Öğrenci Motivasyonunu Artıracak Online Sınıf Oyunları

Abdulkadir Özbek

Eğlenceli Online Sınıf Oyunları

Uzaktan eğitim sırasında derslerinizi online sınıf oyunlarıyla eğlenceli ve yaratıcı hale getirebilirsiniz.

Online sınıf oyunları, öğretmenlerin öğrencileriyle çevrim içi oynayabilecekleri eğlenceli aktivitelerdir. Bu oyunların amacı öğrencileri eğitmek ve eğlendirmek, aynı zamanda arkadaşlıklar kurmalarına da yardımcı olmaktır. 

Oyun oynamayı kim sevmez? Oyunlar, motivasyonu ve performansı artıran en etkili araçlardır. Öğrencilere rahatlayabilmeleri ve öğrendiklerini daha fazla koruyabilmeleri için bir mola vermelerini sağlar.

Online Sınıf Oyunları

Bu nedenle, sanal sınıfınızla biraz eğlenmenin kolay yollarını arıyorsanız, öğretmen araç çantanıza koyabileceğiniz ve gerektiğinde değiştirebileceğiniz kolay ve eğlenceli 18 online sınıf oyunlarını sizlerle paylaşıyorum.

1- Hangisini Tercih Eder diniz?

İki seçenekli eğlenceli ve açıklayıcı sorular sorun. Örneğin; “Dans etmeyi mi, şarkı söylemeyi mi tercih edersin?”, örneğin; “Sihirbaz mı yoksa süper kahraman mı olmayı tercih edersin?”  Soruları çoğaltarak öğrencilerinizin iki seçenekten birini seçmesini sağlayın. Daha eğlenceli olması için turu hızlandırabilirsiniz.

2- Dansı Dondur

Çocukları harekete geçiren çok eğlenceli bir aktivitedir. Eğlenceli bir müzik açın ve çocukları en iyi dans figürlerini yapmaları için teşvik edin. Müzik durduğunda herkes donar. Hala dans eden olursa oyun dışı kalır, dansa devam eden arkadaşlarını izlemek için oturur.

3- Son Harfle Kelime Türetme

Online Sınıf Oyunları

Heceleme ve kelime dağarcığı becerisini güçlendirmeye yardımcı olan eğlenceli bir kelime oyunudur. Bir kategori seçilir; örneğin “Hayvanlar”. İlk oyuncu bir hayvana isim verecek. Örneğin; “Kuş”. Sıradaki oyuncu kuşun son harfiyle başlayan bir hayvan ismi bulmalıdır.” Şempanze”gibi. Sıradaki oyuncu, Şempanzenin son harfiyle başlayan bir hayvan ismi bulur.

4- Ben Bir Casusum

Öğrencilerinizin gözlem becerilerini test edebileceğiniz eğlenceli bir oyun. Ekranınızın arka planından bir nesne seçin. Örneğin, “Yeşil bir şeyi görüyorum.” Öğrenciler sırayla nesnenin ne olduğunu tahmin etsinler. Ayrıca bir öğrencinin arka planından bir şey de seçebilirsiniz. Örneğin, “Mete’nin” arka planında yumuşak görünen bir şey var.”

5- Hafıza Oyunu

Online Sınıf Oyunları

Kalem, Fırça, cetvel, pirit gibi gibi rastgele öğelerden oluşan bir görsel hazırlayın. Bu görseli ekranda paylaşın. Öğrencilerinize, gördükleri öğeleri ezberlemeleri için onlara 10 saniye süre vereceğinizi söyleyin. Öğrencilerin görseldeki öğeleri sadece görerek ezberlemeleri gerekir. Sürenin sonunda görseli uzaklaştırın ve içinden bir öğeyi kaldırın. Yeni görseli tekrar ekranda gösterin ve eksik öğeyi en hızlı kimin bulabileceğini sorun. 

6- Hikaye Zinciri

İlgi çekici bir cümle ile bir hikaye başlatın. Örneğin, “Mert annesiyle ormanda yürürken yağmur yağmaya başladı. Ne yapacaklarını düşünürken Mert birden…” Öğrencilerden hikayenin bir sonraki bölümünü anlatmak istiyorlarsa ellerini kaldırmalarını isteyin. Hikayeye devam etmek için bir öğrenci seçin (sadece bir veya iki satır) ve bir sonraki hikaye anlatıcısını aynı şekilde seçmesine izin verin.Herkesin hikayeye katkıda bulunmasını sağlayın. Hikaye çıkmaza girerse bitirmekten çekinmeyin.

7- Gizemli Ses

Online Sınıf Oyunları

Bu oyun, öğrencilerin algılama gücünü test eden eğlenceli bir aktivitedir. Elleriniz kameradan uzaktayken, bir şeyle ses çıkarın. Örneğin, bir kağıdı buruşturun, bir bardağın kenarına bir kaşık vurun veya parmaklarınızı şaklatın. Öğrencilerden sırayla duyduklarını tahmin etmelerini isteyin.

8- 20 Soru

Öğrencilerinizin ilgisini çekebilecek herhangi bir konuyu seçin, bir hayvan, bir olay veya üzerinde çalıştığınız bir konu olabilir. Her öğrenci sadece bir soru sorabilir ve her turda bir tahminde bulunabilir. Öğrencilere, cevap sırası kendilerine gelene kadar beklemeleri gerektiğini söyleyin.  Takip etmenize yardımcı olması için bir öğrenciden kaç soru sorulduğunu takip etmesini isteyin. Toplam 20 soru olduğunda aktivite tamamlanmış olur.

9- Ruh Hali Günleri

Haftanın her günü için “Komik Şapka Günü, Komik Saç Günü” vb. gibi bir tema seçin ve öğrencilerden herkesin gerçekten gülmesini ve konuşmasını sağlayacak bir şeyle sanal sınıfa gelmelerini isteyin.

10- Kelime İlişkilendirme Oyunu

Kelime ilişkilendirme oyunu öğretmenin bir kelime seçip öğrencilerden akla gelen ilk ilgili kelimeyi söylemelerini istediği basit oyunlardır.

Sanal sınıfınızda bu oyunu oynamak için, öğrencilere belirli bir konuyu, örneğin ‘Ülkeler’ konusunu verin ve ardından öğrencilerden tek tek o konudan bir isim vermelerini isteyin. Bir kelime düşünemeyen veya daha önce bahsedilen bir kelimeyi söyleyen ilk öğrenci kaybeder. Kaybeden öğrenci bir taklit yapabilir veya sadece bir puan kaybedebilir.

11- Tanımlayın ve Çizin

Online Sınıf Oyunları

Bu oyunda her öğrencinin çizim yapması için bir kalem ve kağıda ihtiyacı var. Dinleme becerilerini geliştirmek için harika bir aktivitedir.

İlk olarak, öğretmen öğrencilerin çizmesini istedikleri bir şey bulmalı ve onu ekran dışında öğrencilerin göremeyecekleri bir yere yerleştirmelidir. Ardından, öğretmen nesneyi tanımlamaya başlamalı ve nesnenin neye benzediğini düşünüp çizmelidir. Öğretmen nesneyi tanımlamayı bitirdikten ve öğrenciler çizmeyi bitirdikten sonra, öğrencilerden çizimlerini sanal sınıfın diğer üyelerine göstermelerini isteyin. Ardından, öğrencilere tarif ettiğiniz nesneyi gösterin ve çizimine en çok benzeyeni görün. Bir kez oynadıktan sonra, bir nesneyi seçen ve onu tarif eden kişinin öğrenci olmasına da izin verebilirsiniz.

Bu oyun çok eğlencelidir ve çocuklar özellikle sınıf arkadaşlarından tüm farklı çizimleri gördüklerinde bunu komik bulurlar.

12- “Aynı ve Farklı” Takım Oluşturma

Amaç, diğer insanlar hakkında bilgi edinmektir. Bu nedenle, bu aktivite öğrencilerin birbirlerini daha iyi tanımaları ve iletişim kurmalarına yardımcı olan eğlenceli bir oyundur.

 4 kişilik gruplar oluşturun ve onları online sınıf odalarına ayırın.

Her gruptan, çevrimiçi beyaz tahtaya veya padlette sanal notlar oluşturup buralara bir liste halinde hepsinin ortak olduğu tüm ilginç şeyleri ve her katılımcıya özgü bir şeyi yazmalarını isteyin. Bu görev için 5 dakikaları verin. 5 dakikanın sonunda, her gruptan bir çevrimiçi beyaz tahta aracılığıyla listelerini sınıfın geri kalanıyla paylaşmalarını isteyin.

