Montessori Pratik Yaşam Alanı Nedir?
Montessori pratik yaşam materyalleri, çocuğa evini anımsatan aynı zamanda çocuğun güven duygusu kazanmasını sağlayan bir alandır.
En önemli unsur çocuğun okulda bulunduğu çevreye ve öğretmene güven duymasıdır. Bunu da pratik yaşam alanında evde yaptığı aktiviteleri okula taşıyarak sağlar.
Bu egzersizlerle çocuk pratik yaşam materyallerini dökecek, silecek, yıkadıktan sonra yerine koyacaktır. Böylece çocuğun öz disiplini, kontrolü, bağımsızlığı, öz bakımı, sorumluluk alması, düzen ve sabır gibi birçok alanda gelişimini destekler.
Çocuklara çevrelerinde güvenli bir şekilde hareket etmeyi, çevreleriyle etkileşime girmeyi ve çevrelerini etkilemeyi ve fiziksel nesneler arasındaki ilişkileri keşfetmeyi öğretir. Öğrenciler, farklı malzemelerin nasıl davrandığına dair bir anlayış geliştirebilmeleri için, hayatlarının okul dışı ortamlarında karşılaşacakları aynı tür nesnelerle etkileşime girerler.
Pratik yaşam egzersizleri ayrıca kişisel bakım, yemek ve beslenme ve başkalarıyla etkileşim gibi daha incelikli uygulamaları içerir. El yıkama, temizlik yapma, çatal bıçak kullanma gibi eylemlerin önemini ve ritüellerini öğrenirler. Tüm Montessori alıştırmalarında olduğu gibi, öğrenciler alıştırmanın basit, akıcı bir versiyonuyla başlar ve daha karmaşık ve rafine varyasyonlara geçerler.
Montessori Pratik Yaşam Egzersizlerinin Amacı Nedir?
Montessori Pratik Yaşam egzersizlerinin amacı, çocukların hareket koordinasyonu geliştirmelerine, bağımsızlık kazanmalarına, topluma uyum sağlamalarına ve konsantre olma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktır.
Pratik Yaşam etkinliklerinin tekrarı sayesinde çocuklar, kaba ve ince motor becerilerini geliştirmeyi, etkin bir şekilde problem çözmeyi ve dünyalarına aktif olarak katkıda bulunarak güçlü bir benlik duygusu oluşturmayı öğrenirler.
Çocuklar, pratik yaşam çalışmalarında güven duygusu kazanırlar. Konsantrasyonları gelişir, böylece diğer bölümdeki çalışmalara hazırlanmış olurlar.
Pratik Yaşamın 5 Alanı
Montessori müfredatı içinde, “Pratik Yaşam” etkinlikleri, aşağıdakiler dahil olmak üzere beş temel alan etrafında döner: “Ön Alıştırmalar, Kişisel Bakım, Çevreye Dikkat, Zahmet ve Nezaket ve Hareket Kontrolü”.
- Ön Alıştırmalarda çocuklar; dökme, katlama, taşıma gibi tüm toplumların temel hareketlerini öğrenirler.
- Kişisel Bakım, el yıkama ve giyinme gibi günlük yaşamla ilgili kişisel bakım ve bakımla bağlantılı faaliyetleri içerir.
- Çevreye Dikkat, çocuklara çevreleriyle sevgi ve saygı gösterecek şekilde nasıl etkileşimde bulunacaklarını öğretmeye odaklanmıştır. Tipik aktiviteler şunları içerir: bir bitkinin sulanması, bir masanın yıkanması ve çiçeklerin düzenlenmesi.
- Zahmet ve Nezaket egzersizleri sayesinde çocuklar sosyal etkileşimlerle ilgili becerileri öğrenirler. Anahtar faaliyetler arasında selamlaşma, kendini tanıtma ve başkalarını uygun şekilde nasıl kesintiye uğratacağı yer alır.
- Hareketin Kontrolü, çocuklara çizgide yürüme ve sessizlik oyunu gibi etkinlikler yoluyla vücutlarının kontrolünü iyileştirmeyi ve koordine etmeyi öğretmeye odaklanır.
Montessori Pratik Yaşam Egzersizlerinin Özellikleri
Etkili olabilmeleri için, çocuklara mümkün olduğunca tanıdık, kırılabilir ve işlevsel olan gerçek Pratik Yaşam materyallerine erişim verilmesi esastır.
Çocuklara gerçek şeyleri kullanma fırsatı verildiğinde özgüvenleri artar, bu da materyallere özen gösterirken daha fazla saygı gösterilmesine tekabül eder.
Pratik Yaşam egzersizleri de çocuğun zamanı ve kültürü ile ilgili olmalıdır. Bu sayede çocuklar etkinlikleri kendileri için nasıl tamamlayacaklarını öğrenirler ve daha sonra bu bilgileri ev ortamlarında uygulayabilirler.
Montessori sınıfında, Pratik Yaşam egzersizleri soldan sağa, en kolaydan en zora doğru düzenlenir ve genellikle bir düzen duygusunu kolaylaştırmak için renklerle kodlanır. Bu yapı önemlidir çünkü çocukların her malzemenin bir yeri olduğunu bilmeleri gerekir.
