Öğrenci Motivasyonunu Artıran Etkinlikler Nelerdir?
Motivasyon, tüm insanları hareket geçiren ve uyandıran önemli bir güçtür. Organizmanın davranışlarının ardından enerji üreten, yönlendirme yapan bir kavramdır. Motivasyon ile performans arasında doğru bir orantı vardır. Kişinin motivasyonu ne kadar yüksekse performansı da o derece yüksek olur.
Motivasyon genel olarak “içsel motivasyon” ve “dışsal motivasyon” olarak iki şekilde ele alınabilir. İçsel motivasyon; kaynağı bireyden gelen merak, ilgi, öğrenme ihtiyacı ve gelişme duygusu olarak ele alınabilirken dışsal motivasyon, bir görevin tamamlanmasında bir başkası tarafından sağlanan ve ödüllerle oluşturulan motivasyondur.
Öğrencilerin derslere karşı motivasyonlu olma durumu onların başarılarını doğrudan etkileyen bir faktördür. Motivasyon olmazsa öğrencinin harekete geçmesi de beklenemez. Doğal olarak bu süreçte öğrencilerin öğrenme etkinliklerine büyük bir istekle katılmaları gerekmektedir.
Peki öğretmenler öğrencilerini motive etmek için ne tür çalışmalar yapmaktadır? Ders öncesi ve ders esnasında motivasyon etkinlikleri olarak neler planlamaktadır?
Öğretmenlerin dersten önce, ön motivasyon etkinlikleriyle öğrencileri derse hazırlaması son derece önem taşımaktadır. Öğretme esnasında öğretmen, öğrencilerini meraklandırarak onları içsel olarak güdüleyebilir. Öğretmenler öğrencilerinin motive olması için onlara en iyi güdüleyici ortamı sağlamalıdır.
Ders öncesi ve ders sırasındaki motivasyon etkinlikleri için öğretmenlere bazı öneriler:
Öğrencilerinizin motive olmalarını kolaylaştırarak derse başlayın:
Öğrenci motivasyonu için derse başlamadan önce öğretmen, öğrencilerini derse hazır hale getirici bir ortam sağlamalıdır. Örneğin günlük yaşantılarıyla ilgili yapacakları ufak bir sohbet, öğrencinin ders dışı faaliyetlerinden bahsetmek ya da sohbete güncel bir problem eklenmesi öğrencilerin ilgilerini derse karşı çekebilir ve öğrencilerin motivasyonlarını yükseltebilir.
Bir konunun öğrencilere sunumunda konu hakkında günlük yaşamdan örnekler sunulması öğrenmeyi daha anlamlı hale getirmektedir. Öğretmenin yönlendireceği sorular öğrencilerin günlük hayattaki ihtiyaç ve ilgi alanlarıyla tutarlı olmalıdır. Ayrıca öğretmenin anlatacağı konunun öğrenmeye değer olduğunun öğrencinin hissetmesi gerekir. Bilginin günlük hayatta nerede kullanılacağını ve ne işe yarayacağını bilen öğrenci derse daha kolay motive olur.
Güncel örnekler, öğrenciler için ne kadar tanıdık ve anlamlı ise öğrencilerin konuyu anlamaları ve öğrenmede transfer yapmaları o kadar kolaylaşır.
Motivasyon merkezi olan bir sınıf iklimi oluşturun:
Etkili bir sınıf ikliminde, akademik başarının desteklenir, iletişim ağının açıktır, öğretmen-öğrenci iş birliğinin hâkimdir. Bununla birlikte dürüstlük ve gönüllüğünün hakim olduğu ortamlar, öğrenci motivasyonunu doğrudan etkilemektedir. Sevgiye, anlayışa ve iş birliğine dayalı oluşturulan bir sınıf ortamında öğrencilerin okulla, öğrenmeyle ilgili duyguları da olumlu olacak ve öğrenme motivasyonu kendiliğinden artacaktır.
Öğretmen, öğretim yaşantılarına göre farklı yöntemler seçmeli, öğretimi görsel-işitsel araçlarla desteklemelidir. Öğretmenlerin zenginleştirilmiş ortamlarda derslerini yapmaları motivasyonu destekler.
