Geleceğin Meslekleri 13: Dijital Oyun Tasarımcılığı

Abdulkadir Özbek

Dijital Oyun Tasarımcılığı Nedir?

Oyun oynamayı tetikleyen unsurların en başında, motivasyon ve güçlü bir topluluk duygusu ihtiyacı gelir. Ayrıca yaratıcılık, inisiyatif alma ve beceri kazanımı da oyun oynamayı tetikleyen güçlü yönlerdir.

Günümüzde dünya çapında milyarlarca hayata dokunan oyun endüstrisi, müzik ve sinema endüstrilerinin toplamından daha büyüktür. Artan oyuncu sayısı göz önüne alındığında, 16-64 yaş arası nüfusun %57’si, 17 milyon kişi son 12 ayda video oyunu oynamıştır. Bunların %59’u erkek, %41’i kadındır. Kadın oyunculardan en yoğun olarak %13 ‘ünün, 25-34 yaş kategorisinde bulunduğu   görülmektedir. Ancak erkek oyuncularda yaş dağılımının, 25-34 yaş arasında %15, 35-44 yaş arasında %13 ve 45-54 yaş arasında ise %12 olmak üzerek büyük bir oyuncu dağılımı görülmektedir. Bu nedenle dijital oyun tasarımcılığı giderek daha popüler bir meslek olmaktadır.

Geleceğin Meslekleri 13: Dijital Oyun Tasarımcılığı

Ayrıca günümüzde sadece eğlence alanında değil, eğitim, askeri eğitim, profesyonel öğrenim, şehir planlaması gibi sektörlerde de oyunlar, oldukça önemli bir rol oynayarak sosyal oyunlaştırma olarak kullanılmaktadır. Oyuncular tarafından en çok kullanılan cihazların başında, akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlar ve bilgisayar oyunları gelmektedir.

Oyun tasarımcıları, diğer oyun geliştiricileri ve yapımcılarıyla çalışarak dijital bir oyunun düzenini, mantığını, konseptini ve oynanışını geliştirirler veya yeni dijital oyunlar üretirler.

Yoğun talebin olduğu dijital oyun endüstrisinde; Yazılım becerilerine, animasyon deneyimlerine sahip, sanal ve arttırılmış gerçeklik uzmanlarına ve oyun tasarımcılarına olan ihtiyaç hızla artmaktadır.

Geleceğin Meslekleri 13: Dijital Oyun Tasarımcılığı

Kullanıcının ilgisini çeken görsel olarak çekici içerikler oluşturmayı amaçlayan dijital oyun tasarımcıları, karakterler, dijital dünyalar ve etkileşimli hikayeler yaratmak için grafik tasarım tekniklerini ve programlama bilgilerini kullanırlar. Dijital oyun tasarımcıları başarılı oyunlar oluşturmak için oyun geliştiricileri, içerik yazarları, animatörlerden oluşan uzman bir ekiple çalışırlar. Ayrıca oyun reklamlarını geliştirmek için pazarlama ekipleriyle de ortak çalışmalar yaparlar.

Bir tasarımcının oluşturabileceği oyun türleri:

Geleceğin Meslekleri 13: Dijital Oyun Tasarımcılığı
  • Konsol oyunları
  • Mobil oyunlar
  • Bilgisayar oyunları
  • Online oyunlar

Dijital bir oyun tasarımcısı, eğlenceli kullanıcı deneyimleri oluştururken, bakımı kolay, genişletilebilir ve kullanımı rahat sistemler tasarlamaya odaklanır. Bunun için yeni fikirler geliştirerek, prototipler oluşturur. Ayrıca etkileşimli anlatım oluşturarak oyunun mekaniklerini geliştirir.

Oyun tasarımındaki alt alanlar ise “Seviye Tasarımcılığı, İçerik Tasarımcılığı ve Arayüz Tasarımcılığı”dır.

Dijital Oyun Tasarımcısının Sorumlulukları:

Geleceğin Meslekleri 13: Dijital Oyun Tasarımcılığı

Yaratıcılığı Kullanma:

Dijital platformlar için, kullanıcıların hayal gücünü meşgul eden ve ilgi alanlarına hitap eden oyunlar tasarlamak için yaratıcılığı etkili kullanmak önemlidir.

Farklı Düşünme ve Planlama Kabiliyeti:

Oyunlarda hikaye akışı, sahne donanımı, araçlar, karakter arayüzü ve oyun modları oldukça önemlidir. Yeni bir oyun tasarlarken oyunun her öğesini düşünüp, planlamak ve detaylandırmak gerekir.

İkna Kabiliyeti:

Geleceğin Meslekleri 13: Dijital Oyun Tasarımcılığı

Düşünüp tasarlanan bir oyun projesini, diğer ekip üyeleri ile paylaşarak yapılmaya değer olduğuna ikna etmek gerekir.

