Montessori Kozmik Yaşam Alanı ve Materyalleri

Abdulkadir Özbek

Montessori Kozmik Yaşam Alanı

Montessori, erken çocukluk eğitiminde doğa ve kültürün sunulması gerektiğini savunur. 

Bir Montessori okulundaki tüm materyaller sandalyeler, masalar, tabaklar, bardaklar ve aklınıza gelen ne varsa her şey doğal malzemelerdendir. Çünkü Montessori felsefesine göre sonradan çevreci olunmaz. Çocuğu, yaşamının henüz ilk yıllarında iken doğal malzemeyle tanıştırıp, çevre ve doğa bilincini vereceksin ki bu onda yerleşik bir davranış olsun.

Kozmik Eğitim, Montessori Felsefesinin temel taşıdır.

Montessori sınıfında, Kozmik Eğitim, çocuklara çevrelerini anlamalarını ve uyum sağlamalarını öğretmek için bir temel oluşturur. 

Gelişimin ilk basamaklarında (0-6 yaş) Kozmik Eğitim, çocuğu doğayla ilgili deneyimler ve duyusal öğrenme materyalleri aracılığıyla doğal dünyayla tanıştırır. Bu deneyimler çocuklara duyularını ve dolayısıyla dünyalarını işleme ve anlama biçimlerini geliştirmelerini öğretir. Bu beceriler çocuğun gelişimine ve kendine, topluma ve bir bütün olarak dünyasına güven duymasına yardımcı olur.

İkinci gelişim basamağında (6-12 yaş), Kozmik Eğitim, çocuğu dünyamızda tekrar eden doğal döngülerle, tüm insanların paylaştığı temel ihtiyaçlarla ve tüm canlıların birbirine bağlılığıyla tanıştırır.

Montessori Kozmik Yaşam Alanı ve Materyalleri

İlkokul yıllarında çocuklar, her bir parçacığın, maddenin, türün ve olayın, diğerlerinin gelişiminde nasıl bir amacı olduğu arasında bağlantılar kurmaya başlarlar. 

Bu “Kozmik Eğitim” çocuklara tarih, kültür, bilim ve çevre gibi tüm içerik alanlarının birbiriyle nasıl bağlantılı olduğunu göstermek için bütün bir çerçeve içerisinde öğretilir.

Doktor Maria Montessori, kozmik eğitim alan çocukların bağımsız, sosyal, sorumluluk sahibi ve duygusal olarak zeki bireyler olarak ergenliğe girmeye daha hazır olduklarına inanıyordu. 

Bunun nedeni, kozmik eğitimin çocukları; bireyler, insan ırkının üyeleri ve evrenin vatandaşları olarak kim olduklarına dair uygulamalı bir anlayışla dünyaya fırlatmasıdır. Ayrıca çocukların insanlığı ve çevreyi etkileyen küresel sorunları ele alma konusundaki ahlaki sorumluluklarını derinlemesine anlamalarını sağlar.

Kozmik Yaşam Eğitimi Neden Önemlidir?

Doktor Maria Montessori, dünyanın amaçlı bir yer olduğuna inanıyordu. Kozmik Eğitimin uyum ve düzeni yeniden kurmanın ve böylece insanlığın gerçek potansiyelini gerçekleştirmesine izin vermenin bir yolu olduğuna inanıyordu. 

Montessori, çocuklara bir Kozmik Yaşam Eğitimi vererek, öğrencilere dünyayı dönüştürmeleri, anlamaları için bilgi verir. 

Montessori Kozmik Yaşam Alanı Materyalleri

Montessori Kozmik Yaşam Alanı ve Materyalleri
  • Gerçek öyküler anlatan kitap, broşür, dergiler 
  • Çocuğun yakın çevresini ve çevresindeki olayları tanımasını sağlayacak projeler 
  • Kabartmalı yerküre 
  • Renkli küre 
  • Dünyanın yapboz haritası
  • Kıtaların yapboz haritası 
  • Kara ve su yüzey biçimleri 
  • Dünyanın oluşumu
  • Dünyanın oluşumu ve iç yapı 
  • Volkanlar
  • Mevsimlerin oluşumu 
  • Yaprak çekmecesi
  • Hayvan yapbozları
  • Yaprak-ağaç- çiçek yapbozları
  • Ülkelerin bayrakları

Kozmik eğitim, dünyamızı sadece coğrafik olarak görmez, içerisinde biyoloji, coğrafya, tarih ve sanat gibi dünyaya ve insana dair konuları farklı açılardan ele alır. 

