Çocukların Öğrenme Stilleri Nelerdir?

Abdulkadir Özbek

Çocuklarınızın Öğrenme Stillerini Biliyor musunuz?

Çocuğunuz öğrenme zorluğu yaşıyorsa belki de sebebi doğru öğrenme tipine uygun eğitim almaması olabilir. 4 farklı öğrenme tipi olduğu kabul ediliyor: görsel, işitsel, yazılı ve kinestetik yani deneysel. Bu öğrenme tiplerinin ihtiyaçları birbirinden farklı dolayısıyla her öğrenmenin (yaşı fark etmeksizin) öğrenme yöntemi de farklı olacaktır.

Görsel Öğrenme Tarzına Sahip Öğrenciler
Öğrenme Stilleri

Doktor William C. Bradford’ın 2004’te yayımladığı araştırmaya göre, genel nüfusun %65’ini görsel öğrenme tipine sahip öğrenciler oluşturuyor. Bu öğrencilerin, bilgiyi akıllarında tutmak için görmeleri gerekiyor. 

Gördükleri şeyler, hafızalarında yer ediniyor dolayısıyla bu tarza sahip öğrenciler için, çizelgeler, haritalar, grafikler ve diyagramlar gibi görsel materyal kullanımı çok önemlidir ve öğrenim süreçlerini kolaylaştırır.

Öğrenimlerini Kolaylaştırmak için Yollar:

Çizelgeler, grafikler, haritalar, diyagramlar, zaman çizelgeleri ve bilgi grafikleri kullanın.

Kelimeleri renkler ve resimlerle değiştirin.

Her bir slaytta bir fikre odaklanarak metin bloklarından uzak durun.

Önemli noktaları renkli olarak vurgulayın.

İşitsel Öğrenme Tarzına Sahip Öğrenciler

Nüfusun yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan işitsel öğrenciler en iyi şekilde konuşma veya ders yoluyla öğrenirler. Öğrenilmesi beklenen içeriği ise duymaları gerekiyor ve bu şekilde onları hatırlayabiliyorlar. İşitsel öğrenme tarzına sahip öğrenciler genel olarak daha konuşkandır, tartışmalardan ve münazaralardan hoşlanır, ayrıca hikayeler veya şakalar anlatırlar. 

Öğrenimlerini Kolaylaştırmak için Yollar:

  • Tartışmalar düzenleyin, münazara yapabilecekleri konular bulun.
  • Net konuşun, böylece dinleyicileriniz sizi daha iyi kavrarlar.
  • Sunumunuza fon müziği ekleyin.
  • Öğretmeye yardımcı olmak için melodi haline getirin veya tekerlemeler oluşturun.
Okuyarak ve Yazarak Öğrenme Tarzına Sahip Öğrenciler
Öğrenme Stilleri

Okuyarak ve yazarak öğrenenler öğrenciler, görselleri görmekten veya bilgiyi duymaktan daha ziyade metinlerle etkileşimde olmak onlar için iyidir. Okuyarak öğrenme tarzına sahip öğrenciler eğitim sistemleri açısından, daha şanslı olanlardır çünkü birçok kurum tam da ihtiyaçları doğrultusunda çalışır.

Öğrenimlerini Kolaylaştırmak için Yollar:

  • Hedef kitlenize vermek için sunumunuzu özetleyen bir bildiri oluşturun.
  • Slaytlarınızdaki anahtar kelimeleri listeleyin.
  • Öğrendiklerini yazmasını isteyin.
  • Kavram haritalarını oluşturun.
Kinestetik Öğrenme Tarzına Sahip Öğrenciler
Öğrenme Stilleri

Kinestetik öğrenme tarzı, diğer öğrenme tarzlardan biraz daha karmaşıktır. Kinestetik öğrenme tarzlarına sahip öğrencilerin problem çözmek ya da görevlere katılmak için daha çok fiziksel işlere ihtiyaçları vardır. Grup çalışmasını seven bu tip öğrencilerin çalışmalar süresince bir tenis topunu ileri geri atmak dahi onların ihtiyaç duyduğu deneyimsel uyaranı elde etmelerini sağlayabilir.

Öğrenimlerini Kolaylaştırmak için Yollar:

  • Sahne projeleriyle eğitim sürecini destekleyin.
  • Öğrencilere, aktif bir öğrenim süreci yaratmaları için alan tanıyın.
  • Sınıf dışı aktivitelere ağırlık verin.
  • Eğitim süreçlerine oyunları daha fazla dahil edin.
Çocuğunuzun Öğrenme Tiplerini Keşfetmesi için Yardımcı 7 Yol
Öğrenme Stilleri

Tüm öğrenme türleri hakkında bilgi edinmeye çalışın. Öğrenme stilinizi anlamak için öğrenme tarzları arasındaki farkı anlamak önemlidir. Konuyu araştırmak için kullanabileceğiniz birçok farklı kaynak var. 

