Çocuklarda Odaklanma Güçlüğünü
Birçok çocuk, dikkatini toplamakta zorluk çekiyor. Özellikle daha küçük çocuklar bunu yaşadığında, aileleri çocuklarının neden odaklanamadığını merak ediyor ve öğrenme zorluğu çekip çekmediğini anlamaya çalışıyor. Maalesef ki bu odak problemi kimsenin istemeyeceği sonuçlar yaratabiliyor. Problemi çözmeden önce, problemin neden var olduğunu iyi anlamak önemlidir.
Çocuklarda Odaklanma Güçlüğünü Belirtileri
Önce, odaklanma probleminin en çok karşılaşılan işaretlerine bakalım:
-Düşük notlar
-Okulu sevmeme hali
-Derslerde yıkıcı davranışlarda bulunmak
-Bunalmışlık hissi
Bu işaretlerin çocuğunuzda görülmesi, çocuğunuzda bir öğrenme zorluğu olduğunu otomatik olarak kanıtlamaz. Çocuğunuza bu şekilde yaklaşmak yerine, ilk adımda çocuğunuzun okulda neden odaklanma zorluk çektiğini anlamaya çalışmalısınız.
Öncelikle şunu anlamak gerekir, her öğrencinin odaklanma konusunda zor zamanları olur, bu sebeple her zorluk yaşayan çocuk ADHD (Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu) veya ADD (Dikkat Eksikliği Bozukluğu) değildir. Dolayısıyla erkenden endişelenmenize de gerek yok. Sizler için Oxford Öğrenme Merkezi’nin belirlediği 10 nedeni derledim. Dikkatini toplamakta zorluk çeken çocukların karşılaştığı 10 büyük problemi aşağıda bulabilirsiniz.
1- PRATİK EKSİKLİĞİ
Birçok küçük çocuk, yeni bir ortama girdiğinde, odaklanmakta zorluk çeker çünkü ilk kez karşılaştıkları bir çevrededirler. Bu, daha büyük çocuklarda da görülebilir, ilk kez gidilen bir kütüphanede ders çalışamayabilirler. Neredeyse her çocuğun ve hatta öğretmenlerin yaşadığı bir süreç ise, üç ay yaz tatili yaptıktan sonra okula hızlı bir dönüş yapmaktır. Uzun süre pratik edilmeyen bir aktivite, bir anda olduğunda beynimiz odaklanmakta zorluk çekebilir ve dikkat dağıtıcı unsurlar daha göz önünde bulunur.
2- MATERYALLERİ KAVRAMA
Konsantrasyon eksikliği aslında materyalleri anlamamaktan da kaynaklanabilir. Bu eksik anlam aslında çocukların odaklanma sürecine zarar verebilir ve bu şekilde olduğu yerden de geriye düşmesine sebep olabilir.
3- EĞİTİM SEVİYESİ
Bazı çocuklar, bazı derslerde yeni bir şey öğrenmeyebilir, bu da çocuğu yeterince zorlamaz. Kendi seviyesinin altında bir eğitim gören çocuk ise materyale veya derse olan ilgisini kaybedebilir ve aynı derecede kendi seviyesinin çok üstünde bir eğitim alan çocuk da materyale olan ilgisini kaybedebilir. Bu seviye farklılığı, okula dair tüm ilgisini kaybetmesine sebep olabilir ve öğrenci konsantre olamaz.
4- DIŞSAL UYARANLAR
Bir sınıf ortamı tamamen dikkat dağıtıcı unsurlardan oluşabilir, sürekli arkadaşlarıyla sohbet etmeye çalışan sınıf arkadaşları olabilir örneğin. Bazı çocuklar bu sesleri ve dikkat dağıtıcı ögeleri filtreleme konusunda diğerlerinden daha çok zorluk yaşayabilir ve öğretmenine odaklanamayabilir. Bunu anlamak öğretmenin elindedir.
