Öğrenmeyi Kolaylaştıran Yöntem Zihin Haritası Nedir?

Abdulkadir Özbek

Zihin Haritası Nedir? Eğitimdeki Önemi Nedir?

Zihin haritası nedir

Zihin Haritası, beynin potansiyelini ortaya çıkarmak için evrensel bir anahtar sağlayan güçlü bir grafik tekniğidir. Tüm kortikal becerileri – kelime, görüntü, sayı, mantık, ritim, renk ve uzamsal farkındalık, tek ve benzersiz bir şekilde güçlü olarak kullanır. Bunu yaparken, size beyninizin sonsuz genişliğinde dolaşma özgürlüğü verir.

Zihin haritası, gelişmiş öğrenmenin ve daha net düşünmenin insan performansını artıracağı yaşamın her alanına uygulanabilir.

Zihin haritası nedir

1970 yılında Tony Buzan tarafından yaratılan Zihin Haritaları artık dünyanın her yerinden milyonlarca insan tarafından hem bilgiyi öğrenmek hem bilgiyi başkasına aktarmak, hem de detayları ile hatırlamak ve beyin fırtınası yapmak amacı ile kullanılıyor. Zihin haritasını beynin nöron yapısına, kalbin damar bağlantılarına veya bir ilin haritadaki gösterimine benzetebiliriz. Merkezden detaylara doğru aktarılan bir yolu vardır.

Zihin Haritaları Hangi Amaçla Kullanılır?

Zihin haritası nedir

Size konu hakkında genel bir bakış sunar ve bütünsel perspektif sunar. İçeriğinizi planlamanızı, seçimler yapmanızı ve nereye gittiğinizi ve nerede olduğunuzu bilmenizi sağlar. Büyük miktarda veriyi detayları ile tek bir sayfada görmenizi ve öğrenmenizi sağlar. Yeni yaratıcı yollar görerek problem çözmeyi sağlar.

Son derece verimli olmanızı ve farklı konular hakkında bütünsel düşünmenizi sağlar. Bakmak, okumak, derin düşünmek ve hatırlamanın eğlenceli yoludur. Göz – beyin koordinasyonu ile satır satır okumak yerine bütüne bakarak hatırlamayı sağlar.

Zihin Haritalarının Eğitimdeki Önemi

Zihin haritası nedir

Microsoft’tan Boeing’e, Apple’dan Xiaomi ‘ye global firmaların üst düzey yöneticilerinin aldığı bu eğitim okullarda öğretilmeye başlandığında öğrencilerin, yaratıcılık becerilerini de geliştirmektedir.

Zihin Haritalarının Faydaları Nelerdir?

Zihin haritası nedir

Zihin haritası bütünsel öğrenme sağlar. Öğrenmeyi öğrenme, öğrenme becerinizi tam anlamı ile değiştirerek, bilgileri öğrenmek için harcadığınız zamanı azaltır. Öğrenciler için çalışma, gözden geçirme ve sınavlar konusunda kendilerini iyi hissetmeyi, öğrenme yeteneklerinizin gelişmesini sağlar.

Genel bakış ile tüm resmi görmenizi, bütün bilgi hakkında tek başına bağlantılar ile hatırlamanızı sağlar. Konsantrasyonun artmasını sağlayarak daha iyi sonuçlar çıkarmanızı sağlar. Tüm kortikal becerilerinizi kullanmanızda yardımcı olur. Kolay hatırlama ve ezberlemenizi sağlar. Bilgiyi zihninizin gözünde “görün”.

Partiler, tatiller, projeler veya başka herhangi bir konu için tüm ayrıntıların üstünden geçmenizi sağlar. Konuşmaları net, rahat ve canlı bir şekilde hatırlayacak kodlar oluşturmanızı sağlar. Elinden gelenin en iyisini yap. Planlama tüm ayrıntıları ve yönleri baştan sona tek bir kağıt parçası ile düzenlemenizi sağlar. Toplantılar, günlük planlamalarınız, hızlı ve verimli bir şekilde tamamlanır. Hazırlıktan sunuma kadar bütün dersleri daha kolay ve çok daha hızlı hale getirir. Düşünceleri analiz etmek için kullanılan en iyi yöntemdir.

Zihin haritası nasıl yapılır?

