Harmanlanmış Öğrenme Modeli (Blended Learning)

Abdulkadir Özbek

Harmanlanmış Öğrenme Nedir?

19. yüzyılın sonuna doğru şu soru soruldu. Nasıl Öğreniriz? İşte bu soruyla birlikte insanoğlu yeni yaklaşımlar ve modeller oluşturmaya başladı.

Günümüzde öğrenme ve öğretme sürecinde öğrenci-öğrenci, öğrenci-öğretmen etkileşimiyle birlikte web destekli öğrenmenin olanaklarını da sunmaktadır. Bu yaklaşım, öğrenmeye çeşitlilik kazandıracağı ve gelecekte uygulanabilecek yaklaşımlardan biri olabileceği için oldukça önemli görülmektedir. Çünkü dijital öğrenme teknolojileri her geçen gün gelişerek, yüz yüze öğrenme ortamlarında da yerini almaktadır. Yaygın öğrenme şekilleri ile yüz yüze öğrenme ortamlarının birleştiği yerde karşımıza harmanlanmış öğrenme çıkmaktadır. 

Yeni bir yaklaşım olan bu öğrenme modeli, teknolojinin öğrenme-öğretme sürecinde ve insanın hayatında vazgeçilmez olmasıyla daha da önemli bir duruma gelmiştir.

Harmanlanmış Öğrenme Nasıl ortaya çıkmıştır?

Covid-19 salgını nedeniyle birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de okullarda yüz yüze verilen eğitime ara verildiği andan itibaren, gelişen teknolojinin sağladığı olanaklar nedeniyle hayatımıza “Harmanlanmış Öğrenme Modeli” kavramı girdi. 

Ancak geçmiş yıllarda harmanlanmış öğrenme modelinin 2000’lerin başın itibaren eğitim alanında uygulandığı görülmektedir.

Harmanlanmış öğrenme modelinin olmazsa olmazları nelerdir?

  • Canlı ders kayıtları
  • Eş zamanlı ders 
  • Eş zamanlı (senkron) çevrimiçi biçimler (online e-öğrenme):
  • Sanal sınıflar
  • Web seminerleri ve radyo veya TV yayını
  • Koçluk sistemi
  • Anında mesajlaşma
  • Web/bilgisayar destekli eğitim modülleri
  • Değerlendirme/test ve anketler.

Harmanlanmış öğrenmenin farklı modelleri nelerdir?

1- Yüz Yüze Model

Tüm harmanlanmış öğrenme modelleri arasında yüz yüze model tipik bir okul yapısına en uygun olanıdır. Bu yaklaşımda, online öğretimin verilmesine, duruma göre karar verilerek harmanlanmış öğretimin olduğu bir sınıfta sadece belirli öğrenciler katılırlar.

Bu modelde Yüz yüze yaklaşımı zorlanan ya da seviyelerinin üstünde çalışan öğrencilerin sınıfta teknolojiyi kullanarak kendi hızlarında gelişme kaydetmelerine imkan sunmaktadır. 

2- Online Model

Bu model yüz yüze eğitim modelinin tam karşıtıdır. Öğrencilerin uzaktan çalışıp materyalin ilk önce online ortamda verildiği bir modeldir. Yüz yüze katılım ise öğrencinin isteğine bağlıdır. Öğrencilerin soruları olduğunda genellikle öğretmenleriyle online ortamda görüşürler. Bu model günlük programlarının daha esnek ve bağımsız olmasını isteyen öğrenciler için oldukça ilgi çekicidir.

3- Bireysel Model

Harmanlanmış öğrenme modeline göre öğrencilere okulda verilenlerin dışında ders alma fırsatı vermektedir. Bu bireyler okul ortamında bulurlar, ancak aynı zamanda öğrenimlerini online derslerle de desteklenirler. Bu yöntemin başarılı olması için öğrencilerin içsel motivasyonunun çok yüksek olması gerekmektedir. Bireysel model okul programına dâhil olmayan bir alanla ilgilenen öğrenciler için oldukça ilgi çekicidir. 

4- İstasyon Rotasyon Modeli

İstasyon rotasyon modelinde öğrenciler bir derste veya bir konuda belli sürelerde, online olan farklı öğrenme istasyonlarında çalışırlar. Diğer istasyonlarda küçük grup şeklinde veya grup projeleri, kişiye özel ders verme, kalem-kâğıt ödevleri gibi çalışmalar yapılabilir.

5- Rotasyon Modeli

Harmanlanmış öğrenmenin bu versiyonunda öğrenciler belli bir programa göre farklı istasyonlar arasında (online ya da öğretmenle yüz yüze vakit geçirerek) dönüşümlü çalışırlar.

 Rotasyon modelini daha çok ilkokullar kullanmaktadır.

6- Esnek Model

Bu modelde, materyal öğrenciye online olarak verilebilir. Öğrenme öncelikle öğrencilerin kendi rehberliğinde gerçekleşir. Öğrenciler öğrenme deneyimlerini kendi spesifik ihtiyaçlarına göre planlayarak, farklı öğrenme modelleri arasında geçiş yapabilmektedirler.

7- Ters-Yüz Edilmiş Sınıf

Ters-yüz edilmiş sınıf ya da tersine öğrenme yöntemi teknolojinin sınıfta harcanan geleneksel zamanı tersine çevirmek için kullanıldığı bir öğrenme modelidir. Geçmişte sınıf süresi öğrencilere ders anlatmak için kullanılsa dahi, günümüzde tersine bir modelde bu süre bireysel öğrenmeyi teşvik etmek, öğrencilere birebir destek sağlamak ve öğrenci-öğretmen etkileşimini geliştirmek için kullanılmaktadır. Derste zorlanan öğrencilerin kendi hızlarında öğrenmeleri için harika bir modeldir.

8- Online Laboratuvar Modeli

Online laboratuvar modeli öğrencilerin okulda verilmeyen dersler dahil olmak üzere, derslerini tamamlamalarına yardımcı olmaya yönelik uygulanabilir bir modeldir. Bu modelde öğrenciler tamamen online öğrenirler. Ancak dersleriyle ilgili çalışmayı tamamlamak için bilgisayar laboratuvarlarına giderler. Laboratuvarda öğrencilere bir yetişkin destek verir.

Harmanlanmış öğrenmenin faydaları nelerdir?

  • Yapılan çalışmalar ortaya hemen çıkmaktadır.
  • Öğrenme etkililiğini artırır.
  • Sürekli ev etkili uyaranlar sunar.
  • Sonuçlar en uygun düzeyde gerçekleşir.
  • Uzun Vade de Maliyet Düşüklüğü sağlar.
  • Mesafe Engellerinin Ortadan Kaldırır.
  • Farklı Öğrenme Tarzlarının Uyumludur.
  • Öğrenciye Motivasyon sağlar.

Ek Kaynak Önerisi:

https://www.hurriyet.com.tr/egitim/harmanlanmis-ogrenme-blended-learning-26013389

Paylaş
Yorum Yaz
5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x