Geleceğin Meslekleri 8: Siber Güvenlik Uzmanı

Abdulkadir Özbek

Siber Güvenlik Uzmanılığı Nedir?

İnternete bağlı her bilgisayar siber saldırılara karşı savunmasızdır. Siber güvenlik veya BT güvenliği, bilgisayarları ve ağları sanal saldırılara karşı korumak için kullanılan bir tekniktir. Günümüzde ve yakın gelecekte teknoloji sektöründe en çok aranan meslekler arasındadır.

Siber Güvenlik Uzmanı; yazılım sistemleri, ağlar ve veri merkezlerinin geliştirme aşamalarında ağ güvenliğin sağlanmasından sorumludur. Ayrıca, bilgisayar sistemlerinde donanım ve yazılımdaki güvenlik açıklarını ve riskleri araştırır. Bu sistemlere yapılan tüm saldırıları ve izinsiz girişleri yönetir ve izler. 

Siber güvenlik uzmanları, ağ altyapılarına güvenlik duvarları kurarak güvenlik açığını kapatırlar. Siber güvenlik uzmanlarının, bilgisayar korsanlarından veya organize suçlulardan sürekli bir adım önde olmaları gerekiyor. Özellikle büyük kuruluşlarda ve finansal hizmet sağlayıcılarda siber güvenlik ihtiyacı gittikçe artmaktadır.

Siber güvenlik uzmanı, olası siber saldırılara karşı çeşitli stratejiler ve savunma sistemleri tasarlamalıdır. Herhangi bir olağandışı faaliyet oluşumuna karşı sistemleri sürekli izlemeli ve bunlara karşı önlem protokolleri geliştirmelidir. Yeni savunma sistemleri ve protokolleri oluşturmak Siber Güvenlik Uzmanının sorumluluğundadır.

Siber Güvenlik Uzmanlarının Görevleri:

  • Yazılım sistemlerinin, ağların ve veri merkezlerinin geliştirme aşamalarında güvenlik oluşturmaya çalışmak
  • Donanım ve yazılımdaki güvenlik açıklarını ve olası riskleri araştırmak
  • Bir kuruluşun bilişim teknolojileri altyapısında güvenliği oluşturmanın en iyi yolunu bulmak
  • Ağ altyapılarına güvenlik duvarları örmek
  • Saldırılara karşı sistemleri sürekli izlemek
  • Potansiyel bir tehdit veya saldırı durumunda güvenlik açıklarını kapatmak
  • Siber korsanları belirleyip gerektiğinde yetkili kuruluşlarla irtibat kurmak

Siber Güvenlik Uzmanlarının İş Alanları

  • Ağ sağlayıcıları
  • Kamu Kuruluşları
  • Hükümet güvenlik birimleri
  • Banka ve Finans Kurumları
  • Okullar ve üniversiteler
  • Hava Yolları
  • Veri tabanına sahip büyük şirketler
  • Güvenlik firmaları

Siber Güvenlik Uzmanları için Temel Beceriler:

  • Problem Çözme Yeteneği

Mevcut ve gelişmekte olan teknolojilerde ve dijital ortamlarda karmaşık bilgi güvenliği zorluklarını üstlenmek ve olası problemleri çözmek için yaratıcı yollar bulmak önemlidir.

  • Teknik (Donanım ve Yazılım) Beceri

Siber güvenlik uzmanları, sorun giderme, bakım ve bilgi güvenliği sistemlerini güncelleme gibi sorumluluklara sahiptir. Bir siber güvenlik uzmanının sürekli ağ izlemesi, gerçek zamanlı güvenlik çözümleri sağlaması gibi günlük faaliyetleri gerçekleştirmesi için teknolojik açıdan bilgili olması çok önemlidir.

  • Çeşitli Platformlarda Güvenlik Bilgisine Sahip Olmak

Siber güvenlik sadece bilgisayarlarla değil, çeşitli işletim sistemleri, bilgisayar sistemleri, mobil cihazlar, bulut ağları ve kablosuz ağlar üzerinde rahatça çalışabilmeli ve tüm bu alandaki gelişmelerden haberdar olmalıdır.

