Ders Çalışırken Müzik Dinlemek. Ders Çalışırken Müzik Dinlenir mi?
Müzik, hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Bu vazgeçilmez parçayı hayatımızın her alanına dahil etmek isteriz. Kitap okurken, spor yaparken ve çalışırken müzik dinleriz. Fakat özellikle ders çalışırken müzik dinleyip dinlememek konusunda tereddütte kalırız. Müziğin davranışsal ve duygusal durumumuzu etkilediğini düşündüğümüzde ise dikkat dağıtıp dağıtmayacağı önemli bir konudur. Çünkü müzik; konsantrasyon gerektiren durumlarda, bilişsel performansı direkt olarak etkiler. İşte, çalışırken müzik dinlemenin avantajları ve dezavantajları.
Beynimizin karmaşık bir çalışma şekli olmasına rağmen gerçekte bir durum esnasında beyin sadece tek bir şeye odaklanır. Özellikle ders çalışmaya başladığımız sırada fonda çalan bir müzik varsa beynimiz çalıştığımız konuya odaklanmak için daha yüksek performans sergiler. İlk başta her ne kadar dinlediğimiz müziğin ritmine uyarak çalışsak da bir süre sonra müziği duymamaya çaba göstererek okumaya çalışırız. Ders çalışırken dikkatini toplamakta zorlanan ve ders çalışmaktan çok çabuk sıkılan öğrenciler “müzikle daha iyi çalıştığını” savunurlar.
Müzik, ders çalışırken can sıkıntısını bir nebze azalttığı için daha uzun süre konsantre sağlar. Ders çalışırken ya da yoğunlaşma gerektiren bir iş ile ilgilenirken müzik dinlemek ayrıca kişinin gereksiz seslere odaklanmasını da önler. Bu yüzden özellikle de sözel derslere çalışırken sözsüz, melodiye sahip şarkıların dinlenmesi daha iyi olacaktır. Sözlü ve karmaşık müzikler dinlemek odaklanmayı zorlaştıracağı gibi aynı zamanda öğrencinin kafasının karışmasına da sebep olabilir. Bu müzikler da genellikle rahatlatıcı ve odaklanmayı kolaylaştırıcı müzikler olabilir.
Ders çalışırken müzik dinleme hakkında yapılmış çalışmaları incelediğimizde farklı farklı yorumlarla karşılaşmaktayız. Peki ders çalışırken müzik dinlenir mi?
Bir grup araştırmacı ders çalışmaya başlamadan önce müzik dinlemenin stresi ve depresyonu azaltıcı, belleği ve zihinsel beceriyi arttırıcı bir etkisi olduğunu,
Bir grup araştırmacı da ders çalışma esnasında müzik dinlemenin odaklanmayı ciddi anlamda zorlaştırdığını, insanın aynı anda iki farklı işi aynı verimde yapamadığı, sadece yapıldığı zannedildiği kanısına varılmıştır. Yani aslında ders çalışırken müzik dinlemeye çalışınca harcanan enerjinin bir kısmı müzik dinlemeye ayrılır. Bu da verimi düşürür.
Diğer bir grup ise Mozart Etkisi’ni savunur. Mozart, dinlemenin IQ’yu geçici de olsa arttırdığını bununla da Mozart dinleyen öğrencilerin bilişsel becerilerinin daha da arttığı, daha da çok verim aldığını savunmaktaydı. Mozart Etkisi terimi 1991 yılında Fransız kulak, burun ve boğaz uzmanı Dr. Alfred A. Tomatis (1920–2001) tarafından ortaya atıldı.
Dr. Tomatis, belirli müzik türlerini dinlemenin belirli koşullar için yararlı olduğunu ve belirli hedeflere ulaşılmasına yardımcı olduğunu iddia etti. Sonucunda da Mozart dinlemenin depresyon sorununa çözüm olacağını ve öğrenme güçlüğü çekenlerin zihnini elindeki göreve yoğunlaştırmasını sağlayacağını iddia etti.
İlerleyen süreçte konuya ilgi duyan Dr. Frances Rauscher ve Dr. Gordon Shaw iddia edilen fenomeni incelediler ve sonuçlarını 1993 yılında Frances Nature dergisinde yayınladılar.
Bu makale, Mozart’ın müziğini 10 dakika süreyle dinleyenlerin, zekayla ilişkilendirilen belirli zihinsel işlevlerde nitel ve nicel bir artış gösterdiğini öne sürmüş ve müzik-zeka ilişkisi üzerindeki araştırma ve tartışmaları alevlendirmişti.
Bu araştırmaları incelediğimizde sonuç olarak ders çalışırken müzik dinlemenin, kişiye özgü şekillenen bir ihtiyaç çerçevesinde döndüğü kanısına varılabilir. Örneğin; çalışılan yerin gürültülü olması ders çalışan bir öğrenciyi strese sokabilir. Bu durumunda enstrümantal, yani sözsüz müzikler dinlemek konsantrasyona önemli katkı sağlar.
Bu örnekleri çoğaltırsak:
Mozart’ın ‘’40. Senfonisi’’ni ders çalışırken dinleyene enerji verecek ve konsantre olmasını sağlayacaktır.
Yine Mozart’ın “Lacrimosa” adlı eserini ders çalışırken dinleyebilirsiniz. Hatta kitap okurken de dinleyebilirsiniz. Konsantrasyonu artırıcı ve titreşimi yüksek bir eser olma özelliği taşır.
Beethoven’ın ’’ 9. Senfoni’’ ve ‘’5. Senfoni’’ eserleri de Mozart eserleri gibi odaklanma etkisi yapmaktadır.
Ders çalışırken dikkat edilmesi konusunda diğer öneriler ise;
1- Sözlü müzikleri tercih etmeyin: Anladığınız bir dilde sözleri olan herhangi bir müzik, muhtemelen yardımcı olmaktan çok dikkat dağıtıcı olacaktır.
2- Müziğin sesini kısın: Çalışma müziği arka planda kalmalıdır. Çok gürültülü olursa, düşünce sürecinizi bozabilir.
3- Hakkında güçlü duygular beslemediğiniz şarkılara bağlı kalın: Hoşlanmadığınız müzikleri dinlemek, konsantre olma yeteneğinizi etkileyebilir.
4- Doğa sesleri dikkati güçlendirir: Doğa sesleri aslında bir müzik türü değil ancak bilişsel fonksiyonları artırıp stresi azaltır. Örneğin; kuş sesi, su sesi, yaprakların hışırtısı gibi.
Ders Çalışırken Müzik Dinleyenler için Verimi Artıracak 5 Harika Çalma Listesi
1- Maximum Konsantrasyon
2- Superior Study Playlist
3- Odaklanmaya Çalışıyorum
5- Konsantrasyon Müzikleri