Bulut Mühendisliği Sistemleri
Bulut Nedir?
Bulut, verilerin ve programların sabit disk yerine, internet üzerinden depolanması veya bunlara erişilmesi anlamına gelir.
Günümüzde her şey buluta taşınıyor, bulutta saklanıyor, bulutta çalışıyor ve hatta her şeye buluttan erişiliyor.
Bulut, dosyalarınızı sakladığınız ve dünyanın her yerinden erişebileceğiniz internet bağlantınızın diğer ucundadır. Bulut sistem, herhangi bir altyapıyı sürdürmenizi veya yönetmenizi gerektirmez. Neredeyse sonsuz kapasiteye sahip olduğu için asla kapasitesi tükenmeyecektir. Bulut sistem, İnternete bağlanabileceğiniz her yerden verilerinize ulaşmanızı sağlayan bir teknolojidir.
Bulut Mühendisliği Nedir?
Bulut mühendisleri ise, bir kuruluşun bulut tabanlı sistemlerini ve süreçlerini yönetmekten sorumlu kişilerdir.
Bulut mühendisi; tasarım, planlama, yönetim, bakım ve destek dahil olmak üzere bulut bilişimle ilişkili tüm teknolojik görevlerden sorumlu bir BT uzmanıdır.
Bir bulut mühendisi neredeyse her yerde çalışabilir. Genellikle teknoloji şirketlerinde veya büyük bir BT veya bulut altyapısına sahip büyük, yerleşik kuruluşlarda çalışırlar. Bu iş için en büyük fırsatlar Amazon ve Google’ dur.
Bulut bilişim alanına olan talep büyümeye devam ediyor ve bu hizmetler için küresel pazarlar artıyor. Büyük teknoloji merkezlerine sahip bölgelerde, bulut mühendislere olan ilgi ve ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.
Bulut Mühendislerinin Görevleri Nelerdir?
- AWS, Microsoft Azure, Google Cloud veya diğerleri gibi bulut sağlayıcılarını kullanarak mimarileri kurma,
- Mevcut altyapıları bulut tabanlı sistemlere taşıma,
- Bulut tabanlı sistemlerin güvenliğini ve erişimini yönetme,
- Devam eden operasyonel yönetim, bakım ve sorun giderme.
Bulut Mühendisi Sorumlulukları:
- Bulut çözümlerini değerlendirmek ve belirlemek için mühendislik ve geliştirme ekipleri ile iş birliği yapar.
- Mevcut sistemlerin değiştirilmesi ve iyileştirilmesini sağlar.
- Yeni bulut teknolojileri ve girişimlerinin uygulanması konusunda ekipleri eğitir.
- Modüler bulut tabanlı sistemlerin tasarlanmasından ve geliştirilmesinden sorumludur.
- Uygulamalara uygun bulut çözümleri geliştirip, bu çözümlerin sürdürülmesinden sorumludur.
- Bulut güvenliğinde, şirket güvenlik politikalarını uygular ve en iyi uygulamalara uygun olarak veri depolama ve işleme fonksiyonlarının verimli çalışmasını sağlar.
- Altyapı güvenlik açıklarını ve uygulama dağıtım sorunlarını belirler, analiz eder ve bu sorunları çözer.
- Mevcut sistemleri düzenli olarak gözden geçirir ve iyileştirmeler için önerilerde bulunur.
- Müşterilerle etkileşim kurar, bulut desteği sağlar ve müşteri ihtiyaçlarına göre önerilerde bulunmakla sorumludur.
Bulut Mühendisliği İçin Sahip Olunması Gereken Beceriler:
- Linux İşletim Sistemi Bilgisi: Bulut mühendisleri, şirketlerin bulut geliştirme için sıklıkla kullandığı Linux işletim sistemi hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
- Veri Tabanı Becerileri: Bulut mühendisleri, bulut veri tabanı yönetimi becerilerine, MySQL ve Hadoop bilgisine sahip olmalıdır.
- Programlama Becerisi: SQL, Java, Python , Ruby, Golang, PHP ve .NET gibi programlama dilleri bilgisinin yanı sıra güçlü programlama becerilerine sahip olmalıdır.
- Ağ Bilgisi: Sanal ağları ve genel ağ yönetimi işlevleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
- DevOps Uygulama Deneyimi: DevOps, bulut mühendisliği için popüler bir uygulamadır. Özellikle Amazon Web Services (AWS) DevOps, bulut sağlayıcıları tarafından aranan bir beceridir.
- Konteynerleştirme: Bulut mühendisleri, konteynerleştirme araçları konusunda bilgili olmalı ve Docker ve Kubernetes’i iyi anlamalıdır .
- Sanallaştırma: Bulut mühendisleri, sanal makinelerde uygulama yazılımını dağıtma ve çalıştırma bilgisine sahip olmalıdır.
- Bulut Sağlayıcılarını Anlama: Teknik bulut özellikleri ve mühendislik uygulamaları farklı hizmet sağlayıcılar arasında farklılık gösterebileceğinden, her bir teklifin ne olduğunu anlamak bir bulut mühendisinin bilgisini artırabilir ve bunları işverenler için daha pazarlanabilir hale getirebilir.
- Güvenlik ve Kurtarma: Bulut güvenliği, sağlayıcılar arasında giderek artan bir önceliktir ve bulut bağlamında siber güvenlik bilgisi önemlidir.
- Web Hizmetleri ve Uygulama Programlama Arabirimleri (API’ ler): Bulut mühendisleri, XML (Genişletilebilir İşaretleme Dili), SOAP (Basit Nesne Erişim Protokolü), WSDL (Web Hizmetleri Açıklama Dili) ve UDDI (Evrensel Açıklama, Keşif ve Entegrasyon) gibi açık standartlar hakkında bilgi sahibi olmalı ve API’ lerin nasıl çalıştığını anlamalıdır.
Bulut Mühendisliğinin Türleri:
Bulut mühendisi unvanı, birkaç farklı bulut odaklı mühendislik alanlarını kapsar. Bulut mühendisliği görevleri birçok uzmanlık alanı gerektirir.
- Bulut Mimarları: Bulutun altyapısını yönetir. Bu pozisyonlar, buluttaki uygulamaların mimarisini, konfigürasyonunu ve dağıtımını denetler.
- Bulut Yazılımı Geliştiricileri: Bulut teknolojileri için yazılım özellikleri, işlevleri, veri tabanları ve uygulamaları oluşturur ve sürdürür.
- Bulut Güvenliği Mühendisleri: Bulut tabanlı platformlar ve uygulamalar için güvenlik sağlamak üzere özellikler oluşturur ve sürdürür.
- Bulut Yöneticileri : Bulut tabanlı hizmetlerin kullanımıyla ilişkili yazılım ve donanımı yönetir.
- Bulut Ağ Mühendisleri: İstemciler ve hizmet sağlayıcılar arasındaki ağ altyapılarını ve bağlantıları yönetir ve destekler.
- Bulut Otomasyon Mühendisleri: Otomasyon, düzenleme ve entegrasyona önem veren bulut düzenleyicilerdir.
Kaynakça: