Çocuklar için Dijital Rehber

Abdulkadir Özbek

Çocuklar için Dijital Rehber Ne İfade Ediyor?

Pek çok çocuğun bir tablete veya akıllı telefona sahip olduğu bir dünyada, güvenli teknoloji kullanımı için ebeveynlerin akılda tutmaları gereken noktalar vardır.

Günümüzde, çocuklar ileri teknoloji dünyasında yetişmektedir. Yapılan araştırmalara göre, 8-12 yaş arasındaki çocukların yüzde 53’ünün kendilerine ait tabletinin ve yüzde 24’ünün akıllı telefonunun olduğu saptanmıştır. Gençlerin ise yüzde 67’sinin kendilerine ait akıllı telefonu olduğu görülmüştür.

Çocuklar için Dijital Rehber

Bilinçli ebeveynler, çocuklarının teknoloji kullanımı için güvenli ve sağlıklı alışkanlıklar geliştirmelerine yardımcı olan önemli rol oynadıklarına inanıyorlar. Araştırmalara göre, ebeveynlerin yüzde 94’ü, okul yılı boyunca çocuklarının teknoloji kullanımını sınırlandırmak için en az bir yöntem kullandıklarını söylüyor. Yine de bu çabaya rağmen, yüzde 48’i çocuklarının ekran başındaki süresini düzenlemenin sürekli bir uğraş gerektirdiğini ve yüzde 58’i sosyal medyanın, çocuklarının fiziksel ve zihinsel sağlığı üzerindeki etkisinden endişe duyduklarını söylüyor.

Diğer bir deyişle, ebeveynler, çocuklarının teknoloji kullanımıyla başa çıkmanın daha iyi yollarını arıyor. Pediatri uzmanları, onlara rehberlik etmek için çocukların medya kullanımına yönelik bazı öneriler hazırladı. Bu tavsiyelerden bazıları şu şekildedir:

*18 aylıktan küçük çocuklar için görüntülü sohbet dışında ekran tabanlı medya kullanımından kaçının.

*18 aydan 24 aya kadar olan çocuklar için, ebeveynler yüksek kaliteli programları seçmeli ve çocuklarıyla birlikte izlemelidir.

*2 ila 5 yaş arasındaki çocuklar için, ekran süresini yüksek kaliteli programlarla günde bir saat ile sınırlandırın.

*6 yaş ve üstü çocuklar için, medyayı ve medya türlerini kullanmak için harcanan zamana geçerli sınırlar koyun.

Ancak birçok uzman, bu tür ekran süresi sınırlarının ebeveynlere rehberlik sağlamak için yeterince etkili olmadığını iddia etti. Bu araştırmacılar, bir çocuğun dijital medyada ne kadar zaman geçirdiğine odaklanmak yerine, ebeveynlerin o medyanın içeriğini ve onu kullandıkları bağlamı göz önünde bulundurmaları gerektiğini iddia ediyorlar.

Bu durumda endişeli bir ebeveyn ne yapmalıdır? Güvenli ve tatmin edici teknoloji kullanımı için kendi aile kurallarını oluştururken akıllarda tutmaları gereken bazı noktalar vardır:

Aşırı tepki göstermeyin

Çocuklar için Dijital Rehber

İster beğenin ister beğenmeyin, teknoloji modern dünyamızın önemli bir parçasıdır. Aşırı katı kurallar koymanız veya teknolojinin korkulacak bir şey olduğu mesajını vermeniz çocuğunuza yardımcı olmaz. Bunun yerine, çocuğunuza uzun süre etkili olacak sağlıklı alışkanlıkları öğretmeye odaklanın.

Çocuğunuza teknoloji hakkında öğretmeniz gerekenleri çok erken yaşta vermeye başlayın

Tabletlerin, bilgisayarların ve diğer medya cihazlarının oyuncak olmadığını ve dikkatle kullanılması gerektiğini açıklayın. Çocuklarla teknolojinin birçok faydasını ve risklerini tartışın. Onları korkutmayın, mahremiyete saygı duymanın ve kişisel bilgilerin yaşa uygun yollarla korumanın önemini tartışın. Bu konuşmalar devam etmeli ve çocuklarınız büyüdükçe daha ayrıntılı hale gelmelidir.

