Dijital Oyun Bağımlılığı Nedir?
Dijital oyun bağımlılığı, çocukların hayatında ciddi zararlar oluşturabilen kompulsif bir sağlık bozukluğuna neden olabilir. Bir oyun bağımlısının, günde 10 saatten fazla ve gece geç saatlere kadar oyun oynadığı gözlemlenir. Bu durum ise günlük hayatı ve çocukların gelişimi üzerinde birçok olumsuz duruma sebep olur.
1) Gece geç saatlere kadar oynan oyunlar ve sürekli mavi ekran ışığına maruz kalan çocuklar ve gençlerde, kaliteli uyku uyuyamadıkları için uyku bozukluğu oluşur.
2) Oyun bağımlıları, ekran karşısında kafein ve şekerli içecekler veya gıdaları kontrolsüz bir şekilde tüketirler. Sağlıksız içecekler ve gıdalardan oluşan zayıf beslenme nedeniyle susuzluk ve yetersiz beslenme gözlenmektedir.
3) İleri düzeyde oyun bağımlılarının bir kısmında evden çıkmaktan korktukları için bir tür kaygı bozukluğu olan agorafobi gözükürken, bir kısmında da sosyal yaşamdan aşırı geri çekilme olan hikikomori gözlemlenir.
4) Oyun bağımlıları, karamsar ve sinirli, depresif, fiziksel olarak agresif olma ve oyun oynama nedeniyle okula gitmeyi veya çalışmayı reddetme eğilimindedir.
5) Oyunlara bağımlı olmak, birçok alanda işlevsel bozulma yaşamak demektir ve uzun vadeli etkileri yıkıcı olabilir.
6) Oyun bağımlısı gençlerde kemik eğrilmeleri, göz koordinasyonlarının bozulması gibi görme sorunları gözlenmektedir.
En yaygın görülen görme sorunu, baş ağrısına ve zayıf konsantrasyona yol açabilen göz yorgunluğudur.
7) Oyun bağımlısı olan çocuklar ve gençlerde, oyuna çok daha fazla zaman ayırdıkları için kendi öz bakım ve hijyenlerini
ihmal ettikleri gözlemlenir.
8) Oyun bağımlısı çocuklarda, zaman yönetimi, dikkati sürdürme ve organize olma becerilerinin olumsuz etkilenmesi sonucunda okul başarısı ve eğitimden alınan verim düşmektedir.
9) Oyun başında saatlerini geçiren çocuklarda sorumluluk kaybının getirdiği sonuçlardan kaçınmak için zamanla bahane üretme ve yalan söyleme gözlemlenebilir.
10) Aileleri ve arkadaşları ile geçirdikleri zamanı aksatan oyun bağımlıları zamanla yalnızlaşırlar ve bu yalnızlık duygusunu gidermek için tekrar oyun oynama davranışına yönelirler.
Oyunlarla ilgili daha önce hazırlamış olduğum daha fazla içeriğe instagram sayfamdan ulaşabilirsiniz.
Daha önce hazırlamış olduğum “Çocuklar Oyunun Başından Nasıl Kalkar” yazımı okumak için lütfen tıklayınız.