Alfa Kuşağı Nedir ve Özellikleri Nelerdir
X ve Y kuşağının çocukları büyümeye başladı. Literatürde artık 2010 yılı sonrası doğan çocuklara Alfa kuşağı deniyor. Alfa kuşağı olarak bilinen çocuklar, bizim bildiğimizden çok farklı bir dünyaya doğdular ve büyüyorlar.
İngiltere’de bulunan Grant Thornton şirketinin COO’su (Chief Operating Officier) Robert Hannah, “2025 yılına kadar dünyada, 2 milyar Alfa kuşağı olacak. Bu kuşak, tarihteki en zengin, en eğitimli ve teknolojik olarak okuryazarlığı en yüksek olan grup olacak.” diyor.
Peki, bu Alfa kuşağı kimdir, diğer kuşak çocuklardan farkları nelerdir?
Çeşitlilik ve Kapsayıcılık, Alfa Kuşağı için Olumlu Bir Etkiye Sahip
Amerika’da bulunan Pew Araştırma Merkezi’ne göre, Meclis’te beyaz olmayanların oranı yüzde 22’ye, kadın olanların oranı ise yüzde 24’e yükseldi. Türkiye’de de artık çok daha farklı milletlerden insanlar beraber yaşıyor. Boston Üniversitesi Sosyoloji bölüm başkanı Deborah Carr, bu gibi çeşitlilik artışlarının Alfa Kuşağını daha kapsayıcı ve farklılıklara karşı daha hoşgörülü olmalarını sağlayacağını söylüyor.
Teknoloji Onları Tanımlayacak
Alfa kuşağı, bu zamana kadar teknoloji ile iç içe doğan demografik grup. Telefonların, tabletlerin ve bilgisayarların içine doğuyorlar ve onları nasıl kullanacaklarını çok hızlı kavrıyorlar, bu kuşak, onlarsız bir hayatın nasıl olacağını kolayca hayal edemiyorlar.
Deborah Carr ayrıca gelişimlerinde teknolojinin önemine değiniyor. “Bu neslin teknolojiyle ilişkileri çok rahat olacak. Ailelerinin tabletlerinden kolayca video izleyecek, telefonlardan kendilerine şarkı açacaklar.”
Bir araştırmayla desteklemek istersek, İngiltere’de 8000 Alfa kuşağı ve ailesiyle yapılan bir araştırmada, Alfa kuşağı ebeveynlerin ailelerinin %27’sinin çocuklarının iPad’lerini diğer her şeyden daha çok sevdiklerini söyledi.
Teknoloji bir yandan onlar için iyi bir eğitim aracı veya eğlenmeleri için iyi bir yol olsa da bir yandan da Alfa çocukları henüz gelişimlerini tamamlamadığı için teknolojinin beyinlerini nasıl ve ne derece etkileyeceğini bilmiyoruz. Fakat bazı araştırmalar, küçük çocuklarda “aşırı” ekran süresinin beynin bazı bölümlerinin gelişmemesine sebep olabildiğini gösteriyor. Fakat burada “aşırı” kelimesinin de altını çizmek gerekiyor. Onları tamamen teknolojiden koparmanın da onlar için iyi olmadığını ve kendi çağlarının gerisinde kalmalarına sebep olacağını anlamamız gerekir.
Akıl Sağlığının Önemini Bilecekler
Alfa ve Z kuşağının bu denli çevrim içi bir hayata doğmaları X ve Y kuşağı ebeveynler için oldukça farklı ve biraz da zorlayıcı bir durum. Bu durum, diğer kuşak ebeveynlerine göre oldukça farklı olduğu için de kolayca ebeveynlik tavsiyeleri almaları mümkün değil. Sosyal medyada çokça bulunan anne bloggerlar ise bunun bir örneği ve sosyal medyada görülen harika anne-babalar X ve Y kuşağının içinde bulunduğu zorlu durumu daha da zor hale getirebiliyor. Aileler, Instagram’da hiç dağınık bir ev veya mutfak görmüyor, ağlayan bebekler ortalıkta dolaşmıyor. Bu da ailelerin “mükemmel ebeveyn” olma içgüdüsünü artırıp ruhsal sağlıklarını kaybetmelerine neden olabiliyor ve çocuklarına da bazı tepkiler gösterebiliyorlar.
