Çocuklar İçin Kodlama Öğrenebilecekleri Ücretsiz 12 İnternet Sitesi

Abdulkadir Özbek

Çocuklar İçin Kodlamanın Önemi Nedir?

Çocuklar İçin Kodlama

Dijital çağda çocukların çevrelerindeki teknolojiyi anlamasının mümkün olabilmesi için Kodlama ve  dijital okuryazarlık için oldukça önemlidir.  Çocukların küçük yaşta kodlamayı öğrenmesi onları geleceğe hazırlar. Çocukları akademik başarıya hazırlamak için her çocuğa kodlamayı sevdirmemiz ve öğretmemiz gereklidir. Erken yaşta kodlama öğrenen çocukların başarı şansı daha yüksek olmaktadır.

Kodlama, çocuklara iletişim, yaratıcılık, matematik, yazma ve güven konusunda yardımcı olur. Aynı zamanda çocukların günlük yaşamlarında ve ilerideki iş hayatlarında değerli beceriler kazandırır. 

Kodlama nedir?

Çocuklar İçin Kodlama

Kodlama bilgisayarla iletişim kurmanın bir yöntemidir. Kod yazmak, bir dizi talimat oluşturmak gibidir. Bir bilgisayarın, bazı işlevleri yerine getirmesi için bilgisayara talimatları anladığı bir dili kullanarak vermek gerekir. Kod yazmayı öğrenerek, bilgisayarlara ne yapacaklarını ve nasıl yapacaklarını söyleyebiliriz. Kodlama, bilgisayar yazılımı, web siteleri, uygulamalar ve video oyunları gibi birçok şeyler oluşturmamızı sağlar.

Kısaca; Kodlama, istenen sonucu elde etmek için bilgisayara verilen komutlardır.

Ne geliştirmek istiyorsak ona uygun farklı kod türleri vardır. Her kod türünün kendine ait kuralları ve yazım şekilleri vardır.

 Çocuklara kodlama becerisi kazandırmak için birçok Kodlama platformu geliştirilmiştir. 

En popüler 12 kodlama platformunu sizler için derledik.

1 – CS UNPLUGGED: 4-14 yaş

Çocuklar için kodlama

CS Unplugged’ı,  çocuklara bilgisayar bilimini ve bilgisayarsız   kodlamayı  öğreten ücretsiz materyallerin bulunduğu bir arşiv platformudur. Oyunlar ve bir çok kaynağın bulunduğu CS Unplugged’ da evde yapabileceğiniz bir çok etkinliklere de ulaşabilirsiniz.

2 – CODE.ORG :  4-17 yaş

Çocuklar için kodlama

Code.org, her altyapıdan öğrencilere kendi beceri düzeylerinde, öğrenmeye devam etmeleri için geliştirilmiş açık kaynak kodlu tamamen ücretsiz bir kodlama platformudur. Nesne tabanlı programlama alt yapısına sahip code.org platformunda kodlama seviyeleri basitten zora doğru ilerlemektedir. Code,org, ücretsiz kodlama ve bilgisayar bilimi ders planlarıyla zenginleştirilerek her çocuğun kodlama becerisini geliştirmeyi amaçlıyor.

3 – TYNKER : 5-18 yaş

Çocuklar için kodlama

Tynker, çocuklara kodlamayı öğretmek için geliştirilmiş, çok sayıda modüllere sahip eğlenceli oyunlarla yaratıcılığın gelişmesini sağlayan etkileşimli bir çevrimiçi kodlama platformudur. Çocukların, yaşlarına ve seviyelerine uygun, merak uyandıran ilgi çekici görsel kodlama oyunları ile javaScript ve Python gibi metin tabanlı dillere geçiş yapmalarına imkân verir. Ayrıca çocuklar programlamayı öğrenirken, problem çözme ve eleştirel düşünme becerisi kazanırlar.

4 – SCRATCH: 5-15 yaş

Çocuklar için kodlama

Scratch, blok tabanlı görsel bir programlama dilidir. Scratch platformu Çocukların yazılım dünyasına adım atmasını sağlarken, karşılaştıkları problemlere teknolojik yeni çözümler üretmelerini de sağlar. Eğlenceli bir ortamda animasyonlar ve bilgisayar oyunları tasarlama imkânı sunar. Çocuklar, İnteraktif hikâyeler oluşturarak bilişsel düşünme becerilerini de geliştirirler.