Örnekler verirken öğrencilerin daha önce öğrendiği bilgileri kullanın:
Öğrencilerin daha önce öğrendiği bilgileri kullanarak önceki öğrenmeleri pekiştirebilirsiniz. Önceden öğrenilen kavramlar, teoriler ve prensipler, öğrencilerin şu andaki öğrenmelerini olumlu olarak desteklemektedir.
Derslerinizde oyunlar ve deneyler kullanın:
Oyun her yaştaki öğrencinin ilgisini çeker, öğrencinin dikkatini derse vermesini sağlar. Oyunlar ve deneyler öğrenmeyi eğlenceli ve kalıcı kılar. En iyi öğrenme gözle görülen, dokunulan araçlarla sağlanır. Öğrencilerin oyunlar ile etkin katılımı sağlanmalı, deneylerdeki görüş ve önerileri dikkate alınmalı ve yaratıcı düşüncelerinden yararlanılmalıdır.
Öğrencilerden ne beklediğinizi onlara açık bir şekilde belirtin:
Öğrenci davranışını başlatma ve yönlendirme, onlardan neler beklendiğini açık bir dille açıklanması ile sağlanır. Öğretmen tarafından öğrencilere net bir açıklama gelmezse kendilerinden bekleneni bilmedikleri için çalışmaya başlamakta isteksiz olurlar.
Öğrencilerinize kısa vadeli amaçlar belirlemeleri için yardımcı olun:
Kısa vadeli amaç belirleme, öğrencilerde öğrenmeyi ve güdülenmeyi geliştirmektedir. Öğrencinin kısa vadeli amaçları başarması daha kolaydır. Öğretmenlerin kullanacakları bireyselleştirilmiş öğretim planlarıyla öğrencilerin ihtiyaçlarına göre derslerini planlamaları, öğrencileri derse karşı daha çok motive edecektir.
Sözlü veya yazılı övgü kullanın:
Uygun bir davranış veya bir performans sonunda söylenen “Harika!”, “Aferin!”, “Bravo!” gibi sözler, etkili birer motivasyon aracı olmaktadır. Belli bir davranış sonrası verilen sosyal onay, oldukça tutarlı bir pekiştireçtir. Öğretmenin olumlu mesaj içeren yorumları, öğrencinin bir sonraki sınav başarısını olumlu etkiler.
Öğrencilerde merak, keşif ve araştırma isteğini artırın:
Merakımız arttığında yeni uyaranları anlamak ve merakımızı gidermek için güdülenmiş oluruz. Öğretmenler, derslerde öğrencilerin merak duygularını artıracak yöntemler kullanırlarsa öğrencilerin ilgisini derse daha fazla çekebilirler.
Öğrencilerinize yapabilecekleri sorumluluklar verin:
Öğrencilerinize yapabilecekleri ufak sorumluluklar vererek onların motivasyonunu canlı tutabilir ve başarma duygusunu kazanmalarına destek olabilirsiniz. Etkinliklerde öğrencilerin sırayla sorumluluk almasını sağlayarak öğrencilerinizin her birinin değerli olduğunu hissettirebilirsiniz.
Öğrencilerin birlikte çalışmalarını destekleyici ortamlar oluşturun.
Öğrencilerin birçoğu akranlarıyla birlikte çalışmaktan keyif alır. Gruplar halinde problem çözmeye çalışmayı, deneyler yapmayı tercih ederler. Birbirleriyle etkileşim halinde olan öğrenciler, bir amaca birlikte ulaşmak konusunda birbirlerini motive ederler.
Olaylara çoğu zaman öğrencilerin gözünden bakmaya çalışın:
Öğretmenin kişilik özellikleri öğrencinin motivasyonunda oldukça önemlidir. Öğrenciler tehdit edildiklerini hissettiklerinde iyi performans gösteremezler. Öğretmenlerin öğrenci ile geliştirdiği ilişki, kolaylaştıran ve rahatlatan bir havada olmalıdır. Öğrencilerini kolaylıkla motive etmek isteyen öğretmen anlayışlı, tutarlı ve öğrencileriyle kolaylıkla empati kurabilen bir yapıya sahip olmalıdır. Öğretmenin verdiği ödevler, projeler ve sınavlar konusunda öğrencilere onların dilinden geri bildirim vermesi, öğrencilerin kendi ilerlemelerini görebilmesini sağlayacaktır.
Hocam sizin yazilarinizi yeni okumaya basladim.Cok faydali oldu.Tesekkürler