Peki, bu Alfa Kuşağını nasıl etkiliyor?
Bu, çocuklara ruhsal ve duygusal sağlığın da fiziksel sağlık kadar önemli olduğunu gösteriyor olabilir. Ruhsal sağlığa sahip olmayan ebeveynlerin neler hissettiğini anlayan çocuk, bu konuda daha çok hassasiyet gösterme eğiliminde olabilir.
Yaşadıkları Yere olan Saygıları Her şeyden Büyük Olabilir
Alfa kuşağı, çocukluklarından itibaren çok daha fazla iklim değişikliği ile ilgili daha fazla sorunla karşı karşıya kalacak. Daha fazla çevre aktivisti tanıyacak ve yaşadığı çevreye karşı büyük bir koruma içgüdüsüne sahip olacak. Büyük markalar da bunun farkında, dolayısıyla şimdiden pazarlama stratejilerini yeniden kurguluyorlar, çevreyi düşünerek hareket etmek zorundalar Alfa kuşağının müşterileri kalabilmeleri için. Prof. Dr. Yavuz Odabaşı’nın Postmodern Pazarlamayı Anlamak kitabını da bu konuda kaynak olarak almanızı öneririm.
Öğrenme Şekilleri Diğer Kuşaklardan Farklı Olabilir
Alfa kuşağı teknolojinin gelişiminden faydalanacaklar ki bu da eğitim şekillerini değişime uğratacaktır. Son teknolojinin kullanıldığı sınıflar, öğrenme deneyimlerini de baştan yaratacak. Bu kuşak için “yapmak” ve “deneyimlemek” çok önemli olacak, bu yüzden de okullarda onlara bu alanların açılması gerekir. Okulların, eğitimcilerin ve tüm eğitim kurumlarının bu süreci yönetmek için yeni kuşağı ve öğrenme biçimlerini keşfetmesi gerekiyor.
Alfa kuşağına, eleştirel düşünce ve problem çözme becerilerini geliştirecek programlar hazırlanmalı ve 21. YY yetkinliklerini içermeli. Bu kuşağı, eski eğitim modellerine dayanan eğitim programlarından uzak tutmak ise önemlidir.
Pandeminin Alfa Kuşağına Etkisi
Alfa kuşağının ilkokulda olan eski üyeleri de dahil olmak üzere birçok çocuğun ekran süresi çokça arttı. Aileler, çocuklarını dışarı çıkaramadı, ev içinde de enerjilerini nasıl atabileceklerine dair çaresiz kaldılar ve dolayısıyla dijital mecralarda vakit geçirmelerine izin verdiler.
Pandemi öncesinde, uzmanlar bu kuşağın çevre konusunda zaten aktivist olacaklarını ve sürdürülebilirliği öncelik listelerinin başında tutacağını tahmin ediyorlardı. Şimdi ise bunun daha yoğun şekilde görülebileceği konuşuluyor, yeşile ve daha sağlıklı bir dünyayı hayal etmeye olan ilgi ve yatkınlık artacak gibi görülebilir.
Alfa Kuşağının En Büyük Üyeleri 11 Yaşında
Bu kuşak hakkında istediğimiz kadar konuşalım ve öngörülerde bulunalım, bunların tamamı tahminler ve halihazırdaki durumları için araştırmalar olabilir. Alfa kuşağı henüz büyüyor. En büyük üyesi 11 yaşında olan bu kuşak, araştırılmaya devam edilecek fakat teknoloji ile daha önce hiçbir kuşak bu kadar iç içe olmamıştı. Teknoloji ile yakınlıklarının hayatlarında ve gelişimlerinde nasıl bir yansıması olacağını hep beraber göreceğiz.
Kaynaklar:
https://www.youtube.com/watch?v=y8cYbNmqFMw
https://www.parents.com/parenting/better-parenting/style/who-is-generation-alpha/
https://interestingengineering.com/generation-alpha-the-children-of-the-millennial