Y Kuşağı Nedir? Kimlerden Oluşmaktadır?
Topum içinde hepimizin sık karşılaştığı sorunlardan birisi de iletişim problemleridir. Bu iletişim probleminin nedenlerinden birisi de kuşak çatışmalarıdır.
Tük Dil Kurumuna göre ‘’kuşak’’ kavramı ‘’Yaklaşık olarak aynı yıllarda doğmuş, aynı çağın şartlarını, dolayısıyla birbirine benzer sıkıntıları, kaderleri paylaşmış, benzer ödevlerle yükümlü olmuş kişilerin topluluğu.’’ olarak ifade edilmektedir (http://www.tdk.gov.tr).
Kuşaklar, günümüzde X,Y ve Z kuşakları olarak isimlendirilir. Bu kuşaklar, belli bir zaman aralığında doğmuş, sosyal, politik, ekonomik vb. olaylardan ortak etkilenmiş, benzer yaşamlara tanık olmuşlardır.
Bu kuşak grubunda ‘’Y ‘’ kuşağı incelendiğinde:
Yıl aralığı olarak 1980 ile 1995 yılları aralığında doğan kişileri kapsamaktadır. X ve Z kuşağı arasındaki dönemi temsil etmektedirler.
Y kuşağı kendilerini komik, eğlenceli, yaratıcı ve zeki olarak tanımlar. Genellikle olaylara şüpheci yaklaşırlar ve bir olayın öncelikle nedenlerini sorgularlar. Her alanda fark yaratmaktan ve fark edilmekten hoşlanırlar. Düşünce tarzlarından, kılık kıyafetlerine kadar dikkatleri üzerlerine çekerler. Kısıtlanmış bir zaman diliminde çalışmaktan hoşlanmazlar.
Y kuşağı şu anda Türkiye nüfusunun %35’ini oluşturmaktadır. 2025 yılı itibari ile dünya nüfusunun %75’ini oluşturması beklenmektedir. Kuşaklar arasındaki en geniş nesildir.
Y kuşağına dâhil olan kişiler, çocukluluklarının son dönemlerine doğru bilgisayar ve internet ile tanışmışlardır. Bu teknoloji sürecine kolay bir şekilde adapte olmuşlardır.
Bu yüzden yeni fikirlere açık bir nesil olarak yetişmişlerdir.
Y Kuşağının Ortak Özellikleri Nelerdir?
Y kuşağının öne çıkan ortak özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
- Y kuşağı çevreye, sosyal olaylara ve dünyaya oldukça duyarlı bir nesildir. Toplumsal konularda farkındalıkları çok yüksektir.
- Y kuşağı çocukluk yıllarını sokaklarda oyun oynayarak geçiren son nesildir.
- Dünyadaki gelişmeleri takip etmekten keyif alırlar.
- Y kuşağındaki bireyler genel olarak özgür bireyler olmayı tercih ederler.
- Herhangi bir konuda kısıtlama ve baskı altında kalmaktan ve katı kurallardan hoşlanmazlar. Akranlarının görüşlerine kendilerinden yaşça büyük insanlardan daha çok değer verirler.
- Sosyal sorumluluk projelerine katılmaktan hoşlanırlar.
- Aynı anda birden çok işi yapabilirler.
- Kendilerini sabırsız olarak tanımlarlar.
- İş hayatına atılır atılmaz hızlı terfi ederler. Kendi işlerinin patronu olma hayali kurarlar. Sık iş değiştirebilirler. İş yerinde taktir edilmek onları daha da üretken hale getirir.
- Girişimcilik yönleri oldukça gelişmiştir. Genellikle sosyal ve eğlenceli buldukları işlerde çalışmayı tercih ederler. Genellikle çalışma alanları sosyal medya, pazarlama, bilişim ve iletişim sektörlerinde yoğunlaşmıştır.
