Geleceğin Meslekleri 11: FinTech Mühendisliği

Abdulkadir Özbek

FinTech Mühendisliği Nedir?

FinTech (Finansal Teknoloji), hem işletmeler hem de tüketiciler için geleneksel finans biçimlerini iyileştirmek ve otomatikleştirmek için oluşturulan yazılım, mobil uygulamalar ve diğer teknolojilere ait her şeyi kapsayan bir terimdir.  

Geleceğin Meslekleri 11: FinTech Mühendisliği

FinTech endüstrisi; robotik danışmanlık, varlık yönetimi firmaları, çevrimiçi bankacılık, mobil ödemeler, çevrimiçi havale, karmaşık blok zinciri ağları gibi birçok yenilikleri ifade eder. Bu yenilikler geleneksel modellerden farklı olarak finansal hizmetleri yeniden yapılandırmaktadır. 

“FinTech Şirketi” terimi, işletmeler veya tüketiciler için finansal hizmetleri değiştirmek, geliştirmek ve otomatikleştirmek için teknolojiyi kullanan herhangi bir işletmeyi tanımlar. Finans alanındaki hızlı gelişmeler, finansal hizmet firmalarının, sigorta acenteleri ve yatırım bankalarının işlerini yürütmek için algoritmalardan, makine öğreniminden, büyük veriden ve blok zincirlerden yararlanmalarına sebep olmaktadır.

Geleceğin Meslekleri 11: FinTech Mühendisliği

FinTech mühendisleri, veri ve teknolojinin kesiştiği noktada, finansı hem ticari hem de kişisel kullanım için kolayca erişilebilir hale getiren kişilerdir. FinTech mühendisleri, her şeyin karmaşıklaştığı günümüz dünyasındaki sorunları, belirleme ve çözme becerilerine sahip olmalıdır. Bu beceriler; tam bulut entegrasyonunu, uzak iş gücünü, hızla değişen teknolojileri, yeni teknolojilerin gelişimini ve daha birçok konuyu kapsamaktadır.

FinTech Nasıl İşler?

Geleceğin Meslekleri 11: FinTech Mühendisliği

FinTech, tüketiciler veya işletmeler için finansal işlemleri basitleştirerek onları daha erişilebilir ve daha uygun maliyetli hale getirir. FinTech, gereksiz tüm adımları ortadan kaldırarak işlem sürecini düzene sokmaya çalışır. Örneğin, mobil finans uygulamaları, kişilere günün herhangi bir saatinde ödeme yapmasına ve havale işlemlerine olanak tanır. Ancak nakit veya çekle ödeme gibi işlemlerde alıcının parayı yatırmak için bankaya gitmesi gerekir.

Bir FinTech Mühendisinin Sahip Olması Beceriler:

Geleceğin Meslekleri 11: FinTech Mühendisliği

FinTech mühendisliği bir lisans derecesinden daha fazlasına sahip olmayı gerektiriyor. Günümüz dünyasında, modern işgücü daha rekabetçi, yüksek eğitimli ve daha karmaşıktır. Endüstrilerde, herkesten farklı şeyler ortaya koyan ve birçok alanla çalışıp kendini sürekli geliştiren kısacası fark yaratan mühendislere ihtiyaç duyulmaktadır.

FinTech endüstrisinde fark yaratan bir mühendis olmak için sahip olunması gereken en iyi beceriler:

1- Siber Güvenlik Uzmanlığı

Geleceğin Meslekleri 11: FinTech Mühendisliği

Özellikle FinTech start-up şirketleri, güvenliklerine yönelik kötü niyetli tehditlere açık durumdadır. FinTech mühendislerinin yüksek güvenlik becerilerine sahip olmaları oldukça önemlidir. Çünkü herhangi bir hata veya kesinti durumunda sistemler risk altındadır ve bu risk günümüz dünyasında tolere edilemeyecek kadar önemlidir. Bir FinTech endüstrisinde milyarlarca dolar işlenmektedir. Herhangi bir teknik problem, kullanılan bir ağın çöküşü gibi aksaklıklar, firmalar ve müşteriler için güvenlik tehdidi oluşturmaktadır. Bundan dolayı, tüm sistemin güvenilir ve bakımlarının düzenli yapılması gerekir. Bir FinTech mühendisinin yüksek güvenilirlik sistemleri oluşturma ve bunlarla çalışma bilgisine sahip olması gerekir.