1- Görsel öğrenmeyi deneyin. Biraz araştırma yaptıktan sonra farklı öğrenme stillerini denemeye başlayın. Hangisinin sizin tarzınız olduğunu anlamak için yeni bir öğrenme yöntemi denemek faydalı olabilir.

2- İşitsel öğrenmeyi deneyin. İşitsel, ses ve müzik yoluyla etkili bir şekilde öğrenmeniz anlamına gelir. Bunun sizin için geçerli olup olmadığından emin değilseniz, çalışma seanslarınıza ses eklemek için biraz zaman ayırın. Metni odaklamanıza ve anlamanıza yardımcı olup olmadığını görmek için ders kitabınızın belirli bölümlerini yüksek sesle okuyarak veya sesli kitap dinleyerek başlayabilirsiniz.


3- Kelimelerle öğrenin. Sözlü öğrenenler hem sözlü hem de yazılı olarak en rahat olanlardır. Hevesli bir okuyucuysanız, sözlü öğrenme konusunda muhtemelen rahatsınızdır. Okumak, bilgiyi akılda tutmanın en etkili yollarından biridir.

4- Öğrenmek için hareketi kullanın. Kinestetik öğrenme, başka bir yaygın öğrenme türüdür. Fiziksel öğrenenler ellerine, dokunma hissine ve fiziksel aktiviteye güvenirler. Hareket, bu öğrenme stili için bilgiyi akılda tutmanın anahtarıdır.

5- Birkaç öz değerlendirme testi yapın. Farklı öğrenme stillerini denedikten sonra hangi tarzın sizin için en iyi olduğunu açıklığa kavuşturmak için biraz zaman harcayabilirsiniz. Bu, öğrenme stilinizi belirlemenin hızlı ve basit bir yoludur. Birçok saygın web sitesi, yanıtlarınıza göre öğrenme stilinizi analiz edecek çevrimiçi testler sunar. Testler farklılık gösterebileceği için birkaç farklı internet sitesinden testleri çözün. Bu, ayrıca bir sonraki başlıkta bahsedeceğimiz multimodal öğrenme tarzına sahip olduğunuzu gösterebilir.

6- Deneyimlerinizi yansıtın. Öz değerlendirmelerinizin sonuçları, size hangi öğrenme stilinin/tarzlarının geçerli olduğu konusunda iyi bir fikir verebilir. Ancak, kişisel tercihlerinizi düşünmek için biraz zaman ayırmanız önemlidir. En unutulmaz öğrenme deneyimlerinizden bazılarını tekrar düşünün

7- Bir eğitmenden yardım alın. Öğrenme stilinizi belirlemek için bazı ek geri bildirimler almak faydalı olabilir. Mevcut veya geçmiş öğretmenlerinizden biriyle konuşun. Size, kendinizi tanımanız için yardımcı olabilir.

Bir Öğrencinin Tek Bir Öğrenme Tarzı mı vardır?

Öğrenme Stilleri

Hayatta çok az şey kolayca çizilen bir şemaya girer ve öğrenme tercihleri ​​de bu açıdan bir istisna değildir. Birden fazla öğrenme tarzına sahip olan veya buna ihtiyaç duyan kişilere “çok modlu öğrenenler” (multimodal) denir ve onları dönüşümlü olarak veya farklı öğrenme stilleriyle meşgul eden sınıf ortamlarında başarılı olmaya daha yatkındırlar.


Multimodal öğrenme, öğrenme sırasında bir dizi duyumuz devreye girdiğinde, daha fazlasını anladığımızı ve hatırladığımızı ileri sürer. Bu modları birleştirerek, öğrenciler farklı bir öğrenme stili yaratmak için çeşitli şekillerde öğrenmeyi deneyimlerler.

Bununla birlikte, öğrencilerin farklı öğrenme stilleriyle başarılı olabilmeleri, çoğu durumda birden fazla öğrenme tarzını aynı anda uygulamaya çalışmaları gerekmez.  Fakat bir yandan da, günümüzün medya açısından zengin ortamı çok modlu öğrenmeyi her zamankinden daha kolay hale getiriyor. Birçok uygualama, öğrencilerin öğrenme serüvenini kolaylaştırmak için tasarlanıyor.

Kaynaklar:

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=587201

https://www.atlassian.com/blog/teamwork/how-to-work-4-different-learning-types

https://www.wikihow.com/Find-Your-Learning-Style

Paylaş
Yorum Yaz
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x