5 – COMPUTE.İT: 6-10 yaş

Çocuklar için kodlama

Compute.it uygulaması İngilizce diline sahip fakat uygulaması kolay ve klavye ile algoritma yapmak için geliştirilmiş bir uygulamadır. 

6 – ALLCANCODE – RUN MARCO: 6-12 yaş

Eğitici bir macera oyunu olarak tasarlanan Allcancode – Run Marco,  mühendislik, sanat ve eğitim alanlarında uzman bir ekip tarafından çocukların kod yazmayı öğrenmesi için geliştirilmiştir. Çocuklara oyun oynarken kodlamayı öğreterek stratejik düşünme becerilerini geliştirmelerine katkı sağlıyor.

7 – CODEMOJİ: 6-14 yaş

Codemoji, Çocukların  HTML, CSS ve Javascript gibi   programlama web sitelerini eğlenceli ve kolay bir şekilde öğrenmelerine olanak tanıyarak STEM’ in tüm alanlarına uygulanabilen temel kodlama becerilerini de geliştirmelerini sağlıyor. Ayrıca çocuklar kendi hızları ile ilerleyerek kendi web sitelerini, animasyonlarını ve çok daha fazlasını oluşturabiliyorlar.

8 – ALGO DİJİTAL: 6-14 yaş

Algo Dijital kodlama oyunu çocuklara, eğlenceli blok tabanlı kodlama oyunları üzerinden algoritmik düşünme becerisi kazandırmayı hedefleyen bir oyun platformudur. Ayrıca eğlenceli karakterler ve hikâyelerle çocuklar yaratıcı düşünme becerilerini de geliştiriyorlar.

9 – CODEFORLİFE. EDUCATİON: 6 -18 yaş

Çocuklara programlamanın temel ilkelerini öğretmeye yardımcı olan kodlama oyunu içeren eğlenceli ve ilgi çekici bir eğitim kaynağıdır. Scratch’ e benzeyen, kullanımı kolay bir görsel programlama dili olan ‘ Blockly ‘ üzerine inşa edilen Rapid Router, kodlamaya yeni başlayan çocuklar için tasarlanmıştır. Ayrıca Python’ da ki becerilerinizi geliştirmeye de olanak sağlar.

10 – BLOCKLY GAMES:  7-10 yaş

Kodlamaya yeni başlayan çocuklar için tasarlanmıştır. BLOCKLY GAMES, bilgisayar programlamayı öğreten bir dizi eğitici oyundan oluşmaktadır. Bu oyunların sonunda çocuklar geleneksel metin tabanlı dilleri kullanmaya hazır duruma gelirler.

11 – LİGHTBOT : 7-12 yaş

LightBot, kodlamaya yeni başlayanlar için geliştirilmiş bir bulmaca oyunudur. Çocuklar oyunu oynarken programlama mantığını da öğrenmiş olurlar. LightBot ile çocuklar kodlamadaki zorlanılan komutlardan fonksiyon kavramını da daha kolay öğreniyorlar.

12 – HACKERCAN: 7-13 yaş 

Hacker Can, Türkçe kod yazarak kodlamayı öğrenme ve yazılım geliştirme becerisi kazandırmak için hazırlanan Türkiye’nin ilk kodlama eğitim platformudur. Hem Türkçe, hem İngilizce olarak kullanılabilen platform oyun tabanlı öğrenme modülünden oluşuyor. Çocuklara algoritma oluşturma, yazılım geliştirme ve problem çözme becerisi kazandırmayı hedefliyor.

Kodlama öğrenmek sadece çocuklar için değil herkes için önemlidir. Herkesin hayat dair planları, idealleri ve hayalleri vardır. Kodlama bilişsel düşünme becerisini geliştirdiği için hedeflerinize ulaşmanızda yardımcı olabilir.

Çocukları bilgisayar dilleri öğrenmeleri konusunda destekleyerek, onlara hayatta kapıları açacak beceriler kazandırma fırsatı vermiş oluruz.

Paylaş
Yorum Yaz
4.4 7 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x