Endüstri Mühendisliği Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Abdulkadir Özbek

Endüstri Mühendisliği Bölümünü Seçmeden Önce Yapılacaklar

Endüstri mühendisliği; insan, malzeme ve makineden oluşan bütüncül sistemlerin kuruluş ve sürekliliğinin yönetimi ile ilgilenen mühendislik dalıdır. Temel amacı “kıt kaynakların” en yararlı şekilde kullanımını sağlamaktır. Temel doğa bilimlerinin yanı sıra sosyal bilimlerle de etkileşim içindedir. Bu yönüyle geniş bir çalışma sahası vardır. Şimdi bu geniş çalışma sahasına sahip bölümü, tercih etmeyi düşünenler için mercek altına alalım.

1- Endüstri mühendisliği programını inceleyin.

Endüstri Mühendisliği Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Genellikle üniversitelerin mühendislik fakültesi içerisinde yapılanmakla beraber bazı üniversitelerde işletme bölüm programına da yakınlığı söz konusudur. Bu sebeple üniversitenin akademik programında hangi alana yakın olduğu incelenmelidir. Eğitim süresi dört yıldır. Ancak birçok üniversitede bu eğitim İngilizce olarak verilmektedir. Bu kapsamda hazırlık eğitimi de göz önünde bulundurulmalıdır. Geniş bir çalışma sahası olması sebebiyle programın araştırılması çok önemlidir çünkü birbirinden farklı ayrıntıların keşfi eğitim ve çalışma hayatında çeşitlilik yaratabilecektir.

2- Endüstri mühendisliği sıralamalarına göz atın.

Diğer mühendisliklerle kıyaslandığında endüstri mühendisliğinin sıralamaları yüksektir. İyi bir eğitim için üniversite seçiminde mutlaka şirketlere-fabrikalara yakınlık göz önünde bulundurulmalıdır. Dolayısıyla büyükşehirleri tercih etmek isteyebilirsiniz, bu konuyu detaylıca araştırın.

3- Mesleğin gerektirdiği özelliklere dikkat edin.

Endüstri Mühendisliği Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Endüstri mühendisi olmak isteyenler;

  • Üst düzeyde analitik düşünme yeteneğine sahip,
  • Matematik ve fiziğe ilgili,
  • İnsanların ihtiyaçlarına karşı duyarlı,
  • İnsanlarla iletişimi kuvvetli ve ikna kabiliyeti yüksek,
  • Zaman yönetiminde iyi ve problem çözme yeteneğine sahip kimseler olmaları gerekmektedir.

4- İstediğiniz üniversitenin imkanlarını araştırın.

Üniversitenin imkanları hem genel anlamda hem de bölüm özelinde incelenmelidir. Çünkü bazı üniversitelerin bölüme özel olarak sunduğu staj-eğitim vb. imkanlar söz konusu olabilmektedir. İş alanının çok geniş olması sebebiyle endüstri mühendisliği öğrencileri için staj çok önemlidir. Bu kapsamda üniversitenin gönüllü staj prosedürlerinin incelenmesi yerinde olacaktır. Ayrıca üniversitenin sektörel bazda anlaşmalarının olup olmadığına da bakılmalıdır. Tüm bunlar; öğrencinin, bölümden beklentisini ve hangi alanda çalışmak istediğini tespit etmesine katkı sağlayacaktır.

5- İstediğiniz üniversitenin öğrencileri ve mezunlarıyla konuşun.

Endüstri Mühendisliği Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Bölüm öğrencileriyle konuşmak, size hem ders içerikleri hem de ders işleyişi bakımından bilgi sağlayabilecektir. Mezunlarla konuşmak ise gelecekte karşılaşabileceğiniz durumlara yönelik bir öngörü niteliği taşır. Yapacağınız konuşmalarda mutlaka sorular sorun. Hatta önceden kafanıza takılan şeyleri not etmeyi ihmal etmeyin. Üniversite hayatının neler getireceğini bilmek önemlidir. Çünkü hazır bir şekilde eğitime başlamak demek iyi bir üniversite hayatının anahtarıdır.

6- İşletme mühendisliğiyle olan farklarını araştırın.

Bazı özellikleriyle ortak küme oluşturan bölümlerin birbirinden ayrıldığı noktalar önemlidir. Çünkü bu farklar belki de sizin yeteneğinizi veya isteğinizi ortaya çıkaracaktır. Bu bakımdan endüstri mühendisliği ile işletme mühendisliğinin karşılaştırılması önemlidir. Bu karşılaştırmayı mutlaka yapın. Karşılaştırma yaparken akademisyen görüşlerinden, öğrenci ve mezun yorumlarından faydalanabilirsiniz.

7- Çalışma ortamı ve koşulları hakkında bilgi sahibi olun.

Endüstri Mühendisliği Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Endüstri mühendisleri bakımından belirli bir alan söz konusu değildir. Genellikle ofis ortamında çalışsalar da sektöre göre değişiklik göstermekle beraber atölye ve fabrikalarda da çalışmaları gerekebilmektedir. Bunu mutlaka düşünün.

8- Çalışma alanlarını ve iş bulma olanaklarını öğrenin.

Endüstri Mühendisliği Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Endüstri mühendislerinin iş alanı oldukça geniştir. Dolayısıyla ürün veya hizmet üreten tüm kamu ve özel işyerlerinde çalışabilirler. Savunma sanayiden bankacılık sektörüne, her türlü danışmanlık şirketlerinden ağır sanayi fabrikalarına, otomotiv şirketlerinden ilaç firmalarına birçok alanda çalışabilmektedirler. Tüm bunların sonucu olarak da çalışanlar, birden çok alan değiştirmek durumunda da kalabilmektedirler.

9- Maaş skalasını araştırın.

Bu noktada elimizde yalnızca kariyer.net verileri var. Bu verilere baktığımızda ise endüstri mühendisi için;

En düşük maaş, 18.890 TL,

Ortalama maaş, 23.610 TL,

En yüksek maaş ise 46.920 TL’dir.

Endüstri Mühendisliği Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Sonuç itibariyle baktığımızda; endüstri mühendisliği gibi geniş bir sahası olan, bilgi ve birikimin fark yarattığı bir bölümde kişisel gelişime önem verilmeli ve güncel, sürekli takip edilmelidir. Ayrıca kişisel gelişim planı ve güncelin takibi asla ertelenmemelidir. Ertelenmiş bir gelişim programı tam anlamıyla meyvesini veremeyecek, mesleki gelişimi tam olarak sağlayamayacaktır.

Diğer bölümler hakkında bilgi almak için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.

Hukuk Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/hukuk-bolumu

Ekonomi Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/ekonomi-bolumu/

Psikoloji Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/psikoloji-bolumu/

Mimarlık Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/mimarlik-bolumu/

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/dijital-oyun-tasarimi/

Diş Hekimliği Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/dis-hekimligi-bolumu/

Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/yapay-zeka-muhendisligi-bolumu/

Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisliği Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/molekuler-biyoloji-ve-genetik-muhendisligi/

Veterinerlik Fakültesi

https://abdulkadirozbek.com.tr/veterinerlik-fakultesi/

Paylaş
Yorum Yaz
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x