Mantıksal Düşünmeyi Geliştiren 7 Öneri

Abdulkadir Özbek

Mantıksal Düşünmeyi Geliştiren 7 Öneri Nedir?

Mantıksal Düşünmeyi Geliştiren 7 Öneri

Mantıksal düşünme çok önemli bir beceridir çünkü…

Mantıksal düşünme, her çocuğun sahip olması ve geliştirmesi gereken çok önemli bir beceridir. Aynı zamanda çok önemlidir çünkü düşünme, akıl yürütme, matematiksel, problem çözme ve diğer birçok beceriyi geliştirir.

Mantıklı insanlar olayları ve nesneleri kolayca ilişkilendirebilir. Hata yapma ihtimalleri daha düşüktür. Mantıksal düşünme becerileri güçlü olan çocuklar neden sonuç ilişkisi kurabildikleri için okulda başarılıdırlar. Akılcı bireyler, doğru stratejiler geliştirdikleri için işte daha başarılı olurlar.

Peki mantıksal düşünme nasıl geliştirilir?

Hemen hemen beceride olduğu gibi mantıksal düşünme de uygun egzersizler ve aktivitelerle geliştirilebilir. İşte size Mantıksal Düşünmeyi Geliştiren 7 Öneri!

Mantık Egzersizleri

Mantıksal Düşünmeyi Geliştiren 7 Öneriden ilki “Mantık Egzersizleri”. Oyun, şüphesiz çocuklara bir şeyler öğretmenin en iyi yoludur. Ve zihinsel gelişim oyunları söz konusu olduğunda, MentalUP gibi birbirinden eğlendirici zeka oyunları…

Bu oyunlarla çocuklarınızın mantıksal akıl yürütme becerileri, planlama becerileri, uzamsal algılama becerileri, matematiksel düşünme becerileri ve çok daha fazlasını geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz!

Başkalarıyla Sosyalleşme

Sosyalleşmek, başka bir deyişle yeni ilişkiler kurmak bakış açınızı genişletecektir. Böylelikle durumlara ve düşüncelere farklı açılardan yaklaşma becerisi ile daha mantıklı düşünme becerileri kazanabilirsiniz.

Çocuklarınızı okullarında, mahallelerinde veya parkta yeni arkadaşlar edinmeye teşvik edin. Sadece mantıksal düşünme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmakla kalmayacak aynı zamanda sağlıklı sosyal beceriler geliştirmelerine de yardımcı olacaktır.

Yaratıcı Hobiler

Yaratıcı Hobiler Edinin

Mantıksal düşünmeyi geliştiren 7 öneriden bir diğeri ise “Yaratıcı Hobiler”. Beynimizin sol yarımküresi mantıksal düşünmeden sorumlu olsa da, esas olarak beynimizin sağ yarımküresi tarafından yönetilen yaratıcı etkinlikler mantıksal düşünmeyi teşvik etmeye yardımcı olur. Bu nedenle, çocuklarınızı çizim, resim, yazma ve müzik çalma gibi yaratıcı faaliyetlere katılmaya teşvik edin.

Peki, bunlar mantıklı düşünmeye nasıl yardımcı olur?

Örneğin, yeni bir enstrüman öğrenmek derin düşünce ve konsantrasyon gerektirir. Bu süreçte çocuklarınız daha fazla sorunu esnek ve kolay bir şekilde çözme becerisi kazanır.

Ayrıca, bu görevler yaratıcılık gerektirdiğinden, yaratıcı düşünme doğal olarak çocuklarınızın okulda daha iyi olmasına yardımcı olabilecek problem çözme yeteneklerini de geliştirir.

Soru – Cevap Oyunları

Mantıksal düşünme becerilerinizi geliştirmenin en iyi yollarından biri, genellikle gerçek olarak kabul ettiğiniz şeyler hakkında sorular sormaktır. Bu tür soruları sormayı alışkanlık haline getirmek, durumları daha eksiksiz görmenize yardımcı olur ve durumlara daha mantıklı ve yaratıcı bir şekilde yaklaşmanızı sağlar.

Bu ipucunu çocuklarınızla birlikte uygulamak için yaşına ve bilgisine uyun basit oyunlar geliştirebilirsiniz. Örneğin, siz: “Soğuk çünkü …” çocuğunuz: “… kar yağıyor / kış / yağmur yağıyor.” 

Gizemli Kitaplar ve Hikayeler Okuyun

Gizemli Kitaplar ve Hikayeler Okuyun

İşte tam bir taşla iki kuş durumu. Çocuklarınızın okuma becerilerini geliştirebilir ve ayrıca onları gizemle meşgul ederek mantıksal düşünme becerilerini geliştirebilirsiniz.

Çocuklarınızın içlerindeki gizemleri çözmeye çalışırken okumaktan keyif alacakları birçok gizemli hikaye ve kitap var.

Yeni Bir Beceri Öğrenin / Keşfedin

Yeni Bir Beceri Öğrenin / Keşfedin

Yaratıcı olsun ya da olmasın, yeni bir beceri öğrenmek mantık becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Yeni bir şey öğrenme fırsatını ne kadar çok yakalarsanız, o kadar mantıklı ve stratejik düşünebilirsiniz.

Çocuklarınızı yeni bir şeyler öğrenmeye teşvik edin! Yaşlarına bağlı olarak; yeni bir dil öğrenmek, yeni bir spor öğrenmek ve hatta yeni bir oyun öğrenmek gibi.

Farkındalık

Mantıksal düşünmeyi geliştiren 7 öneriden sonuncusu ise “Fakrındalık”. Aşırı stres, mantıksal düşüncenin en kötü düşmanlarından biridir. Size çok şaşırtıcı gelebilir ama çoğu çocuk yetişkinlerden daha fazla stres yaşar. Çocuklarınızın stres seviyeleri yönetilebilir olduğunda, odaklanmak ve mantıklı kararlar alma olasılıkları daha yüksektir. Stresi yönetmenin en iyi yollarından biri de farkındalık uygulamaktır.

Stres, dikkat eksikliği veya endişe yaşayan çocuklar mantıksal düşünme becerilerinden yoksun olabilir. Bu gibi durumlarda çocukları eğitici uygulamalarla desteklemek çok etkili olabilir.

Paylaş
Yorum Yaz
2.8 5 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x