Zihin haritası nedir

Öncelikle bir A4 kağıdı yatay olarak çevirip bütünsel görebileceğimiz şekilde tutuyoruz. Kağıdı kullanmaya ortadan ve konu başlığı ile başlıyoruz ve bir görsel ekliyoruz. Görsel kullanımı zihin haritalarında çok önemli çünkü görseller öğrenmeyi görselleştirir.

Buradaki amaç görselleştirerek hatırlamayı kuvvetlendirmek. Başlığımızı ortaya yazdıktan sonra konuyla alakalı kollar oluşturmaya başlıyoruz. Kolları yaparken renkli kalem kullanmanız akılda kalıcılığı %37 oranında artırır. 

İçeriğe göre kollardan yeni detay içeren kollar ekleyerek daha çok detayı akılda tutabilirsiniz. Zihin haritalarının kollarını oluştururken 1-2 kelimenin üzerine çıkmadan anahtar kelimelerle kodlar oluşturulmalı.

Özet Çıkarıp Maddelendirmek Yerine Renk ve Görüntülerden Yararlanın

Bildiğiniz gibi beynimizde 2 büyük bölüm var. Biri sol, diğeri sağ beyin. Sol beyin; yazma, listeleme, matematiksel işlevlere sahip. Sağ beyin ise daha çok görüntü, duygu, resim, müzik ve hayal gücüne dayalıdır. Bir sayfayı kullanırken en tepeye başlığı yazıyoruz, madde madde listeler çıkartıyoruz, özetler çıkartıyoruz ve bunları ezberlemeye çalışıyoruz. Halbuki öğrenme sürecine sağ beyini katarsak yani renklerden, görüntülerden ve hayal gücünden yararlanırsak öğrenmek çok kolay oluyor.

Bunu şuna benzetiyorum, iki kanadımız var ancak biz tek kanadı kullanıyoruz ve uçmaya çalışıyoruz. Çocuklar da o yüzden derslerde başarısız oluyorlar.

Öğrenme Sürecine Sağ Beyini Katmada Zihin Haritaları En Güzel Yöntem

Öğrenme sürecine sağ beyni katmak için en güzel uygulama zihin haritaları. Zihin haritaları uygulamalarında; sayfayı yan olarak kullanıp, ana başlığı tam ortaya yazarak renkli kalemlerle ve şekillerle not almamız sağlanıyor.

Bu sayede öğrenme sürecine sağ beyin aktif olarak katılıyor ve öğrenmek çok daha kolay oluyor.

Zihin Haritası Nedir?

Paylaş
3 Yorum
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

3 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Duygu Yaşar

Merhaba 6.sınıfa giden bir kızım var, diğer yaşıtları gibi bilgisayarda zaman geçirmeyi çok seviyor. Onun bu sevgisinden uzaklaştırmadan bu becerisi konusunda doğru yönlendirmem gerektiğini düşünüyorum. Bilgisayar sevgisinin bir sonucu olarak görsel zekâsının işitsel zekasına göre daha fazla gelişim gösterdi sanırım.

Bilgisayar sevdiği kadar ders tekrarlarını da sevmesini bekliyorum fakat tekrarlar işkence gibi geliyor. Hem arkadaşları ile aynı anda online olarak iletişimde olup hem görsel kullanarak hazırlanabilen zihin haritaları olduğunu duydum.

Zihin haritaları ile konu tekrarlarını yapması konu ile ilgili kavramlar arası ilişki kurmasına, arkadaşları ile ortak çalışma yaparak konu tekrarlarını daha keyifli bir hale dönüştürebilir mi? Bu şekilde öğrenmenin kalıcı olmaya etkisi var mıdır? Ve tabi zihin haritası yapmayı alışkanlık haline getirmesi sadece ders konusunda mı kızımı destekler?

Serkan Ayan

Yazılılara hazırlanırken kitapların ve sayfaların arasında boğulan ancak yine de başarılı olamayan bir oğlum var. Nasıl çalışman gerektiğini bilmiyorsun diyorum… Bence çalıştığı konuların önemli noktalarını tespit edemiyor ama o bunu kabul etmiyor. Konular arasında ilişki kuramıyor. Bu kadar ders çalışıp başarılı olamadığı için artık ders çalışmak da istemiyor. Zihin haritalarını kullanarak gerçekten bu sorunların üstesinden gelmek mümkün mü?

Login

3
0
Would love your thoughts, please comment.x