Montessori Matematik Materyalleri ile Nasıl Ders Çalışılır?

Abdulkadir Özbek

Montessori Matematik Materyalleri Nelerdir?

Montessori matematik materyalleri, çocukların matematiği somutlaştırıp, geliştirmek için tasarlanmıştır. Bu materyaller, matematiksel kavramları somuttan soyuta doğru sıralar; sayılar ile başlayıp dokunsal gösterim ile miktarlar verilir daha sonra ezberlenmesi sağlanır.

Matematik materyallerinin tanıtılmasından önce, çocuklar duyu, pratik yaşam, kültür, kozmik ve bazı dil alanı materyalleri ve etkinlikleri ile çalışmak için zaman harcarlar. Zihinleri matematiğe hazır hale getirilir. Matematik materyalleri genellikle iki yaşından sonra tanıtılır.

Montessori Matematik Materyalleri

Bir çocuğun ikinci ve üçüncü yıl matematiğinde başarılı olması için Montessori eğitiminin diğer alanlarında gelişim göstermesi gerekmektedir. Montessori matematik materyalleri ve etkinlikleri de dikkatli ve belli bir sırayla tanıtılır.

Montessori Matematik Materyallerinin Özellikleri:

  • Hata kontrolü yapma imkânı sunar.
  • Estetiktir.
  • Tutarlıdır.
  • Somuttan soyuta geçer.
  • Basitten karmaşığa geçer.
  • Belirli bir işlev için tasarlanmıştır.
  • Üç boyutludur.
  • Dokunsaldır.

Montessori Matematik Materyalleri Nelerdir?

Montessori Matematik Materyalleri
  • Sayı Çubukları
  • Kırmızı Mavi Sayı Çubukları
  • Zımpara Kartlar
  • Mekik Kutusu
  • Altın Boncuklar
  • Renkli Boncuklar
  • Sayı Kartları
  • Pul Oyunu
  • Yılan Oyunu
  • Nokta Oyunu
  • Kırmızı Pullar
  • Boncuk Dolabı
  • 100’lük Tablo
  • Desimal Sistem
  • Toplama Çıkarma Çarpma Bölme Şeritleri
  • Banka
  • Marka
  • Sequın 1
  • Sequın 2
  • Geometrik Şekiller Çerçevesi
  • Geometrik Cisimler

Montessori Matematik Materyallerinin Çocuklar için Önemi

Montessori matematik materyalleri, çocukları uygulamalı, görsel ve fiziksel olarak öğreterek matematiğe yaklaşmalarına yardımcı olur. Bu materyaller, öğrencilerin matematikte genellikle soyut kavramlara somut bilgiler eklemelerini sağlar. Çocuklar Montessori matematiğinde ilerlerken, öğrenciler materyallerin oluşturduğu bilgiyi daha fazla içselleştirdikçe materyaller daha soyut hale gelir.

Montessori eğitiminde, onluk sayı sistemini ve sayılar arasındaki sayısız ilişkiyi keşfetmek için çok çeşitli materyaller kullanılır. 

Aşağıda, en yaygın olarak kullanılan Montessori matematik materyallerinden bazılarını ve bunların sınıfta nasıl kullanılabileceklerine dair kısa açıklamaları listeliyorum.

Kırmızı – Mavi Sayı Çubukları

Sayı çubukları duyu materyalindeki malzemelerin kırmızı çubuklarına benzer. En kısası 10 santimetre uzunluğunda ve her seferinde 10 santimetre artan on ahşap çubuktan oluşan bir settir. Sayı çubukları, her 10 santimetrelik bölümün mavi ve kırmızı arasında değişmesiyle 1-10 arası sayıları belirginleştirir. 

Bu çubuklar, öğrencilere sayı ve sayma kavramlarını tanıtır.

Bu materyal ile çocuklar daha sonra 10’a tamamlama ve toplama işlemi yapar.

Zımpara Kartları

Montessori Matematik Materyalleri

Zımpara kağıdından oluşturulan 0-9 rakamları, pürüzsüz ahşap tabletlere monte edilmiştir. Bu zımpara kartları öğrencilerin rakamları, sayıları tanımalarına ve hissetmelerine yardımcı olur. 

Daha sonra öğrenciler sayıları uygun sıraya göre düzenlerler.

Montessori Matematik Materyalleri

Renkli Boncuklar

Üzerinde 1-10 arası rakamlar yazan bir kart seti ve uygun sayıda boncuk ile karşılık gelen bir boncuk zinciri setidir. Öğrenciler bu boncukları ve kartları nesneleri sayma ve sayı yazma alıştırması yapmak için kullanırlar.

Renkli boncuklardaki sayıların her biri farklı renklerde kodlanmıştır. Çocuklar kodlayarak daha hızlı öğrenir.

Boncuk Zincirleri

Boncuk zincirleri Montessori öğrenme ortamında her yerde bulunur. Çoğu sınıf, çeşitli boncuklar ve boncuk zincirleri içeren bir boncuk dolabı ile donatılmıştır. 

Boncuk zincirleri, daha ileri düzeydeki öğrenciler için özellikle on basamaklı sayı sistemini ve sayılar ile bunların karelerini, küplerini öğrenirler. Bunların arasındaki ilişkileri öğrenmede çok faydalıdır.

