Sorumluluk Bilincini Geliştiren 8 Tavsiye

Abdulkadir Özbek

Sorumluluk Bilincini Geliştiren 8 Tavsiye

Her ebeveynin ideali çocuklarını kendi ayakları üstünde durabilen, kendine güvenen bir birey olarak yetiştirmektir. Çocuğun kendi davranışlarının sorumluluğunu alması, yeterince büyüdüğünde bir gün içinde kazanabileceği, öğrenebileceği bir beceri değildir.

Sorumluluk bilincinin gelişmesi yaşamın ilk yıllarından itibaren atılan adımlar ile mümkündür. Hayat ile ilgili diğer değerler gibi sorumluluk da çocuğun öncelikle anne-babasından daha sonra sosyal çevresinden öğrendiği, geliştirdiği bir beceridir.

Çocuklarınıza sorumluluk bilincini nasıl kazandırabileceğiniz ile ilgili yöntemleri sizinle paylaşmak istediM. Faydalı olması dileğiyle..

1- Küçük sorumluluklar ile sosyal hayata geçmesini sağlayın:

Sorumluluk Bilincini Geliştiren 8 Tavsiyeden ilki çocuklarınıza küçük sorumluluklar verin. Sorumluluk Bilinci Nasıl Geliştirilir’in ilk maddesi çocuklarınıza küçük sorumluluklar verin. Örneğin; küçük yaşlarda odasını toplamanın anlamını kavrayan çocuk, sokağa çöp atmaması gerektiğinde bunun nedenini daha kolay kavrayarak bu davranışı özümseyip sergileyecektir.

2- Çocuklarınızı tanıyın:

Uygun sorumlulukların verilebilmesi için, çocuğunuzun içinde bulunduğu gelişim döneminin özelliklerini bilmeniz ve kişisel özellikleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.

Bu nedenle gelişim dönemi özellikleri hakkında kitaplar okumak ve çocuğunuzu gözlemlemek çok önemlidir.

3- Küçük yaşlardan aşılamaya başlayın:

Sorumluluk gelişimi için çocukların okula başlama çağını beklemek, geç kalmak demektir. Küçük yaşlardan itibaren onlara yaşlarına uygun sorumluluklar vermelisiniz.

4- Kurallar ve rutinler oluşturun:

Sorumluluk Bilincini Geliştiren 8 Tavsiyeden bir diğeri ise rutinler oluşturun. Çocuğunun kendini güvende hissetmesi ve düzeni sağlamak için gerekli olan bir diğer şey, birlikte rutinlerinizin olması.

Mesela eşinin her pazar çocuğunuzla oyun oynaması, yatmadan önce çocuğunuza kitap okumanız, her hafta sonu aile büyüklerini ziyarete gitmek veya akşamları yatmadan önce birlikte dişlerinizi fırçalamak gibi.

5- Anne ve baba olarak çocuğunuza karşı ortak bir dil oluşturun:

Anne ve baba olarak çocuklarınıza karşı ortak bir dil kullanmanız. Aynı durumlara farklı tepkiler verip, farklı durumlara aynı tepkileri göstermeniz durumunda çocuğunuz için evde bir düzensizlik oluşur.

6- Çocuğunun özerklik alanlarını belirterek ona net bir çerçeve çizin:

Sosyal yaşamın düzensiz olduğu bir ortamda, çocuğunun odasının düzenli ve oyuncaklarının toplu olması gibi fiziksel düzeni sağlayıcı şeylerin hiçbir manası olmadığını hatırlayın.

7- Model olun:

Çocuklar gözlemleyerek her yaptığınızı kopyalama eğiliminde olurlar. Bu nedenle çocuklarınızdan sergilemelerini beklediğiniz her davranış için onlara olumlu modeller olarak yol gösterme noktasında sorumluluk sahibi olmanız çok önemlidir.

8- Sabırlı ve destekleyici olun:

Sorumluluk Bilincini Geliştiren 8 Tavsiyeden sonuncusu ise sabırlı ve destekleyici olmanız. başlığımızın son madde ise sabırlı ve destekleyici olun. Sorumluluk kazanımı, yavaş gelişen bir kazanım alanıdır. Bu nedenle, hızlı bir gelişim beklememek ve sürekli destekleyici bir tutum içinde olmak önemlidir.

Paylaş
Yorum Yaz
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x