Tarih çalışmalarıyla zamanın geçişini anlamlandırmak ve doğal döngüleri araştırmak kolaylaşmaktadır.

İlk anlatılan kozmik hikâye büyük patlama ile başlayıp dünyanın oluşumuyla sonlanmaktadır. Daha sonra bunu dünyadaki yaşam ve insanlığın gelişimi ile ilgili hikâyeler takip etmektedir. Bu hikâyelerdeki en çok dikkat edilen nokta bilimsel ve tarihsel doğrulara dayandırılmasıdır. 

Hikâyeler aracılığı ile çocukları daha fazla araştırmaya yöneltmek, fikir ürettirmek ve hayal güçlerinin en yoğun olduğu dönemlerde “bilimin tohumlarını” ekmek amaçlanmaktadır.

Montessori Kozmik Yaşam Alanı ve Materyalleri

Montessori eğitiminde gerçekleştirilen bilim etkinliklerin temelinde, günlük yaşam becerileri ve duyu egzersizleri bulunmaktadır. Çocukların ev ortamında bilinçsizce keşfettiği ışık ve yer çekimi ile ilgili durumlar, Montessori etkinliklerinde izole bir halde sunulmaktadır. 

Çocukların ilgisini çeken konularda ilgili aşamalar ile resimli kitapçıklar hazırlanır ve çocukların bu konularda araştırmalarını teşvik etmek için kütüphaneye koyulmaktadır. Küçük yaş grubunda bilim etkinlikleri çocuklarda dünya hakkında merak uyandırmayı ve canlılarla empati kurabilmeyi amaçlamaktadır. 

İlkokul yıllarını kapsayan dönemlerde ise evrenin hikâyesiyle başlayan kozmik çalışmalar, proje kapsamında daha geniş bilgi alanlarına yayılmaktadır. 

Hayvan ve Bitki Yapbozları

Montessori Kozmik Yaşam Alanı ve Materyalleri

Farklı bitki ve hayvan türleri hakkında çocukların bilgiler öğrenmesi, yaşam çizgisi üzerine çalışmaları yaşadıkları dünya hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlar. 

Kara ve Su Formları

Montessori Kozmik Yaşam Alanı ve Materyalleri

Coğrafi terimlere yönelik hazırlanan tablalara su doldurularak; ada, göl, burun, koy, yarımada, körfez gibi terimler çocuğun yaşamına ve kelime dağarcığına uygulamalı olarak girmektedir. 

Dünyanın Yapboz Haritası ve Kıtaların Yapboz Haritası

Montessori Kozmik Yaşam Alanı ve Materyalleri

Bir diğer coğrafik kozmik materyal olan ülkelerin olduğu harita, bir yapboz bulmacasına yerleştirilmiş ve her ülkenin başkentine sabitlenmiş bir tutma noktası oluşturulmuştur. İlk olarak kıtaların ve okyanusların adını öğrenerek başlayan çalışmalar; ülkeler ve başkentleri, yaşadığımız şehir çalışmalarına doğru ilerlemektedir. İleriki yaş dönemlerindeyse dünyanın katmanlarını temel alarak çocuklar kendi kıtalarını, ülkelerini ve bulundukları şehirdeki insanların yaşamlarını ayrıntılı olarak incelemeye başlamaktadır. 

Doğa Yürüyüşleri ve Doğa Masası

Çocuklar, bu doğada yürüyüşleri esnasında buldukları ve keşfettikleri nesneleri doğa masasında sergilemektedirler. Doğa masası aynı zamanda okul yolunda veya ailesi ile birlikte yürürken bulduğu yaprak, böcek, kozalak gibi nesneleri sınıfa getirmesi için bir fırsat sunmaktadır. Montessori sınıflarında doğa masası gözlem, keşfetme ve araştırmaları için bir odak noktası olarak hizmet etmektedir. 

Gerçek tecrübeler kitap, resim ve öğretmen yapımı materyaller ile tamamlanmaktadır. Doğa masası genellikle konu ya da projeleri yansıtmakta ve elektrik, ışık, mıknatıs gibi soyut konuların yanı sıra güneş sistemi, kıtalar, yanardağlar, minik hayvanlar, vücudum, taşıtlar gibi çalışmalarla ilgili nesneler yer almaktadır. 

Paylaş
Yorum Yaz
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x