Singapur Eğitim Sistemi
Singapur, tam bağımsızlığını kazandığı 1965 yılından beri hızla gelişen bir ülke. Bunda birçok ekonomik, sosyopolitik vb. etken olsa da büyük etkenlerden biri eğitim ve bu alanda gelişmeye, reformlar yapmaya devam ediyorlar. Singapur’un eğitim sistemi bu alanda yetkin kişiler tarafından kurgulanmış, zamanla gerekliliklere, teknolojik gelişmelere ve yeni konulara göre güncellenmeye devam etmiş ve ediyor. Uluslararası eğitim ve ilişkili alanları ölçmeyi hedefleyen sınavlarda da Singapur başarılar elde etmeye devam ediyor.
Bu kadar başarılı ve insanlarının gözünün üstünde olduğu Singapur eğitim sisteminin yapısına ve tarihine gelin sorularla beraber bakalım.
1- Singapur Eğitim Sistemi Gelişmeye Başladığı Yıllarda Neyi Amaçladı?
1991 yılında Singapur Eğitim Bakanlığı, eğitimin temel amaçlarına dair bir araştırma ve ardından yayın hazırladı. Buna göre hedeflenenler arasında her bireye kendilerinin maksimum potansiyeline kadar eğitim vermek, yaratıcı ve düşünen bireyler yetiştirmek, bireylerde liderlik ve iyi iş etiği bilinci oluşturmak ve ahlaki değerler kazandırmak gibi maddeler yer alıyordu. O zamandan beri bunları gerçekleştirmek için çabaladıklarını söyleyebiliriz.
2- Singapur’un Eğitimde Şu Anki Hedefleri Neler?
2004 yılından itibaren Singapur ‘daha az öğret, daha çok öğren’ sloganlı eğitim modelini hayata geçirmeye başladı. Buna göre öğrencilerin ezberine dayalı eğitim sisteminden problem çözme, hayata geçirme ve kavramaya dayalı bir sisteme geçildi. Bu proje dahilinde 3 farklı alan oluşturuldu ve öğrenciler eğitim amaç ve isteklerine göre bu alanlara yerleştirildi. Öğrencilerin ilgilerine göre alanları dışındaki dersleri alma hakları da bulunuyor.
3- Singapur’da Eğitim Her Yerde Aynı mı?
Singapur’un şu anki hedeflerinden biri de her okulu iyi okul yapmak. Bunun için ülkedeki her okula öğrencilerin ve öğretmenlerin kullanabileceği tüm olanaklar sağlanmaya çalışılıyor. Buna rağmen uluslararası sınavlara Singapur’dan katılan yüksek not alan ve düşük not alan öğrenciler arasındaki fark bir hayli fazla.
4- Singapur’da Zorunlu Eğitim Kaç Yıl?
Singapur’da 6 yıllık ilköğretim dönemi zorunlu. Öğrencilerin zorunlu eğitime 15 yaşından önce katılmama durumlarında aileleri ceza ödemek zorundalar.
5- Singapur’da Eğitim Sistemi Nasıl?
Singapur’da 6 yıllık ilköğretim, onu takip eden 4-6 yıllık ikinci kademe eğitim ve 1-3 yıllık ikinci kademe sonrası eğitim bulunmakta. Eğitimin ilk dört yılında öğrenciler aynı eğitimi alırken 5. Ve 6. Yıllarında temel bilgileri tekrar eden bir eğitim ya da standart eğitim almayı tercih ediyorlar. İlköğretimin ardından girdikleri sınavdan sonra aldıkları puana ve tercihlerine göre üç farklı akım denilen programa yerleşiyorlar: ekspres, akademik normal ve teknik normal. Ekspres hızlandırılmış bir eğitim sunarken akademik normal teorik, teknik normal ise uygulamaya odaklı bir eğitim sunuyor. Ekspres 4 yılken normal eğitim 5 yıl sürüyor.
6– Singapur’da Üniversiteye Giriş Nasıl?