2- Bilgi İşlem Altyapısı 

FinTech mühendislerinin farklı ve uzak ağlara yayılmış verilerle nasıl çalışacağını bilmesi gerekir. FinTech mühendislerinin, veri tabanı ve ERP yönetimi, sunucu ve depolama hizmetleri gibi bilgi işlem altyapısına dayalı becerilere sahip olması gerekir.

3- Açık Kaynak Teknolojisi

Geleceğin Meslekleri 11: FinTech Mühendisliği

Açık Kaynak Teknolojisi; kamuya açık olan, bir program oluşturmak için kullanılan kaynak kodun, kişiler tarafından görüntülenmesi ve düzenlenebilmesi için kolayca erişilebilen, paylaşılabilen bir yazılımdır.  Bu nedenle, FinTech mühendislerinin Android, WordPress, Linux vb. gibi en yaygın açık kaynaklı teknolojiler konusunda müşterilerin ihtiyaçlarına göre kodu nasıl düzenleyeceklerini bilmeleri gerekir.

4- Sürekli Entegrasyon ve Dağıtım (CICD)

CICD, uygulama geliştirme ekiplerinin kodu daha düzenli ve sorumlu bir şekilde dağıtmasını sağlayan, bir uygulamayı ve bir dizi çalışma şeklini sembolize eder. CICD, yazılım geliştirme ekibinin otomatikleştirilmiş bir dağıtıma ve güvenli bir kod kalitesine ulaşmaya izin veren bir sistemdir. FinTech mühendislerinin, kullanıcılara hızlı bir şekilde ulaşabilecek ve işlevsel bir değişiklik yapabilecek yazılım bilgisine sahip olmaları gerekir.

5- Mikro Hizmetler

Geleceğin Meslekleri 11: FinTech Mühendisliği

Mikro hizmetlerin amacı, en kısa sürede kaliteli bir ürün sunmaktır. Bu durum FinTech endüstrisinde mikro hizmet becerileri talebine yol açmaktadır. Yazılım geliştirme için çok daha gelişmiş ve daha hızlı bir şekilde uygulamalar oluşturmak için yenilikçi yöntemlerle kuruluşlara hizmet eder. Bu nedenle, FinTech mühendisleri daha büyük uygulamalar oluşturmak için Spring Boot , Jersey , Swagger ve Dropwizard gibi uygulamaları kullanabilecek çok boyutlu bir yaklaşıma sahip olmalıdır. 

6- Sosyal Beceriler

Bir FinTech mühendisinin alanında başarılı olması için sadece teknik veya finansal becerilere sahip olması yeterli değildir. Uzun vadeli başarı elde etmek isteyen bir FinTech mühendisi sosyal becerilere de önem vermelidir. Bir FinTech mühendisinin sahip olması gereken sosyal beceri türleri arasında; Duygusal zeka, iletişim ve empatiyi içeren “insan becerileri”, sorunlara yaratıcı çözümler bulmaya yardımcı olabilecek analitik ve eleştirel düşünme becerilerini içeren “Yaratıcılık ve problem çözme becerileri” ve FinTech endüstrisinde meydana gelen hızlı değişikliklerle başarılı bir şekilde başa çıkmak için çevik ve esnek olmaları gibi “Uyarlanabilirlik ve Esneklik becerileri “yer alır.

Kaynaklar:

https://www.analyticsinsight.net/

https://bootcamp.cvn.columbia.edu/

Paylaş
Yorum Yaz
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x