Artırılmış Gerçeklik Geliştiricisi Nedir?
Artırılmış Gerçeklik Nedir?
Artırılmış gerçeklik (AR), gelişmekte olan en büyük teknoloji trendlerinden biridir. Gerçek yaşam ortamının üzerine yerleştirilmiş dijital bir büyütme ile gerçekliği o an tam önümüzde görmemizi sağlıyor.
Artırılmış gerçeklik (AR), dijital görsel öğeler, ses veya teknoloji aracılığıyla sağlanan diğer duyusal uyaranların kullanımıyla elde edilen gerçek fiziksel dünyanın geliştirilmiş bir versiyonudur. Özellikle mobil bilgi işlem ve iş uygulamalarıyla uğraşan şirketler arasında hızla büyümektedir.
Artırılmış gerçeklik, belirli bir cihaz aracılığıyla görüntülendiğinde kişinin fiziksel çevresiyle ilgili algısında değişiklikler yapan dijital bir teknolojidir. Teknolojinin sanal gerçeklikle benzerlikleri var, ancak AR gerçek dünya ortamının yerini almıyor, dijital bileşenleri üst üste bindirerek artırıyor.
Fiziksel dünyanın belirli özelliklerini vurgulamak, bu özelliklerin gerçek dünyadaki uygulamalara uygulanabilecek akıllı ve erişilebilir içgörüler elde etmektir. Bu tür büyük veriler, şirketlerin karar verme süreçlerinde bilgi sahibi olmasını sağlar.
Artırılmış gerçeklik, Snapchat lensleri, kalabalık bir park yerinde arabanızı bulmanıza yardımcı olan uygulamalar ve kıyafetleri bile olmadan denemenize izin veren çeşitli alışveriş uygulamaları dahil olmak üzere birçok alanda şu anda da kullanılmaktadır.
AR teknolojisinin en ünlü örneği, 2016 yılında piyasaya sürülen Pokemon Go mobil uygulamasıdır.
Bir AR Geliştiricisi bu teknoloji uygulamalarını kullanarak gerçekliğimizde bir dijital deneyim katmanı oluşturur.
AR teknolojisi sadece video oyunlarında yararlanılan bir sektör değil. Müzeler de bu AR teknolojisini kullanıyor. Müze ziyaretçileri sanat eserlerini kameralarıyla taradıklarında bu eserler hakkında bilgi sahibi olabiliyorlar. Böylece yeni deneyimler yaratıyorlar. Ayrıca sanat eserlerinin veya mimari binaların geçmişte nasıl göründüğünü göstermek için de AR teknolojisi kullanılıyor.
Artırılmış Gerçeklik Geliştiricisi Olmak İçin Neler Gerekir?
AR geliştiricisi olmak için Unity gibi ortamları 3B olarak yeniden oluşturmaya izin veren video oyun motorlarıyla çalışabilmek gerekiyor. Ayrıca AR geliştiricileri C++, C#, JavaScript veya Swift gibi programlama dillerini de anlayabilmelidir. AR geliştiricileri, yazılımı geliştirmek, sürdürmek ve yükseltmek gibi becerilere de sahip olmalıdır.
Artırılmış Gerçeklik Geliştiricilerine ihtiyaç duyan sektörler:
- Eğitim
Öğrenciler genellikle teoriden ziyade pratikten daha fazlasını öğrenirler, bu nedenle oyunlaştırmayı müfredata dahil etmek ve eğitim materyali oluşturmak için AR platformları kullanılır. AR teknolojisi sayesinde öğretmenler, öğrencilerin zorlu konuları görselleştirmelerine ve anlamalarına yardımcı olmak için soyut kavramları somutlaştırabilir.
- Sağlık
Sağlık ve ilaç şirketleri, bir AR geliştiricisine en çok ihtiyaç duyan sektörlerdir. Artırılmış gerçeklik destekli araçları kullanarak öğrenci eğitimleri ve tıbbi sunumlar yapılabilir ve yeni hastalıklar incelenebilir. Aynı zamanda damar veya cerrahi görüntüleme, hastaları rahatlatma, PTSD’yi iyileştirme, fizik tedavide iyileşmeyi hızlandırmada geçerli çözümler elde edilebilir.
- Turizm ve Seyahat
AR’nin turizm endüstrisindeki kullanımı, otellere etkileşimli unsurlar getirerek iyileştirmeyi sağlamak olmuştur. Ayrıca, müşterilere talepleri doğrultusunda, oteller ve tatil köyleri gibi benzer işletmeler hakkında daha fazla bilgi sağlama yeteneği verir.
Google Haritalar’ ın canlı görüntüsü, seyahat sektöründe AR araçlarının en çok kullanılanlarından biridir. Bu araçlar insanların rotaları daha doğru ve kolay bir şekilde takip edebilmesini sağlar. Ayrıca AR, müzeler, oteller veya restoranlar için de arttırılmış gerçeklik uygulamaları ile ön plana çıkmıştır.
- Tasarım ve Modelleme
Mekansal ilişkiler içeren herhangi bir tasarım veya modelleme alanlarında AR teknolojisi yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. İç tasarım, mimari ve inşaat sektörlerinde, yeni ürünlerin tasarım süreçlerinde ürünlerin görselleştirilmesine yardımcı olmaktadır. AR Kulaklık ve gözlük kullanımı, mimarların, mühendislerin ve tasarımcıların, tasarımlarının nasıl görünebileceğini görmek ve hatta anında sanal değişiklikler yapmak için kullanılıyor.
Şehir planlamacıları, AR kulaklık görselleştirmesini kullanarak tüm şehir düzenlerinin nasıl görünebileceğini bile modelleyebilir.
En İyi Artırılmış Gerçeklik Geliştirme Araçları:
1- Vuforia
Vuforia, “En İyi AR” listesinin başında yer alan bir artırılmış gerçeklik SDK’sıdır. Vuforia, Vuforia Engine, Studio ve Chalk dahil olmak üzere AR deneyimleri geliştirmek için birçok ürün sunar. Nesne tanıma, görsel kamera, yüz tanıma ve 3D modelleme gibi özelliklere sahiptir.
2- Wikitude
Wikitude; iOS, Android ve akıllı gözlük cihazları için AR uygulamaları geliştirmeyi sağlar. Coğrafi konum, bulut tanıma ve mesafeye dayalı ölçekleme özellikleri içermektedir.
3- ARKit
ARKit, Apple tarafından geliştirildiği için ios cihazlarda kullanılmaktadır. Yazılım, AR görselleştirmesi için kullanıcıların çevresini algılamak ve analiz etmek için kamera sensör verilerine ve ek verilere dayanır. ARKit ayrıca hızlı hareket takibi, yüz takibi, hızlı bakış ve çeşitli işleme efektlerini destekler.
4- ARCore
Android cihazlarda kullanılır. ARCore; hareket izleme, yüzey algılama, ışık tahmini paketinin yanı sıra artırılmış görüntüleri destekler. Vuforia ile uyumludur. Ayrıca, ARCore Unity eşleştirmesi de mümkündür.
5- ARTool Kit
ARToolKit, farklı platformlardaki cihazlar için AR geliştirme için kullanılabilen açık kaynaklı ve kullanımı ücretsiz bir SDK’dır. Windows, Linux ve OS X’teki AR uygulamaları için kullanılmaktadır. Düzlemsel görüntülerin izlenmesi, doğal özellik işaretleyici oluşturma, gerçek zamanlı hız desteği ve kolay kamera kalibrasyonu özelliklerine sahiptir.
Kaynaklar: