STEM Nedir? STEM Eğitimi Öğrencilere Ne Kazandırır?

Abdulkadir Özbek

STEM Nedir?STEM Eğitimi Öğrencilere Ne Kazandırır?

STEM Nedir? sorusunun cevabı, STEM; Bilim(Science), teknoloji(Technology), mühendislik(Engineering) ve matematik(Mathematics) olmak üzere dört disiplini bütünleştiren bir öğrenme, uygulama ve geliştirme yaklaşımıdır.

STEM, bu dört disiplini bir araya getiren ve problemleri çözmek için gerçek dünyadan öğretim yöntemleri sunan ve disiplinler arası programa entegre eden bir öğretim felsefesidir. Gelin hep birlikte STEM Nedir? daha ayrıntılı bir şekilde inceleyelim.

STEM Eğitimi Ne Demek?

STEM Nedir? STEM Eğitimi; Öğrencileri Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) olmak üzere bu dört özel disiplinde eğitmek anlamına gelir. Öğrencileri bu alanlardan herhangi birinde eğitmek yerine, STEM eğitimi kullanılması, öğrencilerin bir kariyere sahip olmaları ve gerçek dünya uygulamalarını göz önünde bulundurmaları ve daha donanımlı olmaları için bu dört disiplini uygulamalı bir yaklaşımla birleştirir.

STEM eğitimi sınıfta proje tabanlı öğrenmeye odaklanır. Gerçek zamanlı uygulamalar ve öğrenme deneyimleri sunar. Öğrenciler, STEM’ in çeşitli alanlarını, sınıf içinde ve çevrelerindeki dünya arasında bir bağlantı kurmalarına yardımcı olacak şekilde uygularlar.

STEM Eğitimi Amaç ve Faydaları Neler?

STEM Nedir?

STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) eğitimi okul öncesinden yüksek öğretime kadar tüm sınıf seviyelerini kapsayan bir yaklaşımdır. Öğrencilerin problemlere disiplinler arası bakış açısıyla bakmasını, yeni nesil eğitim yaklaşımıyla bilgi ve beceri kazanmasını hedefler. STEM, bireyleri başarılı olma ve bu değişen dünyaya uyum sağlama becerileriyle güçlendirmeyi amaçlar. Öğrenciler ezberden uzak bir şekilde araştırma ve sorgulama yaparak öğrenirler.

Dört disiplin iç içe geçmiş şekilde günlük hayata transfer edilerek kullanıldığı için öğrenmede kalıcılık sağlanır.

STEM,  öğrencilerin aşağıda sıralanan 21. Yüzyıl becerilerinin gelişmesine katkı sağlar:

STEM Nedir?

·      Fen, Matematik ve Teknoloji okuryazarlık düzeylerini artırır.

·      Eleştirel ve kritik düşünme becerisi kazandırır.

·      Günlük hayatta karşılaşacakları hayat problemlerinin farkına varmalarını sağlar.

·      Üreten birey olmalarını katkı sağlar.

·      Yaratıcılığı artırır.

·      İşbirlikçi çalışma becerisini güçlendirir.

·      Kişilerarası iletişim becerilerini geliştirir.

·      Değişime ve yeniliğe karşı merak duygusunu uyandırır.

·      Girişimcilik becerilerinin gelişmesine destek olur.

·      STEM kariyer alanlarında duyulan ihtiyacı karşılamalarını kolaylaştırır.

STEM Eğitimi Neden Önemlidir?

STEM Nedir?

STEM eğitimi erken yaşta problemlere yaratıcı çözümler üreten, değişimlere uyum sağlayan, iletişim becerileri güçlü, donanımlı ve kendine güvenen bireyler yetişmesine katkı sağlar. STEM çalışmalarında öğrenciler, tasarladıkları STEM ürünlerinin patentini alabilecekleri gibi iş sahasına çıktıklarında da bu alandaki kariyer fırsatlarını değerlendirebilirler.

