Almanya Eğitim Sistemi: Kalitesi Dünya Tarafından Onaylanan Eğitim

Abdulkadir Özbek

Almanya Eğitim Sistemi

Almanya PISA testlerindeki başvurusu sebebiyle, eğitim sistemiyle hep çok öne çıkan bir ülke. Bu yazımda temel sorularla Almanya’daki eğitim sistemini ele alacağım.

1- Almanya eğitim sisteminde kaç farklı kademe vardır?

Almanya Eğitim Sistemi

Almanya eğitim sisteminde 5 farklı seviyeden söz etmek mümkündür: Okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim, yüksek öğrenim, devamlı eğitim. (early childhood education, primary education, secondary education, tertiary education, continuing education)

2- Almanya’da zorunlu eğitim süresi nedir?

Almanya’da tüm vatandaşların ilköğretim ve ortaöğretime katılması zorunludur. 6 yaş itibariyle ilköğretim seviyesinde eğitim almaya başlayan çocuklar önlerinde dokuz sene boyunca zorunlu eğitim kapsamında eğitim alırlar. 

3- Almanya’da okul öncesi eğitim zorunlu mu?

Hayır, Almanya’da okul öncesi eğitim zorunlu değil ve karar çocukların ailelere bırakılıyor. 0-6 yaş çocuklar okul öncesi eğitime dahil olabiliyor.

4- Almanya’da ilköğretim neyi kapsar?

Grundschule denilen ilköğretim/ilkokul 6 yaşındaki çocuklar için okul eğitimlerinin ilk 4 senesini (Berlin’de ve Brandenburg’da 6) kapsar. 

Almanya Eğitim Sistemi

5- Almanya’daki ilkokullarda puanlama sistemi nasıldır?

1.sınıfı bitiren tüm çocuklar otomatik olarak -öğrenip öğrenmediklerine bakılmaksızın- 2.sınıfa geçerler. 2.sınıftan itibaren puanlama sistemi başlar ve öğrenciler derslerden yeterli notları alamazlarsa, sınıfı tekrar edebilirler. Puanlama sistemi aşağıdaki gibidir: 

1 (çok iyi).

2 (iyi).

3 (tatmin edici).

4 (yeterli).

5 (kötü).

6 (çok kötü)

6- Almanya’da ilkokuldan ortaokula geçerken bir sınav uygulanıyor mu?

Hayır, öğrenciler herhangi bir sınava tabii tutulmuyorlar. Gidecekleri okulu belirleyecek herhangi bir sertifika da verilmez. Onun yerine, öğrencilerin ilköğretimde hedeflenen sonuçlara ulaşmış olması önemsenir. Onun yerine okurken yaptıkları çalışmalarının bir raporu tutulur.

7- Almanya’da ortaöğretim nasıldır?

Almanya Eğitim Sistemi


Almanya’da ortaöğretim iki ayrı kısıma bölünmüş durumdadır: başlangıç seviyesi (Lower secondary level) ve yüksek/ileri seviye (upper secondary level).

Başlangıç seviyesi 10-15/16 yaş arası içindir. Bu dönem daha çok ileri seviyeye hazırlık içindir. İleri seviye ise 15/16-18 yaşlarını kapsar. Bu kısımda üniversiteye giriş yeterliliği veya mesleki yeterlilik kazanmak amacıyla aldıkları eğitimdir. Bu seviyedeki dersler, katılan öğrencilerin başlangıç seviyesinde aldıkları eğitimlerin daha detaylı ve ileri seviyesidir.

Almanya’da, ilköğretimde alınan çeşitli yeteneklere ve çeşitli ön niteliklere sahip çocukların devam ettiği çeşitli ortaokullar vardır.

8- Almanya’da ortaöğretim kurumları nasıldır?

Almanya’da devlet tarafından finanse edilen üç farklı lise tipi vardır: 

Gymnasium: Tek bir çalışma alanında özel nitelikler veren Alman liseleri.

Yoğun ve derinlemesine genel eğitim, üniversite çalışmaları ve bilimsel çalışma için genel bilgi sağlarlar.“Abitur” olarak bilinen “Allgemeine Hochschulreife” ile sonuçlanır.

Realschule: Mesleki veya üniversite giriş yeterliliği için daha kapsamlı eğitim sunmayı hedefler.  Genellikle 5. sınıftan 10. sınıfa kadar olan “Realschulabschluss” eğitim yıllarını kapsar.

Hauptschule: Mesleki veya üniversite giriş yeterliliğine yol açan temel eğitimi öğretmeyi amaçlayan liseler. Bu tür okullarda eğitim 5-9. sınıflar arasında sürer ve bazen 10. sınıfı da kapsar.

9- Almanya’daki meslek okulları neden övülüyor?

Almanya Eğitim Sistemi


Almanya’daki meslek okulları çokça konuşulur bunun sebebi ise “ikili sistem” denilen pratik sistem ile teorik ders sistemini beraber iyi oturtmuş olmalarıdır. Almanya’da birbirinden farklı meslek okulları da bulunmaktadır. 

10- Almanya’daki yüksek öğretim yapısı nasıldır?

Almanya’daki yüksek öğretim çalışmaları (yüksek öğretim sağlayacıları), yerel ve uluslarası işgücü piyasasının ihtiyaçlarını analizleyip ona uygun eğitimler veren kurumlardır.

Almanya’nın Yüksek Öğrenim Kurumları olarak tanınan eğitim sağlayıcıları şunlardır:

Üniversiteler
Teknik Üniversiteler
Eğitim Üniversiteleri
İlahiyat Okulları
Uygulamaları Bilimler Üniversiteleri
Sanat ve Müzik Okulları
Federal Silahlı Kuvvetler için Yüksek Öğrenim Kurumları
İkili Eğitim Veren Yüksek Öğretim Kurumları

Almanya Eğitim Sistemi

11-Almanya’da master yapmak ne kadar sürüyor?

Almanya’da yüksek lisans (master) yapmak ise 2-4 döneme (semester) denk geliyor.

12- Almanya’da okullar kaç gün?

Öğrenciler pazartesiden cumaya kadar okula giderler. İlköğretimdeki öğrenciler sabah 8’de okula başlarlar ve öğleden sonra 1 veya 2’ye kadar devam ederler. Başlangıç ortaöğretimdeki çocuklar ise akşam 4’e kadar okulda kalabilirler. İleri ortaöğretimdekiler ise 5’e kadar kalabilirler.

13- Almanya’da okullar ücretsiz mi?

Alman devleti, eğitim maliyetlerinin bir çocuğun eğitiminde engelleyici bir faktör olmaması gerektiğine inanıyor. Bu nedenle Almanya’da zorunlu eğitim tüm öğrenciler için tamamen ücretsiz. Üniversiteler de özel bir kuruma bağlı değilse ücretsizdir.

14- Almanya’daki öğrenciler üniforma giyer mi?

Almanya’da öğrencilerin devlet okulunda üniforma giymesi zorunlu değildir. 

Daha fazla bilgi için OECD’nin 2020’de Almanya için hazırladığı raporu incelemenizi öneririm: https://www.oecd.org/education/policy-outlook/country-profile-Germany-2020.pdf

Almanya Eğitim Sistemi

Kaynakça:

https://www.expatrio.com/studying-germany/german-education-system

https://www.studying-in-germany.org/german-education-system/

Paylaş
Yorum Yaz
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x