Güney Kore Eğitim Sistemi: Eğitim Sisteminin Baskısının En Çok Hissedildiği Ülke

Abdulkadir Özbek

Güney Kore Eğitim Sistemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Güney Kore, Kore Savaşı ve ardından yaşanan gelişmelerle şu anda birçok açıdan hızlıca gelişmiş ve gelişmeye yine hızla devam eden bir ülke. Güney Kore; kozmetik, pop kültür, teknoloji, diziler, müzik vb. sektörler ile sürekli karşımıza çıksa da belki de en çok geliştiği alanlardan biri de eğitim. Birçok uluslararası araştırmaya göre en çok eğitimli insan popülasyonu bulunan ülke sıralamalarında Güney Kore birinci.

Durum bu olsa da Güney Kore, eğitim sisteminin baskısının en çok hissedildiği yerlerden biri. Öğrenciler bu sistemin talepleri sebebiyle uykusuz bir şekilde sürekli çalışmaya zorlanıyor.

Gelin bu iki farklı yüzü olan eğitim sistemini beraber inceleyelim.

Güney Kore Eğitim Sistemi

1- Güney Kore Eğitim Sistemi Gerçekten İyi mi?

Güney Koreli öğrenciler PISA ve benzeri uluslararası testlerde devamlı en üst sıralarda yer alıyorlar. Sınıflar çoğunlukla gerekli araç gereçlerle donatılmış durumda. Eğitim kalitesi yüksek ve öğrenciler birçok alanda diğer birçok ülkeye oranla daha fazla bilgi alıyorlar. Burada eğitim almış insanlar uluslararası alanlarda da öne çıkmaya, işe alınmaya devam ediyor.

2- Güney Kore’de Eğitim Zor mu?

Güney Kore Eğitim Sistemi

Güney Kore’de eğitim sistemi oldukça baskıcı. Güney Kore uzun ders saatleri ve ardından etüt saatleri ile biliniyor. Birçok öğrenci sınavlarda başarı elde etmeleri için aileleri tarafından dershanelere yahut özel öğretmenlere gönderiliyor. Öğrencilerin uyku saatleri oldukça kısıtlı ve boş zamanlarını yine ders çalışarak geçirmelerine yönelik bir baskı var. Ayrıca, Güney Kore, genç intihar ve alkol bağımlılığı oranlarında da oldukça yüksek sıralamalarda. Bu mefhumun arkasında yatan en büyük sebeplerden biri de başarılı olmaya, iyi notlar almaya yönelik talep ve baskı ve bunu başaramama korkusu olarak görülüyor.

3- Güney Kore’de Okul Öncesi Eğitim Var mı?

Evet! Güney Kore’de okul öncesi eğitim 3-5 yaş arasını kapsıyor ve oldukça yaygın. O yaş aralığındaki çocukların neredeyse %95’i resmi ya da özel kurumlarda okul öncesi eğitim alıyor. Bu eğitim oyun temelli olarak ilerliyor ve fiziksel aktiviteler, güvenlik, sağlık, sosyal ilişkiler, iletişim, sanat ve doğa araştırmaları gibi alanlarda veriliyor.

4- Güney Kore’de Zorunlu Eğitim Ne Kadar Sürüyor?

Zorunlu eğitim 6-15 yaşları arasını kapsasa da öğrencilerin çoğu 15 yaşından sonra da eğitimlerine devam ediyor.

5- Güney Kore’de Eğitim Ücretli mi?

Güney Kore Eğitim Sistemi

Güney Kore’de zorunlu temel eğitim ücretsiz. Lise ve devamındaki eğitim ise ücretli fakat ücretler oldukça değişken ve buna dair geliştirilen sistem biraz karışık.

6- Güney Kore Eğitim Sistemi Kaç Aşamadan Oluşuyor?

Güney Kore eğitim sistemi 6 yıllık ilköğretim, 3 yıllık ilk-ikinci öğretim ve mesleki ya da genel akademi odaklı eğitime sahip 3 yıllık ileri-ikinci öğretimden oluşuyor.

7- Güney Kore’de Liseye Giriş Sınavı Var mı?