Bazı durumlarda kuralları esnetebilirsiniz

Çocuklar için Dijital Rehber

Ekran süresi sınırları genellikle iyi bir fikir olsa da uzmanlar, ebeveynlerin teknoloji kullanımının her zaman zararlı olmadığı görüşünde de olması gerektiği konusunda uyarıyor. Ailenizin teknoloji kullanımına ilişkin kurallarını oluştururken bağlamı düşünün. Örneğin, büyükanne ve büyükbabalarla görüntülü sohbet, bir video oyunu oynamaktan farklıdır. Okul öncesi çağındaki çocuğunuzu uçakta eğlendiriyorsanız, o gün biraz daha ekran başında kalma süresi olursa dünya sona ermeyecektir. Oğlunuz bir okul ödevi için araştırma yapıyorsa, bu bilgisayar zamanı mutlaka o günkü tek ekran süresi olarak sayılmamalıdır.

Yatma vaktini göz önünde bulundurun

Çocuklar için Dijital Rehber

Araştırmalar, gece dijital medya kullanmanın uyku düzenini bozabileceğini gösteriyor. Yatmadan önce en az 30 dakika telefon, tablet ve bilgisayar kullanımını kısıtlamayı düşünün. Işıklar söndükten sonra çocuğunuzun yatak odasında bu cihazları kullanmasına izin vermeyi bir kez daha düşünün.

Dikkatli olun

Çocuklar için Dijital Rehber

Küçük çocukların, çevrim içi ortamda ne yaptıklarını görmek kolaydır ancak büyüdükçe kontrol etmek zor olabilir. Hangi sitelerin ve içerik türlerinin yasak olduğu konusunda açık ve dürüst tartışmalar yapın. Araştırmanızı, çocuğunuzun kullandığı medyayı anlamak için yapın ve hangi siteleri ziyaret ettiğini görmek için çocuğunuzun tarayıcı geçmişine bakın. Sınırsız içeriğe erişimi filtrelemek veya kısıtlamak için yazılımı keşfedin.

Sanal ağda nasıl davranmaları gerektiğini öğretin

İnsanlar genellikle sanal ortamda kimsenin yüzüne asla söylemeyecekleri şeyler söyler.2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre gençlerin yüzde 87’si siber saldırı ile karşılaşmıştır. Çocuklarla dijital etkileşimlerinde saygılı olmanın önemi hakkında konuşun. Çevrimiçi ortamda siber zorbalığa veya diğer rahatsız edici bilgilere tanık olurlarsa size gelmeleri için onları teşvik edin.

Çocuğunuza dijital ortamın kurallarını öğretin

Çocuklar için Dijital Rehber

Bazı web sitelerinin güvenilir bilgi kaynakları olup olmadığını anlamak zor olabilir. Çevrim içi ortamda gerçekliğin ve doğruluğun nasıl değerlendirileceği konusunda çocuğunuzla konuşun. Neden bilmedikleri programları indirmemeleri, şüpheli bağlantıları tıklamamaları veya bilinmeyen uygulamalar gibi web sitelerinde kişisel bilgileri paylaşmamaları gerektiğini açıklayın. Ayrıca çocuklarınıza yabancılardan gelen istenmeyen mesajlara cevap vermemelerini ve bunları alırlarsa size söylemelerini öğretin.

Çocuğunuzu gerçek hayatta arkadaş edinmeleri konusunda teşvik edin

Çocuklar için Dijital Rehber

Akranlarıyla bağlantı kurmakta zorlanan bazı çocuklar, gerçek hayatta arkadaşlarıyla oynamaktan daha fazla çevrim içi zaman geçirirler. Ancak sanal arkadaşlıklar gerçekliğin yerini tutmaz. Çocuğunuzun sosyal becerilerini geliştirmesine ve gerçek hayattaki ilişkilerini beslemesine yardımcı olun.

Paylaş
Yorum Yaz
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x