Çocukların Hayat Başarısı Nasıl Artırırız?

Abdulkadir Özbek

Çocukların Hayat Başarısı Nasıl Artırırız? Bunun İçin Neler Yapmalıyız?

Bireyin düşünce, duygu ve davranışlarını yönetebilmesine işaret eden ‘Sosyal Duygusal Beceriler’in önemi 21. yüzyıl becerileri kapsamında giderek ön plana çıkmaktadır… Hepimiz çocuklarınızın ilerdeki hayatlarında sağlıklı mutlu ve başarılı yetişkinler olmalarını istiyoruz. Çocuklarımızın Okulda başarılı olsun, iyi bir meslek sahibi olsun diye arzularımız var.

Doğdukları andan itibaren çocuklarımızın hayatta başarılı ve mutlu olmaları için çabalıyoruz. Bu çabayı devam ettirirken çocuklarımızın hayatta sağlıklı, mutlu ve başarılı bireyler olabilmeleri için ‘’Sosyal duygusal gelişimlerinin’’, fiziksel sağlığı kadar önemli olduğunu unutmamamız gerekiyor.

Çocuğunuzun eğitiminde erken yaşta geliştirdiği sosyal duygusal becerilerin, ileriki yıllarda akademik başarısı, kuracağı ilişkiler hatta profesyonel hayatı üzerinde bile güçlü etkisi inkar edilemez. Duygusal ve sosyal gelişimi sağlıklı olan bir çocuk ileride mutlu ve toplum içinde uyumlu bir birey olacaktır.

Çocuklar 4 yaş itibariyle tam olarak sosyalleşmeye başlamaktadır. Ailelerinden edindikleri sosyal beceri eğitimini okuldaki akranları içerisinde göstermeye başlar.İlkokula kadar olan süreçte çocukların ana okullarına gönderilmesi, akran ilişkilerinin erken yaşta başlamasını ve gelişmesini sağlar.

Peki Çocukların Hayat Başarısı Nasıl Artırırız? Çocuklarımıza Sosyal Duygusal gelişimlerini desteklemek için bizlere düşen bazı sorumlulukları sizlerde de paylaşmak istedim.

‘’İşbirliğini’’ geliştirici etkinlikler planlayın:

Çocukların Hayat Başarısı Nasıl Artırırız? sorusuna verilecek yanıtlardan ilki işbirliği. İşbirliği çocukların özellikle iş hayatında ihtiyaç duyacağı bir beceridir. Aynı zamanda çocuklara yardımlaşmayı ve dayanışmayı öğretir.

Bu becerisi gelişmiş çocuklar, ilerideki iş hayatlarında takım arkadaşlarından gelen desteği kabul edip takım çalışması yürütebilirler.

Bu tür oyunlar çocukların duygularını düzenlemelerine yardımcı olur.

Çocuğunuzda ‘’Öz düzenleme’’ farkındalığı oluşturun:

Çocuğunuzun duygu düşünce ve davranışlarını farklı ortamlara göre ayarlaması, dürtü kontrolü, hedefine yönelik davranışlarını düzenlemesi için çocuğunuzu öz düzenleme konusunda destekleyin.

Öz düzenleme becerisine sahip olan bireyler duygularının farkında olabilmenin yanı sıra dürtülerini daha iyi kontrol edebilme becerisini de sahiptirler.

Çocuğunuza ‘’Empatik’’bakış açısı kazandırın:

Çocukların Hayat Başarısı Nasıl Artırırız? sorusuna verilecek önerilerden bir diğeri ise çocuklarınızla empati kurmanız. Davranışlarının başkalarını nasıl etkilediğini anlatın. Bir başkasının perspektifini alabilmesi için örnekler sunun. “Ali, çok üzgün gözüküyor, ona sorsana bizimle oynar mı?” Bu gibi gözlem ve paylaşımlarınızın onun bir başkasını anlamasına büyük yardımı olacaktır.

Yüz ifadelerini okuma etkinlikleri düzenleyin:

Yüz ifadelerini okuma aktiviteleri çocukların duyguları tanıma becerisini geliştirir. Bu şekilde çocuklar başkalarıyla empati kurabilme yeteneğini kazanırlar.

Aynı zamanda, öfke patlaması ve ağlama gibi kendi yaşadıkları duygu değişimleri üzerinde de kontrol sahibi olurlar.

Çocukların ‘’İlişki ve iletişim becerilerini’’ destekleyici ortamlar oluşturun:

Sağlıklı ilişkiler kurabilmek ve bu ilişkileri koruyabilmek için çocuğunuzu destekleyin.

Çocuğunuz, sosyal ilişkilerde kullana­bileceği selam verme, teşekkür etme, özür dileme, tanışma, sohbet başlatma ve sürdürme gibi sözel becerilerini geliştirin.

Çocuğunuza ‘’kitap okuyun’’:

Çocukların Hayat Başarısı Nasıl Artırırız? konusu hakkında verilecek en iyi önerilerden biri ise “Kitap okumak”. Çocuğun gelişimine pek çok fırsat tanıyan bir aktivitedir.

Kitap okurken, kahramanların duygularından bahsedin, hikaye ile ilgili çocuğunuzun nasıl hissettiğini fark etmesine ve bunu adlandırmasına yardımcı olun.

‘’Öz farkındalık’’oluşturun:

Çocukların kendi duygularını tanımak, adlandırmak kendi davranışlarını ve kararlarını nasıl etkilediğini fark etmelerini sağlar.

Doğru Rol-Model olun:

Çocukların Hayat Başarısı Nasıl Artırırız? sorusu için bir diğer önemli madde ise çocuklara doğru rol-model olmak. Anne baba çocuğa kendi duygularını gösterir, adlandırır, hatta bu duyguları düzenlemek için ne gibi stratejileri olduğunu öğretirlerse çocuklar da benzer durumlarda nasıl tepki vereceklerinin en sağlıklı yolunu öğrenmiş olur.

Sorununu dinleyin ama çözmeyin:

Yaşadığı arkadaşlık problemlerini size aktardığında dinleyin ancak problemlerini sizin değil kendisinin çözmesi gerekir. Bunun için çocuklarınızı teşvik edin.

Eve arkadaşını getirmesine izin verin:

Çocuğunuzun eve arkadaşlarını getirmesine izin verin. Bu, çocuğun yeni arkadaşlar edinmesi ve arkadaşlıklarını geliştirmesi için etkili bir yöntem.

Paylaş
Yorum Yaz
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x