Güney Kore Eğitim Sistemi

Evet, bir liseye (ileri-ikinci eğitim) girebilmek için öğrenciler sınava girmek zorunda. Sınavı geçmeleri durumunda ise bölgelerindeki bir okula yerleşiyorlar. Mesleki eğitim almak isteyen öğrenciler ise bölgeyi kendileri seçebiliyor.

8- Güney Kore’de Okullar Tatil Oluyor mu?

Güney Kore’de bir eğitim öğretim yılı iki dönemden oluşuyor. İlki Mart-Temmuz arasını içerirken ikinci dönem Eylül’den Şubat’a kadar sürüyor. Temmuz-Eylül arasında yaz, Şubat-Mart arasında da kış tatili olsa da bu dönemlerin başı ve sonunda yapılan onar yarım günlük eğitime neredeyse tüm öğrenciler katılıyor ve tatil çok daha kısıtlı bir sürede yapılmış oluyor. Bunun dışında yıl içerisinde yerel veya uluslararası önemli kabul edilen bazı günlerde tatilleri oluyor.

9- Güney Kore’de Üniversite Sınavı Var mı?

Güney Kore Eğitim Sistemi

 Evet. Üniversiteye giriş için Güney Kore’de CSAT ismi verilen bir yeterlilik sınavı uygulanıyor. Bu sınav her yıl Kasım ayında yapılıyor ve öğrenciler aldıkları puanla 3 yükseköğretim kurumuna başvurabiliyorlar. Sınavın olduğu gün öğrencilere gerekli sessizliğin sağlanması için borsalar geç açılıyor, trafik belli saatler arasında durduruluyor. Aynı zamanda ulaşım kolaylığı için otobüs seferleri arttırılıyor. Fakat geçerli olan tek sınav bu değil. Üniversiteye girişte; lise ortalamaları, okul dışı aktiviteler, referans mektupları ve bazen üniversitelerin yaptığı özel sınavlar da etkin rol oynuyor.

10- Güney Kore’de Üniforma Zorunlu mu?

Öyle denebilir. Öğrenciler lisede zorunlu olarak okul üniforması giyiyorlar, bu durum ortaokuldan itibaren istisnalar dışında zorunlu. İlkokullarda ise üniforma zorunluluğu yok, bazı özel okullar dışında öğrenciler serbest kıyafetle geliyor.

11- Güney Kore’de Okulda Ayakkabı Giymek Yasak mı?

Güney Kore’de öğrenciler neredeyse tüm günlerini okulda geçiriyor, bu yüzden okullar ev gibi görülüyor. Çoğu okula girerken öğrencilerin ayakkabılarını çıkarması ve yerine içeride giyebilecekleri terlik, ayakkabı vb. bir şey giymeleri zorunlu.

12- Güney Kore’de Okulları Öğrenciler Mi Temizliyor?

Evet. Bir önceki soruda bahsettiğimiz gibi okulun evden pek bir farkı yok. Buna bağlı olarak öğrenciler ders öncesi veya sonrasında sınıfları kendileri temizliyor, bu konuda iş bölümü yapıyorlar.

13- Güney Kore’de Öğretmen Olmak Zor mu?

Güney Kore Eğitim Sistemi

Güney Kore’de öğretmenlik oldukça saygı gören ve maaşı yüksek bir meslek. Özellikle ilkokul öğretmenliği için eğitim ülke genelinde yalnızca 13 kurum tarafından veriliyor. İkinci-dereceli eğitimde öğretmenlik ise maaşı görece daha düşük ve daha çok üniversitede eğitimi olan bir alan. Öğretmen adayları üniversite eğitimlerini tamamladıktan sonra resmi kurumlarda öğretmen olabilmek için bir sınava girmek zorundalar. Bu sınavı geçmek ve bir yere yerleşmek ise oldukça zorlu. 

Kaynakça:

https://ncee.org/country/korea/

https://www.internations.org/go/moving-to-south-korea/education

https://www.nuffic.nl/sites/default/files/2020-08/education-system-south-korea.pdf

https://wenr.wes.org/2018/10/education-in-south-korea

https://asiasociety.org/education/south-korean-education#

Paylaş
Yorum Yaz
4.5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x