13- Hikaye Anlatıcılığı Ekip Oluşturma

Online Sınıf Oyunları

Bu oyunun yaratıcılığı ve iş birliğini arttıran keyifli bir oyundur.

Dersten önce, her birinde 4 resim bulunan bazı görseller veya panolar hazırlayın (MS Word kullanabilir veya Canva ile online panolar oluşturabilirsiniz).

Öğrencileri 4’er kişilik gruplara ayırın ve her bir gurubu farklı sanal odalar yerleştirin. Her gruba fotoğrafların bulunduğu dosyalardan birini atayın. Gruplardan fotoğraflara bakmalarını ve dört görüntüyü birbirine bağlayan bir hikaye oluşturmalarını isteyin. Bu aktivite için 10 dakika süre verin. 10 dakika dolduğunda, her gruptan hikayelerini sanal bir tahtada paylaşmalarını ve resimlerinin hikayesini anlatmaları için üç dakika zaman tanıyın. Diğer grupların hikayeyi nasıl geliştirmiş olabileceklerini ve görüntüleri farklı şekilde kullanıp kullanmayacaklarını önermelerine izin verin.

14- Uzay İstasyonu

Online Sınıf Oyunları

Öğrencilerden bir uzay istasyonunda yaşadıklarını hayal etmelerini isteyin. Aniden uzay istasyonu arızalanır ve tahliye etmek zorunda kalırlar. Yanlarına sadece 5 adet eşya almalarına izin verilmektedir. Hangi eşyaları seçecekler?

Öğrencilerden bu beş öğeyi neden seçtiklerini açıklayarak yanıtlarını sohbet kutusunda paylaşmalarını isteyin.

15- Bul Getir

20 saniyelik bir zamanlayıcı ayarlayın. Çocuklara bir öğenin tanımını verin. Örneğin; yumuşak, sarı, yuvarlak, vb.  İki dakika içinde evin herhangi bir yerinden açıklamaya uyan bir şey bulup getirmelerini söyleyin. Hiçbir şey bulamayan veya zamanında yapamayan öğrenciler oyun dışında kalır ve diğer arkadaşlarını izler.

Devam ettikçe açıklamaları zorlaştırın veya süreyi kısaltın. Son kalan kazanır.

16- Görmeden Çiz

Eğlenceli bir aktivite olan bu etkinlikte Öğretmen bir resim seçer. Resme ait bazı öğeleri tarif ederek çocukların çizmelerini ister.   Örneğin; “İçinde küçük bir daire olan büyük bir daire çizin; altına bir kare çizin…”  Öğrenciler çizimleri bittiğinde kameralarını açarlar. Resimlerini ekranda gösterirler ve ne çizdiklerini tahmin ederler. Tahminlerden sonra öğretmen gerçek resmi ortaya çıkarır. 

17- Kim Söyledi?

Online Sınıf Oyunları

Dersten önce, öğrencilere eğlenceli soruların bir listesini içeren bir anket gönderin. Bu yanıtları gerekirse paylaşabileceğinizi söyleyin, bu nedenle özel bir şey paylaşmamalarını isteyin. Her soru için bir cevap seçin ve sınıfla paylaştığınız yeni bir liste oluşturun. Her cevabı hangi öğrencinin verdiğini tahmin etmelerini isteyin. Kimin söylediğini paylaştığınızda o öğrencinin (isterse) cevabıyla ilgili kısa bir açıklama yapmasına izin verin.

18- Soru Ne?

Ekranda beyaz tahtaya bazı soruların cevaplarını yazın ve öğrencilerden sorunun ne olduğunu tahmin etmelerini isteyin. Doğru tahmin eden olursa sıra ona geçer ve kendi sorusunu oluşturup ekrana cevabı yazar ve soruyu arkadaşlarından tahmin etmesini ister. Doğru tahmin gelmezse öğretmen farklı bir soruyla devam eder. Herhangi bir konuya ve her yaş grubuna uyacak şekilde uyarlanabilir. 

Daha heyecanlı hale getirmek için süre kullanabilirsiniz.

Paylaş
Yorum Yaz
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x