Montessori Dil Gelişimi Materyalleri ve Etkinlikleri

Abdulkadir Özbek

Montessori Dil Gelişimi Materyalleri ve Birbirinden Keyifli Etkinlikler

Montessori dil gelişimi materyalleri öncelikle çocuklara yazılı ve sözlü dilin inceliklerini öğretmek için tasarlanmıştır. Yazma ve konuşma konusunda sağlam bir kavrayış, öğrencilerin öğrenimlerinde ilerlemelerini sağlayacaktır. Öğrenciler, harfleri, sesleri, el yazısını ve nihayetinde imla ve yazmayı keşfetmek için dil materyallerini kullanırlar.

Montessori dil materyalleri öğrencilere, yazmanın son aşamalarına kendi başlarına ulaşmalarına yardımcı olmak için geliştirilir. Erken Çocukluk döneminde dil etkinliklerine yönelik birçok materyal ve aktivite vardır. Aşağıda, Montessori sınıfında her birinin nasıl kullanıldığına dair bilgiler içeren bir Montessori dil öğrenme materyalleri koleksiyonu bulacaksınız.

Montessori Dil Gelişimi Materyalleri Nelerdir?

Zımpara Harfler

Montessori Dil Gelişimi Materyalleri

Dört yaştan itibaren, öğrenciler harfler ve seslerle tanışır. Ünsüzler, ünlüler ve alfabedeki sesleri tek tek öğrenirler. Anahtar sesleri ayırt etmeye başlarlar.

Alfabenin her harfi zımpara kağıdından oluşturulur ve kare bir tahtanın üzerine monte edilir. Ünsüzler ve ünlüler farklı renkteki tahtalara takılır. Öğrenciler harflerin şekillerini, sesleri ve gruplar arasındaki farklılıkları içselleştirmeye başlarlar. Etkinlikten önce parmaklarını ıslatıp zımpara kartların üzerinden geçerler ve harfleri dokunsal olarak hissederler.

Metal Çerçeveler

Montessori Dil Gelişimi Materyalleri

Yazı yazmak için gereken el becerisini oluşturmak için metal çerçeveler kullanılır. İç kısımlar bir dizi farklı şekilde oluşmuştur. Farklı şekilleri öğrenmek ve çizmek için kullanılır. Bu şekilleri oluşturmak için gereken el gücünü sağlar.

Öğrenciler, iç ve dış metallerin izini sürmek, kalıbını çıkarmak ve yeni tasarımlar oluşturmak için farklı şekiller ve yazı gereçleri kullanarak etkinliklerini gerçekleştirirler.

Kelime Kartları

Montessori Dil Gelişimi Materyalleri

Bazen üç parçalı eşleştirme kartları olarak adlandırılan Montessori kelime kartları, Montessori sınıfında “okumanın” ilk aşamalarında kullanılır. Harfleri ve seslerini tanımlamada ustalaştıktan sonra öğrenciler, resimleri onları tanımlayan kelimelerle eşleştirmeye geçerler. Üç parçalı eşleştirme kartları bir resim kartı, eşleşen bir kelime kartı ve öğrencinin kontrol etmesi için uygun kelime/resim kombinasyonunu gösteren üçüncü bir karttan oluşur.

Ses Kutuları

Önceden hazırlanan ses kutuları, bir dizi hareketli harfle birlikte nesnelerden (figürler) veya nesnelerin resimlerinden oluşur. Öğrenciler harfleri ses kutusunun çekmecelerinin önüne yerleştirir ve ardından o harfle başlayan nesneleri seçip içerisine veya altına yerleştirir.

Öğrenciler ayrıca belirli bir harfle biten nesneleri seçme aşamasına geçerler. Ses kutusundan çıkan sözcükler ve figürlerle belirtilen harfin başta, ortada ve sonda olan harfi bulmaları istenilir.

Öğrenciler ilerledikçe, hareketli alfabeleriyle tüm kelimeleri hecelemeye başlayabilirler ve sonra bu kelimeleri kendi başlarına yazmaya çalışırlar.

Hareketli Harfler

Montessori Dil Gelişimi Materyalleri

Hareketli harfler, zımpara kâğıdı harfleri ve ses kutularının temaları üzerine kuruludur. Çocukların daha önceki çalışmalarından tanımaları ve sözcükleri bir araya getirmeleri için her harfin birden fazla üç boyutlu temsili kutuda yer alır. Ünsüzlerin ve sesli harflerin renk kodlaması vardır. Ancak öğrenciler kelimeleri oluşturmak için harfleri kendi başlarına birleştirmesi gerekir. Hareketli harfler, öğrencilere yeni heceleme kombinasyonları vermek için genellikle diğer malzemeler veya figürler ile birleştirilir.

