Malezya Eğitim Sistemi: Standartlarını Yükselten Eğitim Modeli

Abdulkadir Özbek

Malezya Eğitim Sistemi

Malezya’da son dönemlerde, eğitim açısından büyük değişimler gözlenmekte. Standartlarını çok yükselten Malezya eğitim sistemine bu yazıda yakından bakmaya çalışacağım. 

1- Malezya’da eğitim yapısı nasıl şekilleniyor? 

Malezya Eğitim Sistemi

Eğitim yapısı 6+3+2+2 olarak şekilleniyor. 6 yıllık bir ilköğretimden sonra, 3 yıllık ilk ikincil eğitim (lower secondary) denilen ortaöğretim diyebileceğimiz bir kademeye geçiş yapıyorlar. Sonrasında ikinci ikincil eğitim (upper secondary) denilen 2 yıllık bir kademede öğrenim görüyorlar. Sonrasında da 2 senelik bir üniversite öncesi ileri ikincil kademe (senior secondary school) denilen bir yapıya sahip. 

2- Üniversite öncesi gidilen ileri ikincil kademe nasıldır?


2 senelik olan bu kademede üç farklı tip okul vardır: akademik, teknik ve mesleki ve dini. Akademik olan, sanat veya bilim temelli olanlardır. Teknik ve mesleki olanlar ise teknik eğitimin olduğu, meslek kazandırma odaklıdırlar. Diğeri ise dini eğitim alınan bir okul tipidir.

3- Malezya’da üniversitelerin kalitesi nasıl?

Malezya Eğitim Sistemi

Malezya, yüksek öğrenime büyük bir yatırım yaptı ve bunun en önemli parçası diğer ülkelerdeki üniversitelerle gitgide genişleyen ortaklıklarıdır. Birçok yabancı üniversitenin Malezya’da şubesi (kampüsü de diyebiliriz.) vardır. Örneğin, her ikisi de dünyanın en iyi 100 üniversitesi listesi arasında yer alan Monash Üniversitesi (Avusturalya) ve Nottingham Üniversitesi (İngiltere) Malezya’da kampüse sahiptir. Aynı şekilde birçok üniversite ile de farklı anlaşmalar yapmaya devam ediyorlar.

4- Neden yabancı öğrenciler Malezya’yı tercih ediyorlar?

Malezya’da eğitim almanın ve yaşamanın maliyeti bir Avrupa ülkesiyle karşılaştırıldığında daha düşüktür. İngiltere’de bir üniversitede okumanın yalnızca eğitim maliyeti dahi 23.000£’u buluyor bir yabancı öğrenci için. Kendi vatandaşına da aynı şekilde 13.000£ civarında oluyor. 

Malezya’da ise bu eğitimi (ders modülü içeriği, aynı değerlendirme kriteri ve notlandırmaya sahip olarak) çok daha uygun bir ücrete mâl edebilir öğrenciler. Malezya’da yaşamanın da maliyeti de oldukça düşüktür. Dolayısıyla, öğrenciler için daha tercih edilebilir olmaktadır. 

Ayrıca vize açısından da çok sorunsuz bir süreç işletiyor Malezya. 

Malezya ayrıca 2011’deki bir araştırmaya göre en huzurlu 19. ülke seçilmişti.

5- Malezya’daki eğitim dili nedir?

Malezya’da üniversitelerde çoğunlukla İngilizce eğitim verilmektedir.

Malezya Eğitim Sistemi

6- Malezya’da anaokulu zorunlu mu?

Hayır, anaokuluna gitmek zorunlu değil fakat 2014’te yapılan bir araştırmaya göre 4-5 yaşlarında herhangi bir anaokuluna kaydolma oranı %91’i bulmakta. 

7- Malezya’da zorunlu eğitim ne zaman başlar?

Malezya Eğitim Sistemi

İlkokul ile beraber zorunlu eğitim başlar. Ortaokul diyebileceğimiz ikincil eğitim ise zorunlu değildir. Yani 6-11 yaş arası eğitim zorunludur. Bu kısımda %98 katılım oranı bulunmaktadır.

8- Malezya kendini çok geliştirse de PISA testlerinde kendini gösteriyor mu? 

2014 yılında okuma performanslarında OECD ülkelerinin altında olan sonuçları 2018 yılında da değişmedi fakat giderek arttığını söylemek mümkün. Örneğin okuma alanında 2014 yılında 398 puana sahiplerken 2018 yılında 415’e ulaştıklarını görüyoruz.

9- Malezya Eğitim Bakanlığı neyi hedefliyor?

Malezya Eğitim Sistemi

Malezya Eğitim Bakanlığı sistem olarak 5 hedefi olduğunu söylüyor: Erişim, Kalite, Birlik, Etkili, Eşitlik (Access, Quality, Unity, Effective, Equality)

Ayrıca öğrencilere vermek istediklerini de 6 madde ile tanımlıyor: İki dilli uzmanlık, Bilgi, Düşünme Becerisi, Etik ve Maneviyat, Liderlik Yetenekleri ve Ulusal Kimlik. 

10- Malezya’da okullar ne zaman açılıyor?

Malezya’da okulların açılma tarihleri, diğer ülkelere göre biraz farklı. Okullar Ocak’ta açılıyor. Yaklaşık 60 günlük bir eğitimden sonra Mart’ın sonlarında bir tatil (Yaklaşık 10 gün) veriyorlar. Tekrar 40 günlük bir eğitimden sonra yarıyıl tatili başlıyor. 15 günlük tatilden sonra ise 2. dönem başlıyor. Aynı sistemle devam edip Aralık ayında okul bitiyor.

Kaynakça:

https://www.oecd.org/pisa/Combined_Executive_Summaries_PISA_2018.pdf

https://www.iseas.edu.sg/images/pdf/ISEASEWP2018-4Wan.pdf

https://www.moe.gov.my/muat-turun/penerbitan-dan-jurnal/terbitan/buku-informasi/1587-quick-facts-2018-malaysia-educational-statistics-1/file

Paylaş
Yorum Yaz
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x