  • Detaycı ve Hızlı Olmak

Siber güvenlik uzmanı, bir kuruluşu siber saldırılara karşı koruyabilmek, güvenlik açıklarını ve olası riskleri etkili bir şekilde tespit etmek için son derece tetikte ve detay odaklı olmalıdır. Sürekli ağ izlemek için sorumluluk sahibi olmak ve problemleri hızlı bir şekilde tanımlayarak gerçek zamanlı ve hızlı güvenlik çözümleri bulmak oldukça önemlidir.

  • İletişim Yetenekleri

Diğer bölümlerdeki kişilerle irtibat halinde çalışıp, bulgularınızı, endişelerinizi ve çözümlerinizi başkalarına etkili bir şekilde iletebilmek ve açıklayabilmek önemlidir. Siber güvenlik strateji tekniklerini, farklı teknik anlayışa sahip kişilere açık ve net bir şekilde aktarabilmek önemlidir.

  • Temel Bilgisayar Adli Becerileri

Kuruluşların dijital varlıklarını etkili bir şekilde koruyabilmek ve güvenlik ihlallerini önleyebilmek için, güvenliği ihlal edilen verilerin nasıl kurtarıldığı konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir.

  • Öğrenme İsteği

Teknoloji gelişip değiştikçe siber güvenlik de hızla değişimler olmaktadır. Bu alanda çalışan herkesin en yeni uygulamaları ve yükselen trendleri takip ederek güncel kalması gerekmektedir. Bu nedenle siber güvenlik uzmanlarının kendi kendini sürekli eğitmesi ve her zaman öğrenmeye istekli olması önemlidir.

  • Hacking Anlayışına Sahip Olmak

Bir kuruluşun ağını etkili bir şekilde korumak için, ilk etapta bunların nasıl kötüye kullanılabileceğini bilmek gerekir. Bu nedenle siber güvenlik uzmanlarının hackleme yeteneğine de sahip olması gerekir. Bir sistemin nasıl hacklendiğini bilmek bu saldırıları engellemeye yönelik etkili çözümler oluşturmak için önemlidir. Kısacası, Bir siber güvenlik uzmanı bilgisayar korsanlarıyla aynı becerilere sahip olmalıdır.

Siber Güvenlik Uzmanlığı İçin Gerekli Eğitimler

Üniversitelerin bilgisayar mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, yazılım mühendisliği gibi bölümlerinden mezun olanlar ile bilgisayar bilimleriyle ilgili lisans mezunları siber güvenlik uzmanı olabilirler.

Herhangi bir alandan mezun olup bu alana ilgi duyan herkes, siber güvenlik sertifika programlarına katılarak siber güvenlik uzmanı olabilir.

Çok sayıda üniversite, enstitü ve siber güvenlik kuruluşları siber güvenlik uzmanlığı alanında sertifikalı eğitimler vermektedir. Bununla birlikte, uluslararası geçerliliği olan siber güvenlik sertifikaları sunan büyük kuruluşlar da mevcut.

En iyi Güvenlik Sertifikaları:

  1. Sertifikalı Etik Hacker (CEH)
  2. CompTIA Güvenlik+
  3. Microsoft Technology Associate (MTA) – Windows Server Yönetiminin Temelleri
  4. Sertifikalı Bilgi Sistemi Güvenliği Uzmanı (CISSP)
  5. Sertifikalı Bilgi Güvenliği Yöneticisi (CISM)
  6. Sertifikalı Bilgi Sistemleri Denetçisi (CISA)
  7. Sertifikalı Bulut Güvenliği Uzmanı (CCSP)

Kaynaklar:

https://targetjobs.co.uk/

https://www.fieldengineer.com/

https://worldscholarshipforum.com/

https://online.champlain.edu/

Paylaş
Yorum Yaz
3 2 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x