STEM eğitimi ve teknolojinin uygulanması, her öğrenciye yaratıcılığını kullanma, eleştirel düşünme becerisini geliştirme ve sayısal düşünme becerisi kazandırır. STEM’ i geleneksel eğitimden ayıran nokta, harmanlanmış öğrenme ortamı ile problem çözme becerisinin gerçek hayattaki uygulamalarına odaklanarak, öğrencilere bilimsel yöntemin günlük hayata nasıl uygulanabileceğini göstermesidir. Bu becerilerin kazandırılması için STEM eğitimine erken çocukluk döneminde başlanması önemlidir.

Teknolojinin de içinde bulunduğu projeler ve faaliyetler ile bilimin uygulanmasını vurgulamak ve öğrencileri gelecekteki derslere hazırlamak için STEM eğitimi önem arz etmektedir.

STEM Etkinlikleri Ve Uygulamaları

STEM Nedir?

STEM etkinlikleri öğrencilere eğlenceli uygulamalar geliştirelebilme ortamı yaratarak, öğrencilerin yeni problemlere çözümler tasarlayarak ve yeni icatlar yaratarak kavramsal bir bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik anlayışı geliştirmelerine ve uygulamalarına yardımcı olur. Üniversiteye ve gelecekteki kariyere hazırlanmak için her yaştan öğrencinin bu tür bir eleştirel düşünme tarzına dahil olması önemlidir. Öğrencilerin robotları kodlamasını, yeni yapımlar tasarlamasını, oyun ve simülasyonlarla oynamasını, bilimsel verileri toplamasını ve analiz etmesini sağlayan ortamlarda uygulamalar gerçekleştirilir.

STEM eğitimine bir başka disiplin olan ART disiplini eklenerek sanatın da içine dahil edilmesine STEAM denir. STEAM ise bu önemli alanlarda öğrendikleri ile sanat uygulamaları, tasarım ilkeleri ve standartları arasında bir bağ kurarak inovasyon dolu öğrenme ortamı sağlar.

STEM Eğitimi Okul Öncesi

STEM eğitimi, okul öncesi yaş dönemindeki çocuklarda uygulanması kolay olan bir eğitimdir. İşin sırrı ise STEM eğitimi çocukların gerçek dünya hakkındaki doğal ve doğuştan gelen meraklarından yararlanır. Sadece araştırmalarına izin vererek, onları gerçek dünya hakkında sorular sormaya teşvik ederek, çocukları STEM’ e dahil etmiş oluyoruz. 

STEM Eğitimi İlkokul

STEM Nedir?

İlkokul seviyesinde, STEM alanlarına ve mesleklerine ilişkin farkındalık arttırılarak yaş seviyelerine uygun günlük hayattan tasarımlar içeren STEM uygulamalarına odaklanılır. Bu ilk adım, STEM konularının hepsini birbirine bağlayan, yapılandırılmış sorgulamaya dayalı ve gerçek dünyada problemleri çözmeye odaklı öğrenme sağlar.

STEM Eğitimi Ortaokul

Bu aşamada uygulamaların seviyesi daha zor ve sıkıdır. İnşa etmeye dayalı uygulamalar oluşturulur. STEM alanları ve mesleklerinin yanı sıra bu alanların akademik gereksinimleri konusunda öğrenci bilinci de artmaktadır. STEM ile ilgili alanlarda öğrenci keşfi, özellikle inovasyon bu seviyede başlar.

STEM Eğitimi Lise

STEM Nedir?

Lise düzeyinde çalışma programı, konuların zorlu ve titiz bir şekilde uygulanmasına odaklanır. Öğrenciler tüm STEM alanlarını içeren büyük projelerin içinde bulunabilir, kendi tasarımlarını veya robotlarını oluşturarak patentlerini alabilirler. STEM alanlarında ve mesleklerinde fark yaratacak istihdam fırsatları elde edebilirler. Bu nedenle okul içi ve okul dışı STEM etkinlikleri arasında köprü kurmaya daha fazla önem verilmesi gerekmektedir.

Paylaş
1 Yorum
4 3 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
lerzan karabayır

çok güzel bir şekilde açıklamışsınız teşekkürler

Login

1
0
Would love your thoughts, please comment.x