Araştırmacılık:

Oyun tasarlamadan önce hedef kitlelerin istediğini anlayabilmek için etkili bir pazar araştırması yapmak gerekir.

Storyboard Oluşturmak:

Oyun senaryosunu hazırlamak ve senaryo içeriklerini görsel hale getirmek önemlidir.

İşbirlikçi Olmak:

Geleceğin Meslekleri 13: Dijital Oyun Tasarımcılığı

Dijital oyun tasarımcısı, tasarladığı oyunun bir prototipini üretmek için oyun geliştiricileri, oyun tasarımcıları ve programcılarla iş birliği içinde çalışmalıdır.

Eleştirel ve Analitik Düşünmek:

Dijital oyun tasarımcısı, proje aşaması ilerledikçe oyun tasarımında geliştirmeler ve ayarlamalar yapabilmek için eleştirel düşünmelidir.

Liderlik:

Dijital oyuncu tasarımcısının, oyunun kullanıcı deneyimi tasarımına öncülük ederek oyuncuların en iyi deneyime sahip olmasını sağlaması gerekir. Ayrıca oyunun test edebilmesi için kalite güvencesi test uzmanlarını, oyunu nasıl oynayacakları konusunda eğitir.

Dijital Oyun Tasarımcılığı İçin Gerekli Olan Yetenekler:

Geleceğin Meslekleri 13: Dijital Oyun Tasarımcılığı

1- Fikirlerin diğer ekip üyelerine aktarılabilmesi için hem sözlü hem de yazılı iletişim becerilerine sahip olmak.

2- Çeşitli programlama dilleri, yazılım teknolojileri ve C#, C++ ve Python gibi programlama dillerini anlamak ve kullanmak.

3- Unreal Engine 4 içindeki Blueprint Visual Scripting gibi yazılımları kullanarak komut dosyası oluşturmak ve tasarlamak.

4- Oyunlar için kullanılan farklı donanım platformlarını anlamak.

5- Etkili takım çalışması ve bir oyunu oluşturmak için başkalarıyla iş birliği yapmak

6- Oyun tasarımına yenilikçi bir yaklaşım getirmek.

7- Yeni Sürüm yazılımı gibi yeni teknik becerileri öğrenmeye istekli olmak.

8- Projedeki ilerlemeleri ve sorunları günlük olarak takip ederek çevik organizasyon ve proje yönetimi becerilerine sahip olmak.

9- Fikir sunmak ve finansman belirlemek için güven oluşturmak ve etkileme becerisine sahip olmak.

10- Problem çözme yeteneğine sahip olmak.

11- Fikirleri uyarlamak ve zamanında teslim etmek için esnek bir çalışma yaklaşımına sahip olmak.

12- Görevleri yüksek bir kalitede tamamlamaya odaklanmak.

13- Matematiksel ve analitik bir anlayış becerisine sahip olmak.

14- Çevrimiçi bağlantıları kontrol ederek, yayın düzenini belirleyerek, uluslararası standartlarda güncel, düzenli ve ilgi çekici web sitesi içerik yönetimini yapmak.

Dijital Oyun Tasarımcılığı İçin Gerekli Olan Eğitim ve Nitelikler:

Oyun tasarımcısı olmak için bir diploma şartı yoktur. Fakat iyi oyun tasarımcılarının çoğu bu alanlarda bir lisansa sahiptir. Özellikle oyunlara özel lisans dereceleri oldukça faydalı olacaktır.

Dijital Oyun Tasarımcılığı için yararlı olacak olan lisans dereceleri şunlardır:

  • Bilgisayar oyunları sanatı
  • Bilgisayar oyunları tasarımı
  • Bilgisayar oyunları geliştirme
  • Bilgisayar oyunları teknolojisi
  • Bilgisayar Bilimi
  • İnteraktif medya
  • Matematik

Bilim, teknoloji ve mühendislik derecesi alanları da bu alanda faydalıdır. 

Oyun tasarımına giriş, genellikle, stajyer oyun tasarımcısı pozisyonları aracılığıyla gerçekleşir. 

Dijital oyun tasarımcısı olmak istiyorsanız, oyun tasarım becerilerinizi ve deneyimlerinizi sunmanız gerekir. Bunun için projelerinizin ve tamamladığınız tüm çalışmaların çevrimiçi bir portföyünü oluşturmanız önemlidir. Ayrıca, tüm platformlarda oyun oynama konusundaki güncel konuları takip etmeniz ve oyunları bizzat oynayarak deneyimlemeniz gerekir.

Dijital oyun tasarımı alanında lisans yeterliliğine sahip değilseniz ve bu alanda bir kariyer hedefliyorsanız dijital oyun tasarımı uzmanlığı kurslarından faydalanabilirsiniz. 

Kaynaklar:

https://www.prospects.ac.uk/

https://www.123test.com/professions/

https://www.seek.com.au/

https://www.morningfuture.com/

Paylaş
Yorum Yaz
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x