Geleceğin Meslekleri 1: Yapay Zeka Mühendisliği

Abdulkadir Özbek

Yapay Zeka Mühendisliği

Yapay zeka, insanlar tarafından gösterilen doğal zekanın aksine, makineler tarafından gösterilen zekadır. Makinelerin deneyimlerden öğrenmesini ve insan davranışlarını taklit ederek benzeri görevleri gerçekleştirmesini mümkün kılar. AI teknolojileri geleceğin teknolojileridir. İnsanların hayatlarını iyileştirmeyi ve kolaylaştırmayı amaçlarlar. Örnek olarak; Cerrahi robotlar, insansız hava araçları ve konuşan yapay kişisel asistanlar sayılabilir. 

Yapay Zekanın amacı, olayları, eğilimleri tahmin etmek için verileri kaydedebilen, öğrenebilen ve analiz edebilen makineler oluşturmaktır. 

Yapay Zeka Mühendisliği

Şirketler, müşterilerinin davranışları, ilgileri ve alışkanlıkları hakkında tahminlerde bulunmak için giderek artan bir şekilde Yapay Zekayı kullanıyor. Bu onların karar vermelerini, üretim stratejilerini geliştirmelerini ve böylece cirolarını artırmalarını sağlar. 

Yapay Zeka ilerlemeye devam ediyor ve bu durmayacak. Sağlık, siber güvenlik, finans, endüstri vb. dahil olmak üzere giderek daha fazla sektör bu yeni teknolojileri kullanıyor. 

Yapay Zekanın Kullanıldığı Sektörler:

Yapay Zeka Mühendisliği
  • Siber güvenlik: Yapay zeka teknolojileri tehdit algılamalarını iyileştirebilir , siber suçları azaltabilir ve önleyebilir.
  • Sağlık: Sağlık sektörleri, kanserler, solunum yolu gibi hastalıkları tespit etmek ve teşhis etmek için ayrıca ameliyatları robot kollar kullanarak yapmak için de yapay zeka teknolojilerini kullanır.
  • İş Zekası: İşletmeler, performans ölçümleri hakkında anlamlı bilgiler elde etmek için yapay zeka ve büyük verileri kullanır.
  • Bilgi Teknolojisi (BT) ve Bulut Bilişim : Bulut bilişim, veri bilimcileri ve yapay zekâ ürünü geliştiricileri gibi uzmanların zorlu yapay zeka öğrenme modellerini (örneğin insanlaştırılmış robotlar için derin sinir ağları) çalıştırmasını sağlar.
  • Ulaşım: Kendi kendine giden arabalar, güvenli bir şekilde gezinmek için yapay zeka teknolojilerini kullanır.
  • İmalat: İşletmeler, fabrika ekipmanlarını birleştirmek için yapay zekayı kullanır.

Yapay Zekadan sorumlu kişi Yapay Zeka Mühendisidir. 

Bir Yapay Zeka Mühendisi; titiz, analitik, reaktif, iyi dinleyici, yaratıcı ve takım ruhuna sahip olmalıdır.

Yapay Zeka Mühendisliği

Bu teknik beceriler çok geniş ve çeşitlidir. AI uzmanı; bilgisayar bilimi, programlama dilleri, otomatik sistemler hakkında derinlemesine bilgi   sahibidir ve AI algoritmalarının geliştirilmesi onun için hiçbir zorluk teşkil etmez. Matematik ve istatistiğe güçlü bir ilgisi var. 

Dünya Ekonomik Forumu , 2025 yılına kadar 97 milyon yeni işin ortaya çıkabileceğini tahmin ediyor. Analistler, bu işlerin, insanlar ve makineler arasındaki farklı iş bölümlerine sahip bir geleceğe, şimdi alışık olduğunuzdan daha iyi uyum sağlayacağını tahmin ediyor.

Yapay Zeka Mühendisliği’nin gelecekte en çok tercih edilen ve en çok kazandıran meslek guruplarının arasında yer alması kaçınılmaz. 

İşverenlerin, şirketin teknolojik gereksinimlerini karşılamak için yapay zeka yeteneğine ihtiyacı var. Bu nedenle, yapay zekada bir kariyer sadece iş arayanları kendisine çekmekle kalmıyor, aynı zamanda muazzam bir büyümeye sebep oluyor. Yapay zeka alanında kariyer yapmak isteyenlerin ilgili teknik becerilere sahip olması önemlidir.

Yapay Zeka Mühendisliğinde Hangi Beceriler Kullanılır?

Yapay Zeka Mühendisliği
  • Algoritmalar ve Veri Yapıları: Yapay zeka uzmanları, yapay zeka teknolojilerinin çalışmasını sağlamak için algoritmalar ve veri yapıları oluşturur ve kullanır.
  • Bilgisayarlar: Bilgisayarların sağlam bir şekilde anlaşılması, yapay olarak akıllı sürüş dronları veya otonom araçlar tasarlamanıza olanak tanır. AI ile ilgili bilgisayar becerileri arasında yazılım geliştirme, bilgisayar programlama, bilgisayar tasarımı ve bilgi işleme yer alır.
  • Makine Öğrenimi: Makine öğrenimi , bilgisayar algoritmalarının deneyim yoluyla kendi kendine geliştiği yapay zekanın odak alanıdır. Kendi kendini süren arabalar, cerrahi robotlar ve oyun oynayan bilgisayarlar, becerilerini geliştirmek için makine öğrenimini kullanır.
  • Robotik: Robotikçiler, uzay kaşifleri, dronlar veya günlük görevlere yardımcı olan insansı robotlar gibi makineler tasarlar.
  • Veri Bilimi: Veri bilimcileri, yapay zeka teknolojileri tarafından işlenmek üzere büyük miktarda veriyi analiz eder ve hazırlar ve yapay zekanın çalışmasını sağlar.

Yapay zeka mühendisliğinin altyapısı, tasarlanması gereken bir veri alma ve veri dönüştürme temeline dayanır. Diğer altyapı sorumlulukları ise bir yapay zeka geliştirmek, ürün altyapısının kurulması, yönetilmesi ve veri bilimi ekibi tarafından kullanılan altyapının otomasyonudur.

Yapay zeka mühendisliğinin altyapısı, tasarlanması gereken bir veri alma ve veri dönüştürme temeline dayanır. Diğer altyapı sorumlulukları ise bir yapay zeka geliştirmek, ürün altyapısının kurulması, yönetilmesi ve veri bilimi ekibi tarafından kullanılan altyapının otomasyonudur.

İşverenler, 2025’e doğru ilerlerken eleştirel düşünme, aktif öğrenme, problem çözme ve analiz gibi iş becerilerinin öneminin arttığını öngörüyor. Yeni beceriler edinme ve becerileri artırma yoluyla kendi becerilerinizi yapay zeka ve geleceğe yönelik işlere hazırlayabilirsiniz. Yapay zeka mühendisliği izlemek istediğiniz bir kariyer hedefiyse, bu yolda gerekli becerileri şimdi edinmek gerekir. Çünkü Yapay Zeka Mühendisliği, çok yakın gelecekte en çok tercih edilen en heyecan verici iş fırsatlarından olacaktır.

Kaynak:

https://www.datasciencetech.institute/jobs/artificial-intelligence-engineer-job-description/

https://www.udacity.com/blog/2021/03/artificial-intelligence-jobs-are-future-proof.html

Paylaş
Yorum Yaz
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x