Kaizen Felsefesi ile Verimlilik Nasıl Artırılır?

Abdulkadir Özbek

Kaizen Felsefesi Nedir?

Problemler yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası. Yaşadığımız bu problemleri çözmek için gösterdiğimiz çaba motivasyonumuzu devamlı olarak güçlü tutmayı ve sürdürmeyi gerektiriyor. Bu motivasyonu istikrarlı bir şekilde devam ettirmek için zaman zaman bazı felsefi görüşlerden destek almak gerekebiliyor.

Bu yazımda sizleri Japonya’da oldukça popüler olan ‘Kaizen felsefesi’ ile tanıştırmak istiyorum.

Kaizen Felsefesi; iş yaşamı, ev, sosyal hayat, okul, işletmeler vb. kısacası hayatın her alanında uygulayabileceğimiz yaşam kalitemizin yükseltilmesini hedefleyen bir yaşam felsefesidir.

Kaizen Felsefesi’nin tarihine baktığımızda ilk defa ikinci dünya savaşından sonra Japonya’da ortaya çıkmıştır. Masaaki Imai, bu felsefeyi ortaya koyan kişi olarak bilinir. 

Kaizen’in kavramının temel prensibi “En iyi, iyinin baş düşmanıdır.” 

Kaizen sürekli iyileşmeyi, geliştirmeyi, ve ekip çalışmasını amaç edinmiş bir felsefedir. Kaizen’in dinamiklerini incelediğimiz zaman aslında Japon geleneklerine de bağlı bir felsefe olduğu gözlenmektedir. 

Kelime olarak Kaizen Japoncada Kai” kelimesi değişim ve Zen” ise daha iyi anlamına gelmektedir. Kaizen aşmanın peşinden koşar. Bu nedenle mükemmel olana yavaş yavaş ulaşmak ister.  Burada temel amaç sürekli ve istikrarlı bir şekilde değişebilmektir. 

İnsanın gelişimi için mutlaka adım atmış olması gerektiğini ve insanın gelişiminin bu şekilde sürekli olarak devam etmesi gerektiğini savunur. Gelişimde önemli olan ortaya çıkan sonuç değil süreçte izlenen iyileşme ve gelişimdir. Kaizen felsefesinin esas hedefi küçük değişimler değil, küçük adımlarla başlayan büyük değişimlerdir.

Kaizen Felsefesinin İlkeleri Nelerdir?

  • Büyük hedeflere küçük adımlara ilerle!
  • Her bir adımın kontrol edebileceğin büyüklükte olsun.
  •  Her bir adım öncesi için planlama yap!
  •  İstenen sonucun alındığından emin olmadan bir sonraki adıma geçme!
  • Her adımda bir öncekinden beslen ve attığın adımlar daha sonraki adımları beslesin.
  • Her bir küçük adımın büyük resmin neresinde olduğu gör!
  • Kısa vadede mükemmellik arama!
  • Her problemi bir fırsat olarak gör!
  • Bir hata ile karşılaştığında hemen düzelt!
  • Geleneksel sabit fikirlerden uzaklaş!
  • Neden yapamadığını değil, nasıl yapılacağını düşün.
  • Grubun bilgisine güven!
  • PUKÖ döngüsünü takip et! (Planla, uygula, kontrol et, önlem al)
  • Doğru çözüm araçlarını kullan!

Kaizen Felsefesini Hayatımıza Nasıl Uygulayabiliriz?

1- Küçük adımlarla büyük gelişmelerin yaşanılacağı temeline dayanan Kaizen Felsefesine göre her gün bir öncekinden daha iyidir.

Kaizen felsefesini hayatımızda başlatmak için sizi kademeli olarak hedefinize doğru götürecek en küçük adımı düşünün. Sonra daha da bu adımı atmayı yavaş yavaş deneyin. Her gün bir önceki günden sadece % 1 daha iyi performans sergilemeye çalışın.  Bir gün şu hedefime ulaşacağım fikri yerine sürece odaklanın ve zamanı ertelemeyin.

