Hukuk Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Abdulkadir Özbek

Hukuk Bölümünü Seçmeden Önce Yapılacaklar

Hukuk bölümü birçok veli için çocuğunun okumasını istediği bir alan. Çocukları cübbe giyecek, adalet saraylarına gidecek, savcı veya hakim olacak ve adaleti sağlayacak. 

Hukuk bölümü, son dönemlerde baraj getirilen bölümlerden biri. Hukuk fakültesi sayısı çok arttığı için haliyle mezun sayısı da çoğalıyor. Buna bir bariyer oluşturulması için YÖK tarafından hukuk bölümüne giriş için baraj bir sıralama belirlendi. Hukuk için 2021’deki baraj sıralaması 100.000’di. Yani, 100.001. kişi bu kurala göre bir hukuk fakültesine yerleşemez. 

Hukuk Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

1- Hukuk mezunları sadece avukat mı olmak zorundadır, bunu öğrenin.

Hukuk fakültesi mezunlarının sadece avukat, savcı veya hakim olduğuna dair genel bir yargı vardır. Bunun dışında hukuk bölümü mezunlarının neler yaptığını öğrenin. Veri analizi yapan bir şirkette sorumlu olarak da çalışabilirler, noter de olabilirler. Hukuk fakültesi mezunlarının sadece avukat olmadığını öğrenmek bu alana dair vizyonunuzu genişletecektir.

2- Hukuk fakültesinde okumanın zorluklarını önceden araştırın.

Hukuk Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Hukuk fakültesinde okumak, düzenli okuyabilen biri olmayı gerektirmektedir. Çok çok kalın kitaplar ve sayıca da fazla derse sahip olmanızdan ötürü iyi bir zaman yönetimi yapmadığınızda bölüm çok zamanınızı alabilir. Okuma yükü ve ağır ders yükünün farkında olarak bölüme başlıyor olmak faydalı olacaktır.

3- Hukuk alanındaki yenilikleri takip edin.

Hukuk alanı son dönemlerde çokça yenilikle karşı karşıya kalıyor. Yapay zeka ve hukuk, bilişim hukuku, uzay hukuku gibi çok yeni gelişen alanlar var. Bu alanlarda çalışmak zorunda olmasanız da hukukun günümüz dünyasındaki yerini kavramanızda çok zihin açıcı olacağına inanıyorum. Yapay zekalar birçok noktada avukların yerini alabilir. Bunların farkında olun. 

4- Hukuk mezunu olduktan sonra gerçekleşecek Hukuk Mesleklerine Giriş sınavını araştırın.

Hukuk Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Hukuk mezunları artık üniversiteyi bitirdikten sonra bir sınava girmek zorunda. Yani diplomayı almak ve 1 senelik yasal stajı yapmak, direkt sizi avukat yapmayacak. Bu sınavın detaylarını araştırın. Noter olmak için, hukuki danışmanlık yapmak için artık bu sınavdan geçerli not almak gerekiyor.

5- Avukat olmak için gereken yasal stajı araştırın.

Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra herhangi bir avukatlık bürosunda 1 sene yasal staj yapmanız gerekiyor. Bu stajda avukatlık süreçlerine hakim olmanız hedefleniyor. Tüm hukuk fakültesi öğrencileri, bu sürecin ne kadar çileli olduğundan ve maaşsız çalışmanın o yaşlar için ne kadar zor olduğundan yakınıyor. Bu süreci de hesaba katarak tercih etmelisiniz.

6- Okumak istediğiniz üniversitenin ders programını araştırın.

Hukuk fakültesi ders programları temelde her fakültede aynı olsa da bazı derslerle üniversiteler birbirinden ayrılıyor. İstanbul Hukuk fakültesi, hukukun modern alanlarına dair dersler açmıyor ve temel hukuk eğitimini sürdüyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi ise yapay zeka ve hukuk dersini zorunlu ders olarak müfredatına ekledi. Nasıl bir hukuk eğitimi almak istediğinize karar vermeniz ve buna göre üniversite seçmeniz sizin adınıza faydalı olacaktır. 

7- Seçmek istediğiniz üniversitenin akademik kadrosunu araştırın.

Akademik kadroya bakmak, istediğiniz alanınıza dair üniversitede neler yapabileceğinize dair bir ışık tutabilir. Belki yapay zeka dersi üniversitenizde yoktur fakat bu alanda çalışan bir hocanın bölümde olması size beraber çalışma fırsatı yaratabilir. Bu fırsatları yakalamak da tamamen sizin akademisyeninizle kuracağınız bağa bağlıdır.

8- Fakülteye yıllık kaç öğrenci alındığını öğrenin.

Bazı hukuk fakülteleri o kadar kalabalıktır ki bir derse 1000 kişi girebilir. Bazı hukuk fakültelerinde ise 20-25 kişilik dersler olabilir. Akademisyenlerinizle nasıl bir ilişki kurmak istediğinize göre tercihlerinizi şekillendirebilirsiniz.

9- Hakimlik ve savcılık hakkında daha fazla araştırma yapın.

Birçok öğrenci mezun olduğunda hakimlik ve savcılık sınavına hazırlanma kararı alabiliyor fakat Doğu görevi yapmak zorunda olduklarını ve orada yaşayabileceklerini hesaba katmayabiliyorlar. Bunun için halihazırda hakim ve savcı olan kişilerle görüşmeye çalışın. 

10- Okulların farklılıklarını araştırın.

Hukuk Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Hukuk fakültesi başta da dediğim gibi birçok üniversitede var, bu fakültelerin birbirinden nasıl farklılaştığını öğrenin. Nasıl hukuk laboratuvarları var, ilgili kurumlarla bağları ne kadar kuvvetli bunları muhakkak araştırın. 

Ayrıca sınav şekilleri de önemli olabilir. İstanbul Hukuk ve Marmara Hukuk’un sınavları yıllıktır. Yani tüm senede her ders için bir kere vize bir kere de final olurlar. Galatarasaray Hukuk ise dönemlik bir eğitim planı sunar. Bu planların çalışma şekillerine ve eğitim yoğunluğuna dair bir araştırma yapmak yine tercihinizi etkileyebilir.

11 – Maaş skalasını araştırın.

Maaş skalası çok geniştir. Elimizdeki tek resmi data, kariyer.net’in yayımladığı maaş listesi olduğu için o maaşları size iletiyor olacağım.

Avukat
En düşük maaş, 16.110 TL
Ortalama maaş, 20.130 TL
En yüksek maaş ise 42.480 TL’dir.

Hakim
En düşük maaş, 38.020 TL
Ortalama maaş, 47.520 TL
En yüksek maaş ise 94.030 TL’dir.

Savcı
En düşük maaş, 38.760 TL
Ortalama maaş, 48.450 TL
En yüksek maaş ise 95.970 TL’dir.

Hukuk fakülteleri, her zaman öğrenciler tarafından çok tercih edilir, mezun sayısı çok fazladır. Üniversite ve kişinin kendine ne kattığı burada onu farklılaştıran noktadır. Ne ile ilgilenmek istediğiniz, sizi piyasada bulunan hukuk fakültesi mezunlarından ayıracak olan şeydir. Buna erkenden karar vermek ise sizin yararınızadır.

Paylaş
1 Yorum
4.3 3 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Özlem

Bana bişeyler kattı gerçekten gerçi istanbul hukuk okuma hayallerim yıkıldı bir tık ama gerçeklerr işte. Yazınız çok bilgilendiriciydi emiğinize sağlık

Login

1
0
Would love your thoughts, please comment.x