlanması da oldukça önemlidir. Müşteri bilgilerini, teknik tavsiyeleri, fiyatlandırmayı, planlamayı ve daha fazlasını yönetmenin yanı sıra 3D baskı teknikleri, yazılım ve yazıcı yetenekleri ve malzemeleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir.
Eğitim
Birçok okul, bilim veya iş geliştirme gibi konularda uygulamalı eğitim aracı olarak 3D baskıyı kullanılmaktadır. 3D yazıcıların artan kullanımı ile şirket hızlandırma kursları veya üniversitelerde ve teknik okullarda birçok düzeyde nitelikli eğitmenlere ihtiyaç duyulmaktadır.
Parça İmalatı
Stokta olmayan veya antika arabalar, sanat eserleri, ev dekorasyonu ve daha fazlası gibi tamir edilemeyen benzersiz ürünler için yedek parça sağlayabilecek şirketlere talep de artmaktadır.
Sonuç olarak; mühendislik, tasarım, animasyon, tıbbi teknolojiler ve yazılım geliştirme gibi alanlardaki meslekler, 3D baskı merkezli yeni meslekler için bir fırsat olabilir. 3D tasarım yazılımı ve yazıcı işletimindeki uzmanlık seviyesi, kişiselleştirme, fabrikasyon, prototip oluşturma, satış, eğitim ve çok daha fazla sektörde yeni iş fırsatları yaratıyor.
Kaynaklar: