Geleceğin Meslekleri 2: Robotik Mühendisliği

Abdulkadir Özbek

Robotik Mühendisliği

Robotik mühendisleri, robotları veya robotik cihazları tasarlayan, inşa eden ve bakımını yapan yüksek düzeyde eğitimli ve yetenekli uzmanlardır.  

Robotik mühendislerinin farklı kişilikleri vardır. Araştırmacı bireyler olma eğilimindedirler, yani entelektüel, içe dönük ve meraklıdırlar. Meraklı, metodik, rasyonel, analitik ve mantıklıdırlar. Bazıları aynı zamanda gerçekçi, yani bağımsız, istikrarlı, ısrarcı, gerçek, pratik ve tutumlu olurlar.

Robotik mühendisliği, insanların eylemlerini kopyalamak için makineler yapmaya odaklanır. Robotik mühendisleri prototipler oluşturur, materyalleri araştırır, makineler inşa eder ve test eder ve yazılımın bakımını denetler.

Kendi kendini süren arabalar, kazaları önlemek için sürekli değişen trafik koşullarına cevap verebilen bir robot türüdür.

Yapay Zeka (AI) ve robotik mühendisliği birbiriyle iç içe çalışırlar. Mühendisler, genel tasarımına ve işlevine uygun robotik zeka oluşturmak için çok zaman harcarlar. Robotik mühendisliği, bir montaj hattının parçasıyla ilgili bilgi veri tabanına ihtiyaç duyar. Yapay zeka mühendisliği gibi diğer alanlar ise bilgileri nasıl işledikleri gibi robotiğin diğer yazılım yönleri üzerinde çalışır. 

Robotik mühendislerinin ana hedefi, tekrarlayan veya sağlıksız işler içeren tehlikeli alanlardır. Örneğin, robotik mühendislerinin fabrikaları ve üretim hatlarını işletmek için sürekli olarak yeni yollar geliştirdiği imalat endüstrisi için özellikle önemlidir. İmalat endüstrisinde, iş güvenliğini ve verimliliğini artırır.

Robotik mühendisliğinden büyük faydalar görebilecek diğer alanlar arasında bilgisayar, otomotiv, sağlık, havacılık, madencilik, tekstil ve daha fazlası yer alıyor. 

Robotik mühendisliği diğer alanların yanı sıra mühendislik ve bilgisayar bilimlerinde üst düzey becerileri içerir. Robotik mühendisliği birçok mühendislik alanında uzmanlaşmayı gerektirir. Örneğin bilgisayar biliminde daha güçlü, ancak makine mühendisliğinde daha zayıf olanlar bu alanda zorlanabilir. 

Bir robot inşa edilmeden önce, mühendisler robotun tam olarak ne için kullanılacağını belirler. Robotlar sorunları çözmek veya insan görevlerini hafifletmek için tasarlandığından, robotik mühendisleri robota verilecek işin derinlemesine bir analizinden geçerler.

Robot tam olarak hangi sorunu çözüyor? Tekrarlayan bir görev mi? İnsanlar için çok tehlikeli bir işlev mi? Robotun düzgün çalışmasını ne kısıtlayabilir? Herhangi bir tasarım aşamasına geçmeden önce bu ve diğer birçok sorunun yanıtlanması gerekir.

Robotik mühendisleri, devre düzeyine kadar tasarım yapmalarına olanak tanıyan 3D bilgisayar destekli tasarım araçlarının yardımıyla tasarımlar oluşturur. CAM (bilgisayar destekli üretim) araçları daha sonra robotları fiilen oluşturmak için kullanılır.

Robotik mühendisi olmak için, bazı adımları izlemek gerekir. Bununla birlikte belirli yetenekleri geliştirerek bir dizi beceriyi güçlendirmek çok önemlidir.

Robotik Mühendisliği için Gerekli Beceriler

Bir robot mühendisi, üretim ve kalite kontrol dahil olmak üzere farklı sektörlerde uygulama yapmak için robotları ve modern teknolojilerini entegre etmek için tüm bilgisini kullanır. Robotik Mühendisliği için gerekli görülen en önemli beceriler şunlardır.

  • Robot tasarımı konusunda bilgi sahibi olmak
  • Robotları söküp monte etme yeteneğine sahip olmak
  • Robotik bilimde araştırma çalışmaları yürütmek
  • Test robotları yapmak
  • Onları farklı görevleri yerine getirmek için programlamak
  • Arızalı robotları tespit edip, onarmak
  • Robot üretiminde yer alan bileşenlerin denetimini yapmak
  • Yazılı kayıt ve raporların tutulması
  • Teknisyenleri eğitmek
  • Prototipleri analiz etmek
  • Robotik mekanizma bileşenlerinin veya sistemlerinin tasarımı, çalışması ve performansı hakkında araştırma yapmak
  • Maliyet tahminlerini ve tasarım hesaplamalarını gözden geçirmek ve onaylamak
  • Oluşturdukları robotik sistemlere teknik destek olarak hizmet vermek

Robotik mühendisliği, robotlar oluşturmak için bilgisayar bilimi ve elektrik mühendisliği gibi birden fazla çalışma alanını birleştirir. Robotlar üretkenliği artırır ve birçok endüstrinin büyümesine katkıda bulunur, ancak bunları inşa etmek ve sürdürmek için nitelikli mühendislere ihtiyaçları vardır. 

Robotlar son derece teknik ve oluşturulması zor olduğu için yapım süreci çok zaman alabilir. Bu nedenle, robotik mühendislerinin tüm kariyerleri boyunca zamanlarının çoğunu birkaç proje üzerinde çalışarak geçirmeleri gerekebilir. 

Robotik Mühendisliği, geleceğin mesleği olan bu alanda çalışırken iyi bir kariyer yaratmak isteyenler için güzel bir tercih olacaktır.  Geleceği oldukça parlak olan meslekler arasında yer alan robotik mühendisliği Türkiye’de henüz bulunmamakta fakat Mekatronik Mühendisliği okuyarak bu alana yönelmek mümkündür.

Geleceğin mesleklerinden biri olan Robotik Mühendisliğine çocukları erken yaşta hazırlamak mümkün.

Erken yaşta ilgisi ve yeteneği olan çocukların tespit edilebilmesi ve bu yönde güçlendirilmeleri için çocuklara robotik ve kodlama eğitimi verilmesi oldukça önemlidir. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım derslerinde ayrıca STEM etkinlikleri içerisinde yer alan robotik ve kodlama eğitimlerinde önemli olan en düşük zorluk seviyesinden başlayarak zorluk seviyesinin kademeli olarak arttırılmasıdır. Böylece çocukların robotik alana ilgisinin arttırılması amaçlanırken analitik ve yaratıcı düşünme becerileri erken yaşta geliştirilebilir.

Kaynak:

https://www.shiksha.com/engineering/articles/career-in-robotics-scope-courses-jobs-and-salary-blogId-23705

https://www.indeed.com/career-advice/finding-a-job/robotics-engineering

https://www.careerexplorer.com/careers/robotics-engineer/

Paylaş
Yorum Yaz
3.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x