Montessori Matematik Materyalleri

Boncuk Tepsileri

İlk boncuk tepsisi giriş tepsisidir. Bu tepsi, karşılık gelen sayısal etiketleriyle birlikte onluk sıralarda altın boncuklar (tek bir birim, onluk bir zincir, 100’lük bir karo ve 1000’lik bir blok) içerir. Bu materyal seti, öğrencilerin sayılar ve miktarlar arasındaki ilişkiyi görmelerine yardımcı olur. Onlarca tepsi aynı öğelerin çoğunu içerir (sayısal etiketler olmadan). Bu tepsi, bu miktarlar arasındaki ilişkileri araştırmak için kullanılır; yani, daha küçük birimin on tanesi, bir sonraki daha büyük birimden birine eşittir. Bu çalışma, çarpma, kareler, küpler ve çarpanlara ayırma ile karmaşık çalışmaların temelini oluşturur.

Pul Oyunu

Somut sayılardan uzaklaşarak, sayıların daha soyut temsillerine doğru hareket eden pul oyunu 1 , 10 , 100 ve 1000 sayılarıyla birlikte sayıların değerlerini içeren küçük pullardan oluşur.  Aritmetik çalışmalarını desteklemek için kullanılır. Öğrenciler denklemleri yazar ve bu pullar ile eşleştirirler.

Boncuk Çerçeveleri

Boncuk çerçevesi, öncelikle ondalık basamağın kullanımını ve gücünü keşfetmek için kullanılan bir araçtır. Boncuk çerçevesi (abaküse benzer) öğrencilerin basamak değeri, ondalık basamak ve sayısal kavramları keşfetmelerini sağlar. Öğrenciler, boncuk çerçevesini kullanarak karmaşık denklemleri hesaplayabileceklerini öğrenmekten heyecan duyarlar.

Mekik Kutuları

Montessori Matematik Materyalleri

Miktarların birliklerden oluştuğunu öğrenmeleri için olan bir materyaldir. “0” sayısının tek başına boş olduğunu öğrenirler. Mekik kutusu 0’dan 9’a kadar sayıları içerir. 

Çocuklar sayıya denk gelen çubukları hazırlar ve çubukları kurdele ile bağlayıp eşleştirirler.

Kırmızı Pullar

Tek ve çift sayıların öğrenimi için kullanılır.

10’a kadar sayıların bölünebilirliklerini öğrenirler. Öğretimi oyunlaştırarak daha eğlenceli hale getirilir.

Altın Boncuk Materyali

Birler, onlar, yüzler ve binler basamağını miktar olarak tanımaları için kullanılır. Basamakları görsel ve kas hafızası ile somut olarak tanımalarını sağlar.

Bu materyal Desimal sisteme giriş için çok önemli yere sahiptir, matematik müfredatı boyunca yaygın olarak kullanılır ve genellikle diğer matematik malzemeleriyle birlikte kullanılır. Dört basamaklı sayıları okumalarına temel oluşturan, mantığı anlamalarına yardımcı olan bir materyaldir.

Montessori Matematik Materyalleri

Sayı Kartları

Miktarlarla onlara ait sembolleri görsel olarak tanımalarını sağlar. Birler basamağında en fazla 9’a kadar rakam bulunduğunu fark etmelerini aynı şekilde onlar basamağında 9 sayı yüzler basamağında 9 sayı ile 9000’e kadar sembolleri basamaklara göre sıralamayı öğrenir ve basamakların geçişlerini kavrarlar. 

Miktarlarla sembollerin kombinasyonunu yapmayı öğrenirler.

Sayı kartları ile daha sonra dört işlem yapılır. Dört basamaklı sayılar oluşturulur ve okunur.

Yüzlük Tahta

Yüz Tahtası ahşap bir tahtadır ve 1’den 100’e kadar numaralandırılmıştır. Bu materyal 1-100 arası sayıları sıralama öğretimi için kullanılır.

Toplama, Çıkarma, Çarpma ve Bölme Şeritleri

Bu panolar 2 takım renkli şeritler ile sunulmaktadır. Çocuklar bir denklem oluşturmak için şeritleri tahtalara yerleştirir, ardından tahtaların üstündeki sayıları kullanarak cevaplarını kontrol eder.

Sequin 1 ve Sequin 2

Montessori Matematik Materyalleri

Bu materyallerden birincisi onluk sayılara girişte ve 11-19 a kadar sıralamada kullanılır. İkincisi 10-90 ve bunların arasındaki sayıları rakam miktar olarak tanıyıp eşleştirmek için kullanılır. Sequin materyalini tamamlayan çocuk 100’lük sisteme geçmek için hazır hale gelir.

Kesir Lobutları

Montessori Matematik Materyalleri

Bu materyal dört adet lobuttan oluşmaktadır. Bu lobutlardan ilki Tam kesiri gösterir. İkincisi Yarım kesiri, üçüncüsü çeyrek kesiri, dördüncüsü ise 3’te 1’ini gösterir. 

Kesir lobutları kesirlere girişte kullanılan ilk materyaldir.

Paylaş
Yorum Yaz
3 2 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x