Singapur’da üniversiteye giderek eğitimlerine devam etmek isteyen öğrenciler iki yıl daha ikinci kademe eğitim alabiliyorlar. Bu ‘A Kademe’ eğitimin ardından aynı isimdeki bir sınavla üniversiteye girip lisans eğitimi alabiliyorlar.
7- Singapur’da Üniversiteye Gitmek İstemeyenler Ne Yapıyor?
Üniversiteye gitmek istemeyenler için ise birçok seçenek var, bunlardan en temel ikisi; çoklu teknik eğitim ve üst ikincil mesleki eğitim. İlki üç yıllık eğitim sunar ve mezuniyet sonrası öğrencilere ‘A Kademe’ sınava girmeden ilgili konularda üniversite eğitim hakkı tanırken ikincisi daha kısa bir eğitim veriyor. Üst ikincil mesleki eğitim alan öğrenciler de sonrasında mesleki eğitimlerine çoklu teknik eğitimi veren kurumlarda, üniversitelerde veya halihazırda bulundukları yerde devam edebiliyorlar.
8- Singapur’da Öğrencilerin Hangi Programa Devam Edeceği Nasıl Belirleniyor?
Singapur’da öğrencilerin hangi eğitime devam edeceği ikincil eğitim için seçtikleri akıma (ekspres, akademik normal, teknik normal) ve eğitim aldıkları yıllara göre verilen farklı tip sınavlarda (O-tipi, N-tipi vb.) aldıkları notlara göre belirleniyor. Örneğin akademik normal eğitim alan bir öğrenci 4 yılın ardından N-tipi, 5 yılın ardından ise O-tipi sınava girebiliyor.
9- Singapur’da Üniversite Eğitimi Kaç Yıl Sürüyor?
Singapur’da lisans düzeyindeki eğitim genelde 3-4 yıl sürüyor. Bunun dışında kalan tıp eğitimi ise 5 yıl devam ediyor.
10- Singapur’da Özel Okul Var mı?
Evet. Singapur’da eğitimin her kademesinde eğitim veren özel kurumlar var. Fakat, bu kurumlardan alınan eğitim sonucunda elde edilen sertifika yahut diplomalar ulusal düzeyde geçerli olan akreditasyona veya geçerliliğe sahip olmayabiliyorlar.
11- Singapur Eğitim Sistemi Pandemiden Nasıl Etkilendi?
2020 yılında birçok ülkede olduğu gibi online eğitime geçen Singapur, online eğitimi genel eğitimin kalıcı bir parçası haline getirmeye karar verdi. Öncelikli olarak, ikinci kademe eğitimde online ve yüz yüze eğitim hibrit programı hayata geçirilerek tüm ikinci kademe öğrencilere online eğitimi takip edebilecekleri teknolojik alet sağlanması öngörülüyor. Daha sonra, bu eğitim modelinin ilköğretim öğrencilerinin de en rahat ve iyi şekilde öğrenebileceği bir anlayışla oluşturularak yaygınlaştırılması planlanıyor.
12- Singapur’da Özel İhtiyaçlı Öğrencilerin Eğitimi Nasıl Sağlanıyor?
Singapur’da özel ihtiyaçlı öğrencilerin olabildiğince anaakım okullarda eğitim alması için çaba gösteriliyor ve son verilere göre bu öğrencilerin 80%’i anaakım okullarda eğitimlerine devam ediyor. Tüm ilköğretim kurumlarında en az bir ‘yardımcı öğretmen’ özel ihtiyaçlı öğrencilere destek için bulunuyor. Aynı zamanda tüm öğretmenlerin faydalanmasının desteklendiği özel ihtiyaçlı çocuklara odaklanan eğitim programları sunuluyor.
13- Singapur’da Evde Eğitim (Homeschooling) Yasal mı?
Evet, 2000 yılı itibariyle Singapur’da evde eğitim yasal.
Kaynakça:
https://ncee.org/country/singapore/
https://www.nuffic.nl/sites/default/files/2020-08/education-system-singapore.pdf