Z Kuşağı Nedir?
‘’Kuşak’’ kelimesi aynı yaş aralığında doğan, aynı çağın koşullarını ve benzer sıkıntılarını yaşayan, benzer ödevlerle yükümlü olmuş kişilerin oluşturduğu topluluğa verilen isimdir.
Günümüzde kuşaklar 3’e ayrılır. Bu kuşaklar sırasıyla X (1965–1979 arası), Y (1980–1994 arası) ve Z kuşağı olarak isimlendirilmiştir.
Bu kuşaklar arasında zaman zaman çatışmalar olabilmektedir. X kuşağı ile en çok çatışan kuşak Z kuşağıdır.
Kuşaklar arası çatışmalar toplumda eskiden beri süregelen bir sorun olmuştur. Eski kuşakların yeni kuşakları anlamaya çalışması toplumun geleceği açısından oldukça önemlidir. Kuşakların özellikleri ne kadar çok iyi bilinirse kuşaklar arası daha sağlıklı bir iletişim kurulabilir.
Z Kuşağının hangi döneme ait olduğuna gelirsek 1995 ve sonrasında doğan kişiler için Z kuşağı kavramı kullanılmaktadır. Çeşitli kaynaklarda Z Kuşağına “İnternet Kuşağı”, “Bir Sonraki Kuşak” ve “Ağ Kuşağı” gibi isimlendirmeler verilmiştir
Z Kuşağı Özellikleri Nelerdir?
Z kuşağı teknoloji kullanımının en zirvede olduğu bir çağda dünyaya gelmişlerdir. Z kuşağı mahalle arkadaşlıkları kurmak yerine internet aracılığı ile sosyalleşmeyi tercih eden bir nesildir. Z Kuşağı, sanal dünyanın olumsuz sonuçlarından çekinmezler.
Z kuşağının diğer dikkat çeken özelliklerine değinmek gerekirse:
- Z kuşağı diğer kuşaklara göre daha yaratıcıdır. Analitik düşünme yetenekleri dikkat çekicidir.
- Eğitime ve sosyal statüye değer verirler.
- Aynı anda birden fazla işi yapabilirler. Ancak dikkat süreleri diğer kuşaklara göre daha kısadır.
- Söylemek istediklerini karşı tarafa iletirken, keskin cümleler kurabilirler.
- Z kuşağı dinamizmden çok hoşlanır. Çabuk sıkılan, çabuk tüketen ve hızlı yaşayan bir kuşak olduğu için bu kuşağın ilgisini canlı tutacak yeniliklere ihtiyaçları vardır.
- Öğretmenler Z kuşağı için ders içeriği hazırlarken onları derste aktif kılacak planlamalar yapmaları gerekir.
- Teknolojinin içine doğmalarına rağmen Z kuşağının dijital okuryazarlıkları düzeyleri düşüktür. Sosyal medyada gördükleri her bilginin doğru olduğuna inanırlar.
- Z kuşağı otoriteye aşırı itaat etmekten hoşlanmazlar. Çoğu genellikle kendi işlerinin patronu olmak isterler.
- Z kuşağı özgüveni son derece yüksek olan bir kuşaktır. Bu yüzden yaşadıkları her anı sosyal medyada paylaşmaktan çekinmezler.
- Rutin işleri yapmayı sevmeyen, kılık kıyafet açısından rahat giyinmeyi tercih eden, bireysel çalışmaktan en keyif alan kuşaktır.
- Yabancı dil öğrenmeye en yatkın olan kuşak Z kuşağıdır. Bu kuşak aralığında büyüyen her bir birey gelecekte en az 2 dil öğrenerek yetişecektir.
- Z kuşağı globalleşen bir dünyada büyüdükleri için; Irk, din ve mezhep farklılıklarına saygı duyarlar.
Z ile Y Kuşağı Arasındaki Farklar Nelerdir?
- Z Kuşağı, Y kuşağına göre ekip çalışmasına uygun değillerdir. Bir işe uzun süre odaklanamadıkları için çalışmalarda molalara ihtiyaç duyarlar.
- Z kuşağı, Y kuşağına göre daha fazla analitik düşünme becerisine sahiptir.
- Z kuşağının, Y kuşağına göre öz güvenleri ve çevrelerinden özgürlük beklentileri yüksektir.
- Z kuşağında büyüyen çocukların aileleri, Y kuşağındaki ailelere göre daha korumacıdır.
- Z kuşağı, Y kuşağına göre teknolojik gelişmeleri daha yakından takip eder.
- Z kuşağı Sosyal medyadan edindikleri her bilginin doğru olduğuna inanır.
- Z kuşağı, Y kuşağına göre daha İçe dönüktür. Z kuşağının arkadaş ilişkileri Y kuşağına göre daha kısa sürer.
- Z Kuşağının hayal güçleri Y kuşağından daha yüksektir. Hayatta her şeyi başarabilecek güçte olduklarına inanırlar.
- Y kuşağının olaylara bakış açısı Z kuşağına göre daha gerçekçidir.
- Y kuşağı Z kuşağına göre daha sabırlıdır. Z kuşağı yapılan bir iş karşısında anında olumlu geribildirim beklentisi içindedir.
Z Kuşağı Dijital Dünyayı Nasıl Kullanıyor?
X neslinin çocukları olarak dünyaya gelen Z kuşağı cep telefonları ve tabletlerin yoğun olarak kullanıldığı bir teknoloji çağında hayata gözlerini açtıkları için bu çağa hızlı bir şekilde adapte olmuşlardır.
Z kuşağı çok küçük yaşlardan itibaren sosyal medyayı aktif olarak kullanmaya başlamışlardır. Sosyal ağların ve hızlı internetin yardımıyla istedikleri zaman geniş bir bilgi ağına kolayca erişim sağlarlar.
Yapılan araştırmalarda Z kuşağının insanlık tarihi boyunca en yüksek el-göz koordinasyonuna sahip oldukları belirlenmiştir. Dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan insanlarla teknoloji sayesinde çok rahat bağlantı kurabilirler.
Z kuşağının kendilerine olan öz güvenleri oldukça yüksektir. Bir konu hakkında bilgi edinmek istediklerinde bir uzmana sormak yerine genellikle bu bilgiye internetten ulaşmayı tercih ederler.
Z kuşağı sosyal ağları aktif olarak kullandıkları için, sosyal medya üzerinden oldukça ses getiren kampanyaları başarıyla yürütürler.
Z Kuşağı Eğitimdeki Dijital Dönüşümü Nasıl Karşılıyor?
Bireylerin teknolojiyle iç içe yaşadığı günümüz dünyasında eğitimdeki dijitalleşme giderek hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmektedir.
Z Kuşağı eğitimdeki bu dijital dönüşüme kolay adapte olmuştur. Teknoloji ile iç içe büyüyen öğrenciler bir bilgiye dijital kaynaklardan ulaşmayı daha çok tercih ederler. Temel bilgi edinme aracının bilişim teknolojisi olduğuna inanırlar.
Günümüzde, Z kuşağı sanal geziler, arttırılmış gerçeklik uygulamaları, Web 2.00 araçları ve dijital uygulamaları aktif olarak kullanmaktadır. Eğitimdeki bu teknolojik yenilikler Z kuşağının ders çalışma, öğrenme ve iletişim yöntemlerini de değiştirmiştir. Z kuşağı yazılı metinleri sıkıcı buldukları için bilgiyi edinirken resim, ses, animasyon ve video gibi çoklu ortam materyallerini tercih etmektedirler.
Z Kuşağıyla Anlaşmak için Muhteşem Tavsiyeler videomu aşağıdan izleyebilirsiniz.