Kafiye Kartları

Kafiye kartları, kelimeler arasındaki ilişkileri keşfetmek için kartlara yazılan kelimeleri kullanan geniş bir Montessori materyalleri setine iyi bir örnektir. Erken çocukluk dönemi aşamasında, çocuklar kelimeleri kafiye gruplarına ayırmak için kafiye kartları kullanırlar. Becerileri arttıkça kelimeleri yeni şekillerde düzenlemeye geçerler. Her set, ihtiyaç duyulan her parçanın tam sayısını içerir, böylece öğrenciler hata kontrolü yaparak kendilerini düzeltebilirler.

Cümle Oluşturma Kartları

Montessori Dil Gelişimi Materyalleri

Öğrencilerin becerileri arttıkça, daha karmaşık eşleştirme kartlarına geçerler. Cümle oluşturma kartları, konuşmanın farklı bölümlerini belirtmek için renk kodlaması kullanır (siyah, bir noktalama işaretini temsil eder). Öğrenciler, kelime kartlarındaki renkleri şablondaki renklerle eşleştirerek renk kodlu bir şablon kullanarak kelimeleri cümleler halinde düzenlerler. Bu şekilde öğrenciler cümle yapısı, söz dizimi ve konuşma bölümlerinin önemini anlamaya başlarlar.

Sizler için hazırladığımız Montessori Dil Geliştirme aktivitelerini beraber inceleyelim.

Montessori Dil Geliştirme Etkinlikleri

1- Kesme Çalışmaları

Montessori Dil Gelişimi Materyalleri

Farklı desenlerdeki kağıtları şerit şeklinde kesiniz. Sırayla üzerindeki desenlere göre makas yardımıyla çizgilerinden taşmayarak kesmesini isteyiniz.

2- Harf Kutusu Yapımı

Montessori Dil Gelişimi Materyalleri

Büyük bir ayakkabı kutusunun üzerine deniz anası çiziniz.

Denizanasının ağız kısmını kesip bir boşluk elde ediniz. Denizanasının gözlerini çiziniz.

Alfabedeki harfleri kağıtlara tek tek hazırlayıp kesiniz. Sırayla sizin söylediğiniz veya bulmasını istediğiniz harfi görsel olarak gösteriniz. Harf kartını bulup deniz anasının ağzının içine atmasını sağlayınız.

3- Harf Tabakları Etkinliği

Plastik tabakların içerisine tek tek tahta kalemi ile alfabedeki bütün harfleri sırasıyla yazınız.

Çocuğunuza küp şekerleri vererek harfi oluşturmasını isteyiniz. Küp şekerleri tabakta çizili olan harfin üzerine sırayla koyarak harfi elde eder ve harfin sesini birlikte çıkararak tekrar ediniz.

4- Figür ve Harf Eşleştirme Etkinliği

Montessori Dil Gelişimi Materyalleri

Güneş ay elma yumurta kedi vb. gibi figürlerin görselinin olduğu küçük kartlar çıkarınız. Bu kartların isminin yazılı olduğu kağıtları çıkarınız veya beyaz kağıtlara yazdıktan sonra kesip yanına koyunuz.

Yazdığınız figür isim kağıtları ile 3 boyutlu figürleri ya da görsel olarak hazırladığınız kartları ile eşleştirmesini isteyiniz. Ardından figürün ismini birlikte okuyup destekleyiniz.

5- Alfabe Çiftliği Etkinliği

Montessori Dil Gelişimi Materyalleri

Alfabedeki harfler kadar şişe kapakları hazırlayınız. Büyük bir kutunun içerisine kenarlarına denk gelecek şekilde yapıştırınız.

Kapakların her birinin içine harfleri yazınız veya çıktı alarak yapıştırınız.

Kutunun ortasına alfabedeki harfleri kağıda tekrar yazarak veya çıktı alarak küçük boyutta keserek karışık bir şekilde yerleştirin. Küçük bir kepçe veya maşa yardımı ile harfleri tek tek kapakların içindeki harflere aktarmasını isteyiniz.

İyi eğlenceler.

Birbirinden Eğlenceli Montessori Dil Alanı Etkinlikleri

Şekerleme Harfler

Elma Puzzle

Masa Silme

Paylaş
1 Yorum
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Hemithea

Hocam merhaba,
Montessori eğitimine kaç yaşından itibaren başlanabilir, montessori dil eğitimi gibi sayısal eğitim de var mıdır? Teşekkürler

Login

1
0
Would love your thoughts, please comment.x