Kendinize şu soruyu sorarak işe başlayabilirsiniz.  Hayatımı iyileştirecek olan ve yapmam gereken en küçük hamle nedir?

Küçük adımlarla güne başlayın. Örneğin Kitap okuma alışkanlığını mı başlatmak istiyorsunuz? Her akşam uyanmadan 10 dakika önce 1 sayfa kitap okumaya başlayın.  Ertesi akşam sayfa sayısını 2 ye çıkartın. Bu rutini sürekli devam ettirdiğiniz taktirde 1 ay içinde sayfalarca kitap okuduğunuzu göreceksiniz.

  • Günlük tutmaya mı başlamak istediniz?

 Her gün sayfalarca yazı yazmak yerine günlük 2 satır yazın. Bu satırlara ertesi gün bir satır daha ekleyin. Ay sonunda bir bakmışsınız sayfalarca günlüğünüze yazılar yazmışsınız.

  • Kilo vermek mi istiyorsunuz? Günde bir dilim ekmeği hayatınızdan çıkarın. 

Küçük başlayın ve artışlarınızı kademeli olarak her gün yapın. Sabırlı, yavaş, istikrarlı ve tutarlı kalın. Kaizen tekniğinde küçük de olsa bir şey yapmak, hiçbir şey yapmamaktan daha çok daha iyidir. 

2- Kaizen Felsefesi’nde PUKÖ döngü sistemine göre hareket edilmeye çalışılır.

Planla: Bu kısımda hedefler, planlar ve ekipler  belirlenir. Hedefler belirlenirken büyük hedefler yerine küçük hedefler tercih edilmelidir. Ekipler genel olarak  2 ya da 5 kişiden oluşabilir. 

Uygula: İlk adımda belirlenen hedefler ve planlamaların uygulamaya konulduğu kısımdır. En başta belirlenen plana mutlaka uyulması temel şarttır. Herhangi bir başarısızlık durumunda planla bölümüne geri dönülür.

Kontrol Et: Bu aşamada hedefler ve gerçekleşenler kontrol edilir. Planlamadan sapma çok ise planla adımına tekrar geri dönülür. 

Önlem Al: Bu bölümünde iyileştirme çabalarının geçici değil, kalıcı olması adına çalışmalar yürütülür. İyileşmenin sürekliliğini sağlamak için kontrol noktaları oluşturulur.

Kaizen Felsefesinin Faydaları Nelerdir?

Kaizen sadece bir felsefe olmakla kalmayıp beraberinde birçok faydayı getirmektedir. Bu felsefeyi uygulayan bireylerin hem iş hem de günlük hayatlarında birçok değişikliğin ufak ufak gözlendiği görülmektedir. 

Kaizen Sisteminin faydalarını özetlemek gerekirse:

Sorunların çözümünde daha hızlı ve daha etkili yollar bulunmasını sağlar.

Hayatın her alanına yeniden canlılık meydana getirir.

Bireysel gelişimi ve takım çalışmasını sağlar. Çalışanlar arasındaki iletişimi arttırır. Böylece takımların amaç ve hedef doğrultusunda çalışmasını sağlar.

İşyerinde uygulandığında çalışanların beceri düzeyleri artar ve bu artışla birlikte çalışanların motivasyonu yükselir. Bunun sonucunda iş verimi artar. Bu verimlilik kurumların ve daha hızlı gelişmesine olanak sağlar.

Kaizen Felsefesi Kitap Önerileri

Kaizen – Japonya’nın Rekabetteki Başarısının Anahtarı, Masaaki Imai  KALDER YAYINLARI

Kaizen Yolu – Küçük Bir Adım Hayatınızı Değiştirebilir. Robert Maurer,  KLAN YAYINLARI

Paylaş
Yorum Yaz
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x