Örnek Montessori Pratik Yaşam Aktiviteleri
Ön Alıştırmalar
• Mat Taşıma
• Sandalyeden Otur ve Ayağa Kalk
• Tepsi Taşıma
• Bir Kitabın Sayfalarını Çevirme
• Tahıl Kaşığı
• Tahıl Dökme
Kişinin Bakımı
• Elleri Yıkamak
• Pansuman Çerçevesi
• Ayakkabıları Parlatmak
• Atıştırmalık Hazırlamak
Çevreyi Koruma
• Masanın Tozunu Alma
• Parlatma
• Çiçek Düzenleme
• Masa Kurma
• Süpürme
Zarafet ve Nezaket
• Birini Selamlama
• Kendini Tanıtma
• Öksürme
• Yardım Sunma
Hareket Kontrolü
• Çizgide Yürümek
• Sessizlik Oyunu
Çizgide Yürümek
Öğrencilerin koordinasyonlarını ve vücut hareketlerini kontrol etmesi sağlayan bir aktivitedir.
Yerde bir çizgi boyunca yürümek, basit uygulamalardan biridir. Çizgi boyunca basit bir yürüyüşten, topuk parmak ucu yürümeye ve nihayetinde bir bardak su taşırken veya bir nesneyi kafasında dengeleyerek yürümeye kadar devam eder.
Çocuğunuzun havluları nasıl katladığınıza, masayı nasıl kurduğunuza veya yerleri nasıl paspasladığınıza neden hayran olduğunu hiç merak ettiniz mi? Çocuklar, tüm insanlar gibi başkalarıyla iletişim kurmak, önemli işler yapmak ve topluma katkıda bulunmak isterler.
El Yıkama
Montessori sınıflarında genellikle el yıkamak için bir lavabo bulunur. Öğrenciler uygun el yıkama tekniklerini öğrenirler; ortalığı kirletmemeye dikkat etmek, iki eli de bütün olarak yıkamak, kurulamak, her şeyi doğru yere koymak. Gün boyunca ellerinizi yıkamanın nedenlerini öğrenirler.
Paspaslar ve Tepsiler
Montessori müfredatı boyunca, öğrenciler genellikle tepsilerde veya kutularda saklanan işleri seçer ve daha sonra daha fazla araştırma için bu malzemeleri bir çalışma matına getirir. Bu, Montessori ortamındaki en genç öğrencilerle modellenen bir davranıştır. Çocuklar, erken yaşlarda, çalışma matlarını taşımayı ve onları zemine açmayı öğrenerek bu rutinleri geliştirmeye başlarlar. Öğrenciler daha sonra sınıf raflarından eserler seçmeyi ve tepsilerini mat üzerinde çalışacakları yere taşımayı öğrenirler.
Kaşık Çalışması
Tahıllar ve benzeri küçük bakliyatlar kullanarak öğrenciler, dökmemeye dikkat ederek bir kaptan diğerine kaşık dolusu doldurarak koordinasyonlarını ve el becerilerini geliştirirler. En küçük öğrenciler ellerini dikkatli bir şekilde kullanmaya odaklanırlar ve tahılları acele veya rahatsız hissetmeden bir kaptan diğerine taşımak için ihtiyaç duydukları kadar zaman ayırmaya teşvik edilirler. Bu, konsantrasyon, bağımsızlık ve motor becerilerin geliştirilmesine yardımcı olur.
Dökme İşi
Çevrelerindeki farklı nesneler arasındaki ilişkileri keşfeden öğrenciler, dökme gibi biraz daha zor manevralar denemeye başlarlar. Tahıl gibi küçük katı maddeler veya su kullanan öğrenciler, bir kabı kaldırmayı ve içindekileri başka bir kaba dökmeyi öğrenirler. Öğrenciler bu çalışmada ilerledikçe, büyük bir kaptan iki küçük kaba dökmek gibi daha karmaşık yönleri birleştirmeye başlarlar.
Öz Bakım Çerçeveleri
Çerçeve, her iki tarafına kumaş yapıştırılmış ahşap bir kareden oluşur. Bağlanan her kumaş parçasının kendisine bağlı bir tür tutturucu vardır, böylece çocuklar kumaş parçalarını düğmeler, fermuarlar, bağcıklar, fiyonklar, tokalar ve çıtçıtlar kullanarak bağlama alıştırması yapabilirler.
Temizlik İşi
Öğrenciler, çevrelerinin bakımı ve temizliği ile ilgili bir dizi çalışmayı keşfederler. Öğrenciler, pencereleri ve aynaları etkili bir şekilde temizlemek için sprey şişeleri, bezler ve silecekleri kullanmayı öğrenirler; farklı yüzeyleri süpürmeyi, paspaslamayı ve toz almayı öğrenirler. Ayrıca kara tahtalarını temizlemeyi, ayna parlatmayı, ayakkabı silmeyi ve tüm malzemelerini uygun yerlere yerleştirmeyi öğrenirler.