Çocukların Gelecek Hayalleri Üzerine 17 Meslek

Abdulkadir Özbek

Gelecek Hayalleri

7C: Ataberk Ertek: Siber Güvenlik Uzmanı olacağım.

7C: Alisa Yıldız: Adli Tıp Uzmanı olacağım.

7C: Beril Su Torun: Grafik Tasarımcı ve Tenisçi Olacağım.

7C: Ecrin Berra Dindar: Bilim İnsanı Olacağım.

7C: Ecrin Naz Ener: Moda Tasarımcısı Olacağım.

7C: İsmet Çınar Ceylan: Milletvekili Olacağım.

7C: Eren Duran: Ünlü bir Basketbolcu Olacağım.

7C: Zeynep Kaya: Japon Animasyon Çizimcisi Olacağım.

7A: Sena Dönmez: Mühendis ve Dünyayı dolaşan bir gezgin olacağım.

7A: Ahmet Emir Sevimli: Beyin Cerrahı Olacağım.

7A: Akif Aybar: Geçmiş Tarihimizi araştıran bir bilim insanı olacağım.

7A: Dilara Günkan: Psikolog olacağım.

7A: Doruk Başol  : Kendime ait elektronik ürünlerin şirket sahibi olacağım.

7A: Kerem Özalp : Oyun Programcısı olacağım.

7A: Kaan Kahyaoğlu: Otomobil Sektöründe Ceo olacağım.

7A: Zeynep Sevinç: Oyuncu olacağım.

Bu cümleler okulumda okuyan öğrencilerimin gelecekle ilgili planladıkları gelecek hayalleridir…

Gelecek Hayalleri

Her birimizin gelecekle ilgili farklı farklı hayalleri vardır. Bu hayaller bazen kendimiz, bazen ailemiz, çevremiz, ülkemiz ve hatta dünyamız için olabilir. Kurulan hayaller yaşanılan zaman dilimine, ekonomik, sosyal ve coğrafi koşullara, yaşa, cinsiyete ve sahip olunan ve duyulan ihtiyaca göre değişebilir. Hayallerimiz sahip olmadıklarımıza, ileride sahip olmak için zihnimizde çizdiğimiz yol haritalarıdır. 

Hayallerimizi gerçekleştirmek için çabalarken bir de bakmışız ki, kişiliğimize ve ideallerimize uygun bir meslek edinmişiz. Çocukluğumuzdan beri hayallerini kurduğumuz mesleğe dair yıllarca araştırmalar ve planlamalar yapmışız. Meslek seçimi yılları genel olarak ortaokul dönemine denk gelse de kişinin yetenek ve ilgilerini ilk kez tanıdığı erken yaş dönemlerinde çocukların meslekler hakkında bir takım fikirlere sahip olmaları, gelecekte yapacakları meslek seçimlerini olumlu yönde etkiler.

Gelecek Hayalleri

Geleceğin büyükleri olacak olan çocuklarımıza daha küçük yaşlardan itibaren mesleklerle ilgili bilgi paylaşımları yapmak gereklidir.  Meslekleri tanıma sürecinde etkili olan faktörlerin neler olduğunu bilen bir çocuk kendini yavaş yavaş hayata hazırlar. Çocukların erken yaşta elde edeceği bu bilgiler onların daha sonraki yıllarda yapacakları meslek seçimlerinde son derece etkilidir. 

Gelecek Hayalleri

Bununla birlikte meslek seçimine geçiş hayatımızda belli evreler halindedir. Bu evreler meslek fikrinin oluşmaya başlamasından yetişkinlikte bir meslek sahibi oluncaya kadar geçen gelişim evrelerini içerir. Bu evreleri aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

1 – Uyanış ve Farkında Olma: Bu dönem 5 – 12 yaşları arası çocuklarda meslek bilincinin oluşmaya başladığı ilk dönemdir. Okul öncesi dönemden başlayarak ilkokul dönemine kadar devam eder. Bu dönemde mesleklerle ilgili çeşitli hayaller kurulur. Çocuklar, ebeveynlerinin mesleği veya çevrelerinde, medyada gördükleri kişilerin mesleklerine sahip olmayı hayal eder. Genellikle mesleki tercih ifadeleri gerçek seçimi yansıtmayan hayali ifadelerdir.

2 – Meslekleri Keşfetme ve Araştırma: Bu dönem 12–15 yaşlarını kapsar. Çocuk bu dönemde kişilerin ve mesleklerin ortak yönleri ve farklı nitelikleri üzerinde daha çok bilgi sahibi olarak yeni yönlerini keşfeder. 

Gelecek Hayalleri

3 – Karar Verme: Gencin lise yıllarını yani 15–18 yaşlarını kapsar. Birey artık kendisi ve meslekler hakkında oluşturduğu algılara dayanarak planlamalar yapar. Artık yavaş yavaş kişilik özellikleri ve işgücü piyasası gibi faktörlerin mesleki seçim sürecinde ne kadar önemli olduklarını kavradıkları ve mesleki seçimlerde daha sağlıklı karar vermeye başladıkları dönemdir. Bu dönemin sonunda doğru artık üniversite tercih süreci başlayacağından meslekler hakkında daha derin kapsamlı bir araştırma sürecine girilir. 

4 – Hazırlık: 18–23 yaşları arasında birey, seçtiği bölüm, okul veya yaptığı etkinliklerle mesleğe hazırlanmaya başlar. Üniversite eğitimi ve çeşitli diğer mesleki eğitimleri alıp, eğitim sonrası iş olanakları, meslek değerleriyle uyum vb. faktörleri hesaba katarak nihayet belirli bir mesleki tercihin üzerinde odaklanılan dönemdir. Dönemin sonunda ise seçilen mesleğin icra edileceği alan belirlenir. 

5 – İşe Yerleşme: Bireyin iş dünyasında yerini aldığı dönemdir. Bir yandan çalışırken bir yandan da meslekî gelişimini devam ettirdiği dönemdir.

Paylaş
Yorum Yaz
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x