İzlenilmesi Gereken 14 Teknoloji Filmi
20. yüzyılın başlarından itibaren çekilen filmler, fütürist ve teknolojiyle beslenen toplumun temelini attı.
Geleceği merak etmek ve olasılıkları bilmek insanlık için her zaman ilgi çekici olmuştur. Film yapımcıları ve senaristler, İnsanların bu merakından yola çıkarak gelecekteki insan topluluğunu ve teknolojisini, dünyada ve dünya dışında olağanüstü alanları keşfetme fırsatı veren yaratıcı senaryolar yarattılar.
Teknolojiye ilginiz varsa, sizin için hazırlanmış teknoloji konulu 14 filmden oluşan listemize göz atabilirsiniz.
1 – The Matrix / 1999 / Yönetmen: Wachowski Kardeşler / IMDb: 8.7
1999 yılında hayatımıza giren bu film, etkisini sürdürmeye şimdi de devam ediyor. Özellikle, teknolojik tekillik senaryosuna inananlar için Matrix bir başyapıt. Matrix yenilikçi görsel efektler sunan ve Keanu Reeves’in mükemmel oyunculuğu ile o yıllarda çok ses getiren yapay zeka temalı özel bir filmdir. Bir kez izlediğinizde, tekrar izlemek isteyebilirsiniz.
2- Minority Report / 2002 / Yönetmen: Steven Spielberg / IMDb: 7.6
Yönetmenliğini Steven Spielberg’ in yaptığı bu filmde, polislerin suçlar gerçekleşmeden önce, suçu önceden ön gören bir teknoloji kullanılıyor. Film, teknolojinin bizi daha güvenli tutmasına nasıl yardımcı olabileceğini, aynı zamanda teknoloji doğru kullanılmadığında nasıl zarar verebileceğini araştırıyor.
3- I, Robot / 2004 / Yönetmen: Alex Proyas / IMDb: 7.1
Teknoloji her geçen gün gelişmeye devam ederken, herkesin en çok merak ettiği, bir gün kendi iradesini geliştiren bir robot icat edilirse ne olabileceğidir. Yakın geleceği konu alan filmde, yapay zekanın insanlara zarar verip veremeyeceği konusu ele alınıyor. Filmde, 1935’li yıllarda robotlar insanlara benzer davranışlar sergiliyor. Eğer, kötü niyetli kişiler tarafından geliştirilen bir robot icat edilirse kişisel bilgilerimizi ele geçirebilirler mi?
4- Tron / 2010 / Yönetmen: Joseph Kosinski / IMDb: 6.8
Tron, aniden ortadan kaybolan babasını aramaya giden ve yarattığı dijital gerçekliğin içinde sıkışıp kalan bir sanal dünya tasarımcısının oğlunun dijital dünya ile mücadelesini konu alıyor. Film, dijital bir dünyada insani bir bağlantı bulmanın evrensel temasını araştırıyor. Aynı zamanda, büyük isimler veya şirketler tarafından çalışmaları çalınan gerçek hayattaki yazılımcıların durumuna da değiniyor.
5- The Martian / 2015 / Yönetmen: Ridley Scott / IMDb: 8.0
Altın Küre ödüllü bu uzay filmi, Mars’ta tek başına mahsur kalan bir astronot ve yardım gelene kadar hayatta kalmak için tüm zekasını ve yaratıcılığını nasıl kullandığını konu ediyor. Marslı kitabında, daha fazla ayrıntıya yer veriliyor ama film, insanların ölüm karşısında neler başarabileceğini yakalamakta harika bir iş çıkarıyor. Marslı, teknolojinin yapabileceği tüm iyi şeyleri ve insan rehberliğiyle en acımasız yerlerde bile nasıl hayat kurtarabileceğini gösteren bir film.
6- Ready Player One / 2018 / Yönetmen: Steven Spielberg / IMDb: 7.4
Ernest Cline’ın en çok satan romanından uyarlanan ve senaryosunu Cline ve Zak Penn tarafından yazılan Ready Player One, 2045 yılında insanların gerçek hayattaki sorunlarından OASIS olarak bilinen devasa bir sanal dünyaya kaçtığı distopik bir gelecekte geçiyor. Steven Spielberg’in heyecanlı bilimkurgu aksiyon-macera filmi Ready Player One, yarısı gerçek dünyada, yarısı sanal dünyada geçiyor, bu yüzden iki karakterin rakip alemler arasındaki tartışmalarını konu alıyor. Etkileyici olan, karakterlerin tartışmalarını şiddetli bir silahlı savaşın ortasında sıfır yerçekimi olan ortamda yapmaları gerektiğidir.