5- MOTİVASTON EKSİKLİĞİ
Bazı durumlarda, çocuğunuzun konsantrasyon probleminin temel kaynağı odak sorunu olabilir. Motivasyon eksikliği sınıf içerisinde farklı problemlere yol açabilir. Çocuk, neden okulda olduğunu, neden derslerine çalışması gerektiğini idrak edemeyebilir ya da mantıklı bulmayabilir. Motivasyon eksikliği ve cevap bulamadığı sorular, çocuğun önüne koyulan materyallere, ödevler veya görevlere karşı da büyük bir ilgisizliği beraberinde getir.
6- YANLIŞ ÖĞRENME TARZI
Farklı öğrenciler farklı öğrenme tarzlarına sahiptir: bazı öğrenciler en iyi görerek öğrenirken bazıları dinlerken bazıları ise pratik yaparken öğrenir. Eğer çocuğunuzun öğretmeni çocuğunuzun öğrenme tarzıyla eşleşmeyen bir tarza sahip ise ve diğer alternatifleri de ders içerisinde kullanmıyorsa çocuğunuz odağını kaybeder ve anlama zorlukları yaşayabilir. Çocuğun nasıl daha iyi öğrendiğini keşfetmesine yardımcı olun, bu konuda öğretmeninden de destek alabilirsiniz.
7- UYGUN BESLENME VE UYKU DÜZENİ
Eğer çocuğunuz kendisi için en ideal uyku süresini tamamlamıyorsa, sınıf içerisinde yeterli enerjiyi bulamaması da odak sorununu doğuracaktır. Aynı zamanda, kahvaltıyı es geçmek de çok büyük bir problemdir, kahvaltı bu yaş dönemi için çok kritiktir. Çocuğunuz açken okula gittiğinde, öğrenmeye hazır değil, dikkati dağılmaya hazır şekilde güne başlayacaktır.
8- ORGANİZASYON PROBLEMLERİ
Organize şekilde düzenlenmeyen ve not tutulmamış bir defter veya dağınık bir çalışma alanı da öğrenciler için çok dikkat dağıtıcı olabilir. Sınıfa düzensiz gelmek demek çocuğun gerekli defteri, kitabı, dersler için gereken diğer materyalleri de bulmak için zaman harcamasına sebep olacaktır. Yanlış defteri veya kitabı getirdiğinde ya da eksik bir materyale sahip olduğunda da çocuğun dikkati çok kolay dağılabilir ve derse odaklanmamayı tercih edebilir. Odasının dağınık olması da aynı şekilde buna sebep olabilir ve dağınıklığını sevdiğini söyleyen çocuğunuz dahi bıkkınlık hissedebilir.
9- OKUL ANKSİYETESİ
Okula veya notlara dair olan anksiyete çok daha derin bir sorundur. Çok stresli ya da çok bunalmış çocuklar, bu duyguların fazla yaşanmasından ötürü bir özgüven eksikliği yaşayabilir ve notlarında düşme görülebilir. Okula gitmek istemeyebilir, ders çalışmak istemeyebilir, kendini çok depresif hissedebilir veya pes edebilir. Bu durumlarda psikolojik destek almak önemlidir.
10- ÖĞRENME ZORLUĞU
Çocuğunuzun sınıfta yaşadığı farklı farklı sorunlar olabilir, süreklilik kazanan dikkat dağınıklığı gözlemiyorsanız veya sürekli düşük notlar alıyorsa ve yukarıdaki listenin tamamına bakıp ögeleri tek tek elediyseniz, öğrenme güçlükleri dediğimiz ADD, ADHD, Disleksi gibi güçlükleri araştırmanız gerekebilir. Bir uzmandan destek alarak ve öğretmeni de bilgilendirerek çocuğunuzun odak problemini aşmasına yardımcı olabilirsiniz.
Kaynak: https://www.oxfordlearning.com/why-cant-my-child-focus/
Akşamları oğlumla ödevlerini birlikte yapıyoruz. Ödevin başında beş dakika sabit tutamıyorum. Ya kardeşiyle kavgaya başlıyor ya da aklına başka bir şey geliyor kalkıyor. Her akşam evde ödev krizi yaşıyoruz. Oğlum 3.sınıfa gidiyor. Bazen okula gitmek istemiyor, sıkılıyorum diyor. Odaklanma sorunu mu yaşıyor ne oluyor anlamıyorum. Bu sorunu çözebilmek adına neler yapabiliriz?