- Düşünmekten, sorgulamaktan ve yeni şeyler üretmekten haz duyarlar.
- Teknolojinin sıkı takipçileridir. İnternette zaman geçirmekten ve araştırma yapmaktan hoşlanırlar. Günün yaklaşık 9-10 saatini sosyal medya ve iletişim kanallarında, teknolojinin onlara sunduğu imkânlardan yararlanarak geçirirler.
- Dijital okuryazarlıkları yüksektir. Düşünce ve duygularını sosyal medyayı kullanarak ifade etmekten hoşlanırlar.
- Uzun vadeli plan yapmak yerine kısa vadeli planlamalar yapmayı tercih ederler.
- Planlama konusunda zamanlarını nasıl değerlendireceklerini iyi bilirler.
- Eğitim düzeyleri oldukça yüksektir. Kişisel gelişim adına yapılan online eğitimleri Y kuşağı yakından takip eder.
- Zihin aktivitesi gerektiren oyunları akran gruplarıyla oynamaktan keyif alırlar (sudoku, satranç vb.).
- Farklı ülkelere seyahat etmekten çok hoşlanırlar. Farklı kültürden insanlarla hiç zorlanmadan iletişim kurabilirler.
Y ve Z Kuşağı Arasındaki Farklar Nelerdir?
Y ve Z kuşakları arasındaki kuşak farkını açıklamadan önce Z kuşağının öne çıkan bazı özelliklerinden bahsetmekte yarar vardır.
Günümüzde X,Y ve Z kuşaklarını gruplarken, 2000 yılları sonrasında doğanlara milenyum kuşağı ya da Z kuşağı denmiştir. Z kuşağı Kristal kuşak olarak da anılır. Teknoloji çağının zirve yaptığı bir dönemde hayata gözlerini açmışlardır. Akıllı telefon ve tabletleri profesyonelce kullanırlar. Mahalle arkadaşlığının yok olmak üzere olduğu bir dönemde doğdukları için internet aracılığı ile sosyalleşmeyi tercih ederler. Sosyal medya yaşamlarının bir parçası haline gelmiştir. Bir işe dikkatlerini verme süreleri oldukça kısadır. Ancak aynı anda birden fazla işi yapabilme yetenekleri yüksektir.
Y ve Z Kuşağı arasındaki farkları ise şöyle belirtebiliriz:
- Z kuşağı, Y kuşağına göre akranlarıyla iletişim kurarken sosyal ağları tercih ederler. Y kuşağı ise sosyalleşme ihtiyaçlarını arkadaş gruplarıyla yüz yüze sohbet ederek giderirler.
- Z Kuşağı, Y kuşağına göre ekip çalışmasına uygun değildir. Bir işe uzun süre odaklanamadıkları için çalışmalarda molalara ihtiyaç duyarlar.
- Z kuşağı, Y kuşağına göre daha fazla analitik düşünme becerisine sahiptir.
- Z kuşağının, Y kuşağına göre öz güvenleri ve çevrelerinden özgürlük beklentileri yüksektir.
- Z kuşağında büyüyen çocukların aileleri, Y kuşağındaki ailelere göre daha korumacıdır.
- Z kuşağı, Y kuşağına göre teknolojik gelişmeleri daha yakından takip eder.
- Z kuşağı sosyal medyadan edindikleri her bilginin doğru olduğuna inanır.
- Z kuşağı, Y kuşağına göre daha içe dönüktür. Z kuşağının arkadaş ilişkileri Y kuşağına göre daha kısa sürer.
- Z Kuşağının hayal güçleri Y kuşağından daha yüksektir. Hayatta her şeyi başarabilecek güçte olduklarına inanırlar.
- Y kuşağının olaylara bakış açısı Z kuşağına göre daha gerçekçidir.
- Y kuşağı Z kuşağına göre daha sabırlıdır. Z kuşağı yapılan bir iş karşısında anında olumlu geribildirim beklentisi içindedir.