Dijital Çağda Nasıl Bilinçli Ebeveyn Olunur?

Abdulkadir Özbek

Dijital Çağda Nasıl Bilinçli Ebeveyn Olunur?

Günümüz teknoloji dönemi ve çocuklarımız daha doğdukları günden itibaren dijital teknolojilerle tanışıyorlar. Bebeklik döneminden itibaren televizyon, tablet, bilgisayar gibi cihazların önünde saatlerini geçirebiliyorlar. Dijital Çağda Nasıl Bilinçli Ebeveyn Olunur?Ebeveynler olarak, bir taraftan teknolojiden geri kalmasınlar istiyoruz. Bir taraftan da teknolojik aletlere hızla adapte olmalarını şaşkınlık ve hayranlıkla izliyoruz.

Ancak, yapılan bilimsel araştırmalar, aşırı medya kullanımının, özellikle de 0-6 yaş döneminde, dil gelişimi, öğrenme ve sosyal becerilerde gecikme, dikkat eksikliği, odaklanma sorunları ve uyku problemleri ile ilişkisine işaret ediyor.

Bu sebeple, anne babalar olarak çocuklarımızın yaşına ve gelişimsel özelliklerine göre hem süre hem de içerik olarak birtakım unsurlara dikkat etmemiz ve aile içinde kurallar belirlememiz, çocuklarımızın sağlıklı gelişimi ve güvenliği için çok önemli.

Dijital Çağda Nasıl Bilinçli Ebeveyn Olunur?Sizlere faydası olması açısından çocuğunuzun dijital teknoloji kullanımı için dikkat edeceğiniz bazı noktalara değinmek istedim.

18 aylığa kadar çocuğunuzun medya kullanımına izin vermeyin

18 aya kadar çocuğunuzun , sizinle göz teması kurması, sizi dinlemesi, taklit etmesi, oyun oynaması sağlıklı sosyal, duygusal ve zihinsel gelişimi içine çok kritiktir.

18 aylıktan sonra ise çocuğunuzun günlük medya kullanımını (televizyon, tablet vs.) yaş seviyesine uygun sınırlar belirleyin.

Çocuğunuzun öğrenme alanını genişletin. Medya kullanımı sonrasında çocuklarınıza, ne yaptıkları, neler gözlemlediklerine ilişkin sorular sorabilir konuşmaya teşvik edebilirsiniz.

Örneğin, bir uygulamayı kullanarak meyveleri seçmesi kolay hale geldiğinde onu meyveleri seçerken aynı zamanda saymaya teşvik edin.

Meyve seçiminin bulunduğu bir uygulamayla oynadıktan sonra, gerçek ya da plastik bir meyve alın ve restorandaymış gibi oynamaya başlayın.

Şekilleri öğreten bir uygulamayla oynadıktan sonra yürüyüşe çıkın ve dış dünyadaki tüm şekilleri tanımlayın.

Tableti belli prensipler çerçevesinde, belli zaman aralıklarında kullanmasına izin verin.

Cihazı çocuğunuza verdiğinizde mutlaka “uçak modu”na alarak çocuğunuzun bağlantısının neden olduğu zararlı etkilere maruz kalmasını engelleyin.

Cihaza yükleyeceğiniz uygulamaların pedagojik yöntemler gözetilerek geliştirilmiş, çocuğunuzun yaş ve bilişsel gelişimine uygun uygulamalar olduğundan emin olun.

Dijital Çağda Nasıl Bilinçli Ebeveyn Olunur? Çok fazla uyaranın aynı anda sunulduğu, gürültülü, gereğinden hızlı ilerleyen, uygulamaları tercih etmeyin.

Sürekli aynı türde uygulamalar yerine çocuğun farklı duyu organlarını kullanabileceği, beynin değişik bölgelerine hitap eden uygulamalar yükleyin.

Yaratıcılığını ve problem çözme becerisini artıracak, sosyal duygusal ve dil gelişimini destekleyecek, şiddet ve korku içermeyen, eğitsel içerikleri çocuğunuz için seçin.

Çocuğunuzun uygunsuz içeriklerden korumak için kullandığı tüm cihazların internet güvenlik ayarlarını yapın.

Çocuğunuzun evin ortak alanlarında cihazları kullanmasını sağlayın. Böylece çocuğunuzun ne izlediğini, hangi içeriklere maruz kaldığını takip edebilirsiniz.

Birlikte izleyemediğimiz zamanlarda onlar için izleyebilecekleri güvenli içeriklerle ilgili bir klasör oluşturabilir, hepsinin tam anlamıyla isimlerini yazabilirsiniz.

Elektronik cihazları, çocuğunuz yatağa yatmadan en az 1 saat önce kapatın ve bu cihazları çocuğunuzun odasında bulundurmayın.

Ekranlardan yayılan mavi ışık, vücuda artık uyuma zamanının geldiğini işaret eden “melatonin” adlı hormonun salgılanmasını geciktirir.

Dijital çağda çocuğunuzun teknolojiye aşırı bağlanmasını önlemek için, her gün aktif kalmasını sağlayacak zamanlar planlayın.

Dijital Çağda Nasıl Bilinçli Ebeveyn Olunur?Çocuğunuzla düzenli olarak bağ kurabileceğiniz zamanlar planlayın.

Çocuğunuza model olun. Sizi kağıda basılı kitaplar, dergiler okurken; elişi yaparken; bulmaca çözerken vs görmesine olanak tanıyın.

Paylaş
Yorum Yaz
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x