7- Chappie / 2015 / Yönetmen: Neil Blomkamp / IMDb: 6.8
Robotik tabanlı film olan “Chappie”, duyarlı hale gelen ve insan dünyasında rekabet eden iyilik ve yozlaşma güçlerini yönetmeyi öğrenmesi gereken yapay olarak zeki bir robotu konu alıyor.
8- Big Hero 6 / 2014 / Yönetmen: Don Hall & Chris Williams / IMDb: 7.8
Disney tarafından yapılan, En iyi animasyon filmi Oscar ödülünü almış, Walt Disney tarafından yapılmış bir animasyon filmi. Hero adında genç bir robotik dehası, bir kötü adamı alt etmek için arkadaşlarıyla birlikte çalışır. Filmin harika bir görüntü kalitesine ve senaryosuna sahip. Ayrıca Disney, bu film için yeni yazılımlar geliştirmiş.
9- Interstellar / 2014 / Yönetmen: Christopher Nolan / IMDb: 8.6
Dünya’nın tüm kaynaklarını tükettiğimiz ve insanlığı yok olmanın eşiğine getirdiğimiz bir gelecekte, NASA bilim adamlarından, mühendislerinden ve pilotlarından oluşan cesur bir ekibin yıldızlararası seyahat yoluyla yeni bir yaşanabilir gezegen bulmaya çalıştığını konu alan başarılı bir film. Bu film, Uzay, karadelikler, solucan delikleri gibi birçok fizik konularında farkındalık oluşturacak.
10- Inception / 2010 / Yönetmen: Christopher Nolan / IMDb: 8.8
Inception, farkı anlayamayıncaya kadar illüzyon ve gerçekliği ustaca harmanlıyor. Yönetmen Christopher Nolan, Leonardo DiCaprio’yu hedefinin bilinçaltına sızarak düşüncesini çıkaran bir hırsız rolünde canlandırıyor. İçeri girdikten sonra, kişinin zihnine “başlangıç” yoluyla bir fikir yerleştirir, bu fikir kişinin daha sonra kendi olarak benimsediği bir fikirdir. Film, “bilinçli rüya” fikrini alıyor ve onunla ilerliyor.
11- Upgrade / 2018 / Yönetmen: Leigh Whannell / IMDb: 7.5
Teknolojinin artık insan hayatının her anına egemen olduğu bir zaman diliminde Grey Trace mevcut duruma karşı çıkmaktadır. Ancak bir gün eşi Asha’nın 4 kişinin saldırısı sonucu öldürülmesi ve kendisinin omurilik felci geçirmesi sonucu ölümü beklemekten başka bir çaresi kalmadığının farkına varmıştır. Bir gün kendisini ziyaret eden bir mucidin icadı ise ona umut olur. STEM adı verilen çip sayesinde yeniden ayağa kalkan Grey, STEM’in üstün işlemci gücü sayesinde olağanüstü yeteneklere kavuşur.
12- A.I. Artificial Intelligence / 2001 / Yönetmen: Steven Spielberg / IMDb: 7.2
11 yaşında, kendi halinde bir çocuk olan David’in diğerlerinin farklı olmasının bir nedeni vardır. Ancak tıpkı bir insan gibi davrandığı ve kendi de insan olduğuna inandığı için aslında yapay zekaya sahip bir robot olduğu kolayca anlaşılmamaktadır. David, çocuğu olmayan ailelere, canlı ve ciddi bir oyuncak olarak verilen bir araçtan başka hiçbir şey değildir. Bunun farkına varmasıyla birlikte, gerçekliğine kavuşmak isteyecek.
13- The Imitation Game / 2014 / Yönetmen: Morten Tyldum/ IMDb: 8.0
Tarihi bir dram filmidir. Yönetmenlik Morten Tyldum tarafından yapıldı ve Graham Moore tarafından 1983 biyografisi Alan Turing: The Enigma Andrew Hodges’a dayanarak yazılmıştır. Bu film, Alan Turing ve ekibi tarafından dünyanın ilk bilgisayarının nasıl icat edildiğini konu ediyor. Filmin sonunda Alan ve ekibi Alman Enigma Kodunu çözmenin bir yolunu buluyor.
14- Avatar / 2009 / Yönetmen: James Cameron / IMDb: 7.8
Usta yönetmen James Cameron‘ın imzasını taşıyan Avatar, Yeni kaynaklar bulmak için Pandora adında uzaktaki bir gezegenin kaynaklarını sömürmek için kurulan askeri Avatar programını anlatıyor. Jake Sully, gezegene gittikten sonra yüksek teknolojik cihazlarla Avatar bedenine zihnini aktararak, Pandora’nın doğası ve oranın yerlileri olan Na’vi ile kurduğu bağ sayesinde projenin zararları konusunda aydınlanıyor. 3D teknolojisini öne çıkaran birkaç modern filmden biridir. Görsel şölen sunan film, muhteşem yaratıcı bir gelecek betimlemesi yapıyor.