İsrail Eğitim Sistemi
1- İsrail eğitim sistemi kaç kademeye sahip?
İsrail eğitim sistemi 5 farklı seviyeden oluşuyor: Okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim (secondary), ortaokul sonrası kademe (post-secondary), ve yüksek eğitim.
2- Kademelerin uzunlukları nasıldır?
İlköğretim 6 senedir. Ortaöğretim ise ikiye ayrılır: Başlangıç Seviyesi (Lower-secondary) ve İleri Seviye (upper-secondary) olarak. Başlangıç seviyesi 3 yıldır ve 7-9 yaşı kapsar. İleri seviye ise 2 yıldır ve 10-12 yaşları kapsar.
3- İsrail’de zorunlu eğitim hangi yaşları kapsar?
6-18 yaş arası zorunludur ve ücretsiz olarak katılım sağlanabilir.
4- İsrail’de eğitim dili nedir?
İsrail’de eğitim dili İbranice ve Arapça’dır.
5- İsrail’de kaç okul tipi bulunmaktadır?
İsrail’de 4 farklı okul tipi vardır. Okullar kendi programlarına/müfredatlarına sahiplerdir fakat tüm devlet okulları Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği temel müfredatı uygulamak zorundadırlar.
4 farklı okul tipi:
Seküler Okullar: İbranice eğitim sunarlar ve devletin temel programını sunarlar. (state-education curriculum)
Ortodox Okulları: İbranice eğitim sunarlar devletin temel programıyla beraber (ulusal müfredat) Yahudi kültürüne ve dinine dair eğitim sunarlar. Dini eğitim daha ağırlıktadır. (state-religious education)
Arap Okulları: Arapça eğitim sunarlar ve devletin müfredatıyla beraber Arap tarihi, kültürü ve dini odaklı bir eğitim sunarlar.
Bağımsız Okullar: Ulusal eğitim sisteminden farklı bir müfredat uygulasalar dahi akredite bir eğitim sunarlar.
6- Başlangıç seviyesi ortaöğretim seviyesinin dersleri nelerdir?
Bu üç yıllık dönemde, temel İbranice eğitimi, İngilizce, Arapça ve Fransızca eğitimlerinin yanı sıra matematik, bilim, tarih, coğrafya, sosyal bilimler, dini eğitimler ve fiziksel eğitim bulunmaktadır. Dini okullarda, din dersleri iki kat daha fazladır.
7- İsrail’de ileri ortaokul seviyesi için sınava giriliyor mu?
Hayır, 9. sınıf tamamlandığında ileri ortaokul seviyesi için herhangi bir sınava girilmiyor. Onun yerine başlangıç seviyesindeki notlara bakılır. Başlangıç seviyesi tamamlandığında bir diploma da verilmez.
8- İleri ortaokul seviyesinde müfredat neyi kapsar?
Bu seviyede, daha çok öğrencilerin ilgilerine göre dersler alırlar. Uzmanlaşmak istedikleri alana dair dersler alabilirler.
9- İsrail’de üniversiteye gitmek için ne yapılır?
Üniversiteye gitmek için 12. sınıfın sonunda neredeyse tüm öğrenciler bir sınava girerler, bu sınava Bagrut denir. Bu sınav Eğitim Bakanlığı tarafından tasarlanır ve uygulanır. Bu sınav yüksek eğitim için zorunludur. Bagrut sınavlarının seviyesi, 1’den (en az zor) 5’e (en zor) ile ifade edilir. Her ünite 90 saatlik ders süresini temsil eder. Öğrenciler bir dizi zorunlu temel dersin yanı sıra seçmeli derslerden de sınavlara girerler.
10- İsrail’de mesleki eğitim nasıl?
İsrail’de mesleki eğitim, Endüstri, Ticaret ve İşgücü Bakanlığı’na (Ministry of Industry, Trade and Labour) bağlı. Bu programa 9.sınıfta veya 10.sınıfta başlayabilirler ve 12.sınıfa kadar sürer. Bu programlar, elektrik eğitimi, araba tamirciliği, aşçılık, kuaförlük, bilgisayar teknikerliğidir. Pratik deneyim, bu programların en önemli kısmıdır.
11- İsrail’de yüksek eğitim kurumları nereye bağlıdır?
İsrail’de yüksek eğitim kurumları Yüksek Eğitim Konseyi’ne (Council for Higher Education, CHE) bağlıdır.
12- İsrail’de yüksek eğitim kurumları nedir?
İsrail’de yüksek eğitim kurumları lisans ve yüksek lisans/doktora programlarını kapsar. Bu eğitimleri 4 farklı tipte kurum yapar. CHE’ye bağlı kurumlar şöyledir:
9 Üniversite
36 Akademik Enstitü
23 Akademik Kolej
4 Üniversitelerin akademik himayesindeki kolejlerdeki akademik programlar.
“’Akademik” terimi İsrail’de yasal olarak korunmaktadır ve yalnızca CHE akreditasyonu alan kurumlar kullanabilmektedir.
13- İsrail’de lisans programları kaç sene sürer?
İsrail’de lisans programları 3-4 yıl sürer. Süreler, programa ve kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir.
14- İsrail’de master programları kaç sene sürer?
İsrail’de master programları 1-2 yıl sürer. Kurumdan kuruma ve programları değişmekle beraber bazı programlar tezli bazıları ise tezsizdir.
Kaynak:
https://www.nuffic.nl/sites/default/files/2020-08/education-system-israel.pdf