Teknoloji Çocuk Gelişimini Etkiler mi? Yararlar ve Zararları Nelerdir?
Teknolojinin çocuk gelişimi üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığı yadsınamaz. Pasif teknoloji veya aşırı kullanım zararlı yan etkilere sahip olabilir. Ancak teknolojiyi uygun şekilde kullanan çocuklar için kanıtlanmış faydaları da vardır. Çocukların beyinleri sürekli gelişir, hatta bir çalışma beynimizin %90’ının beş yaşından önce geliştiğini göstermiştir. Bu nedenle birçok ebeveyn ve uzman, teknoloji kullanımının ve küçük çocukların tehlikeli bir ikili olduğunu düşünüyor. Teknolojinin çocuk gelişimini etkilemesinin olumlu ve olumsuz yollarından bazıları şunlardır:
1- Artan el-göz koordinasyonu
Çocuklar ve teknoloji birbirleri için yaratılmış gibilerdir. Hepimiz, yetişkin bir kullanıcıymışçasına, yaşına uygun bir öğrenme uygulaması oynayan, sezgisel olarak ekrana dokunan yeni yürümeye başlayan çocukları görmüşüzdür. Psikolojik Bilimler Derneği’ne göre:
“Çocuğun tabletlerden, akıllı telefonlardan ve diğer dokunmatik ekranlı cihazlardan alabileceği bilgilerin çeşitliliği, sıklığı ve karmaşıklığı, geleneksel bir fiziksel oyuncağın sağlayabileceği her şeyi çok aşıyor ve yüksek düzeyde kavrama seviyesi sağlıyor.”
Bu, yaşa uygun uygulamaların bebeklere ince motor fonksiyonlarını nasıl kontrol edeceklerini ve düşüneceklerini öğretebileceği anlamına geliyor. Çeşitli araştırmalar, daha büyük çocukların video oyunları oynadıklarında motor kontrolü, görsel işleme ve dikkat becerilerini geliştirdiklerini bulmuştur. Video oyunları ayrıca şunları da geliştirebilir:
- Mekansal beceriler
- Hafıza
- Yeni görevleri öğrenme yeteneği
2- Azalan zaman yönetimi becerisi
Teknoloji çok fazla zamanımızı harcar. Kaçımız dünyadan habersiz, sosyal medya hesaplarımızda gezinirken azımsanamayacak bir zaman harcadık? Yetişkinler bile teknoloji kullanımlarını kontrol etmekte sorun yaşıyorsa, çocukların işi daha da zordur. Teknoloji doğası gereği bağımlılık yapar ve çocukların yatağa gitmek için TV’yi kapatmadan önce sadece beş dakika daha sızlanması kolaydır. Teknoloji, zaman duygumuzu ortadan kaldırmak ve bizi ekranın önünde daha fazla zaman geçirmeye teşvik etmek için tasarlanmıştır. Telefonlarımız sürekli olarak bildirimler, yeni içerikler ve geçilemeyecek kadar iyi reklamlarla bize kendini hatırlatır. Bu durum zaman yönetimi becerilerinin eksikliği, yatma zamanı, ev ödevi veya aile ile geçirilecek zaman gibi yaşamın diğer alanlarını etkileyebilir. Bunun çocuklarınızın başına gelmeyeceğinden nasıl emin olursunuz? Bir aile medya planının, çocuklarınız ve sizin için teknoloji kullanımına nasıl makul bir sınır getirebileceğini öğrenmek için okumaya devam edin.
3- Geliştirilmiş öğrenme sonuçları
Eğitici oyunlar, televizyon ve uygulamaların tümü, özellikle küçük çocuklar için öğrenme sonuçlarını artırma potansiyeline sahiptir. Okuryazarlık uygulamalarının etkisi ile ilgili yeni bir araştırma, iPad’de okuma yazma uygulamaları kullanıldığında, alfabe bilgisinin, baskı kavramlarının ve isimleri yazmanın okul öncesi çağındaki çocuklar için önemli ölçüde geliştirildiğini buldu. Ebeveynleri sınıfta öğrenmeye dahil eden teknoloji bile öğrenci başarısını artırabilir, çünkü eğitime ebeveyn katılımı öğrenci başarısında önemli bir faktördür!
4- Hareketsiz yaşam tarzı
Teknolojinin, çocukları fiziken aktif olmaya teşvik etmediği bir sır değildir. Teknoloji ile çok fazla vakit geçirmenin, aşağıdakiler de dahil olmak üzere pek çok fiziksel sonucu vardır:
- Duruş bozuklukları
- Sağlıksız kilo alımı
- Görme bozuklukları
Gençlere yönelik yapılan araştırmalara göre, 6 ila 17 yaş arası çocuklar her gün en az bir saat orta ila şiddetli fiziksel aktivite yapmalıdır. Ekran süresi sınırlarını belirlemek ve yaratıcı, aktif oyunlara teşvik etmek konusunda bilinçli olmak önemlidir.
Teknoloji çocukların sosyal becerilerini etkiler mi?
UNICEF tarafından desteklenen bir rapora göre, teknoloji çocukların sosyal becerilerini geliştirmelerine ve ilişkileri sürdürmelerine yardımcı oluyor. Sosyal medya ve görüntülü sohbet uygulamaları sayesinde çocuklar arkadaşlarıyla bağlantı kurabiliyor ve yeni ilişkiler kurabiliyor.
Çocuklar bağlantı kurmak için teknolojiyi kullanır
Giderek küreselleşen toplumda, teknoloji çocukları dünyanın her yerindeki arkadaşları ve aile üyeleriyle buluşturabilir. Skype, FaceTime, Facebook Messenger, Google Hangouts: hepsi aileleri ve arkadaşları bağlı tutabilir. Dijital portföyler ve öğretmen-veli iletişim araçları da çocuğunuzun ne öğrendiğini anlamanıza ve evde bunu pekiştirmenize yardımcı olabilir.
Teknolojinin çocukluktaki dikkat süreleri üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir
Uzmanlara göre internet dikkati teşvik etmiyor. Doğal olarak dikkat dağıtacak, hafızayı azaltacak ve pasif olarak kullanıldığında hayal gücünü köreltecek şekilde tasarlanmıştır. Çocuklar teknolojiyi kullanırken genellikle etkinlikler arasında bölünürler: Akıllı telefonda TV izlemek ve internette gezinmek, tablette oyun oynamak ve mutfak masasında ev ödevi yapmak.
Bu durum basit çoklu görev becerilerine teşvik eder: çoklu görev birden fazla monoton görevi gerçekleştirme yeteneğini geliştirebilir, ancak daha kompleks işler için gereken derin düşünmeye teşvik etmez. Bu, çocukların akıllı telefonlarını bırakıp bire bir etkileşime, aile yemeklerine, okul çalışmalarına veya yatma vaktine odaklanma zamanı geldiğinde sorunlara yol açabilir.
Panik yapmaya gerek yok. Genel olarak, çocuklukta teknoloji kullanımının DEHB gibi dikkat bozukluklarına yol açtığı fikrini destekleyecek yeterli kesin bulgu yoktur. Ancak çocukların ara verdiğinden emin olmak ve teknoloji kullanımını sınırlandırmak, günlük teknoloji kullanımı konusunda farkındalık oluşturmaya başlamanın iyi bir yoludur.