Diş Hekimliği Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Abdulkadir Özbek

Diş Hekimliği Bölümünü Seçmeden Önce Yapılacaklar

Diş hekimliği maddi getirisi sebebiyle aileler ve öğrenciler tarafından çokça istenilen bir alan. Diş hekimliği için YKS sınavında sayısal alanını çözmek ve yeterli sıralamaya sahip olmak gerekiyor. Genelde sayısal ve sağlık alanında ilerlemek isteyen öğrenciler için diş hekimliği harika bir alternatif olabilir. Şimdi diş hekimliği seçmeden önce yapmanız gerekenleri listeleyeceğim.

1- Diş hekimliği sıralamalarını öğrenin.

Diş Hekimliği Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Diş hekimliği bölümü, özellikle büyükşehirlerde yüksek sıralamalarla alır. Bu bölümü istiyorsanız, yüksek bir sıralama yapmanız, eğer yapamadıysanız da farklı şehirlere gitmeniz gerekebilir. Bunun farkında olun.

2- Diş hekimliği, masraflı bir bölümdür.

Diş hekimliği öğrencilerinin her sene alması gereken aletler, aparatlar veya malzemeler vardır. Bunların ücretlerini, bölüme girmeden önce öğrenmeniz, bölüme gittikten sonra öğrenmenizden daha faydalı olabilir. Bir de devlet üniversitelerinde ve vakıf üniversitelerinde beklentiler farklı olabiliyor. Bu konuyu iyice araştırmanızı tavsiye ederim.

3- Diş hekimliğinde DUS vardır.

Diş Hekimliği Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Diş Hekimliğinden mezun olduğunuzda belli bir uzmanlığa sahip olarak mezun olmazsınız. Bu sınav sonrasında kontenjanlara göre sıralamanız baz alarak yerleştirilirsiniz. Her üniversitede her uzmanlık alanı yoktur. İstediğiniz uzmanlığın kontenjanı, bulunduğu şehirde az ise, şehir dışına gitme ihtimaliniz de yüksek. DUS’taki yerleştirmeniz ile bir maaşa sahip oluyorsunuz ve uzmanlığınızı bitirdiğinizde uzman diş hekimi oluyorsunuz. Bu sınava girmeden, uzmanlık yapmadan da bir diş hekimi olabilir ve çalışabilirsiniz.

4- DUS yerine doktora tercihi yapmak.

Diş hekimliğinden mezun olduktan sonra doktora yapmayı da tercih edebilirsiniz. Genelde akademide devam etmek isteyenlerin tercih ettiği bir yoldur. Buradaki mezuniyetten sonra ise Doktor Diş Hekimi unvanına sahip olursunuz ve okuma sürecinizde size bir maaş verilmez.

5- Gideceğiniz okulun hastanesi olup olmadığını öğrenin.

Diş Hekimliği Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Diş hekimliği bir meslektir ve bu mesleği öğrenebilmek için deneyimlemek gerekir. Gitmek istediğiniz üniversitenin bir hastanesi olup olmadığı bu noktada kritiktir. Ayrıca hastanenin hasta kapasitesi, öğrenci başına düşecek hasta ve vaka sayısı da incelenmelidir.

6- Gitmek istediğiniz üniversitenin laboratuvarlarına bakın.

Diş hekimliğinde staj süreci başlamadan önce laboratuvarlarda dersler olur. Buralardaki kapasite durumunu muhakkak ki hem üniversitelere hem de halihazırdaki öğrencilere sorarak öğrenmelisiniz. 

7- Diş hekimliği, diğer üniversite bölümleri gibi 4 yıllık bir program değildir.

Diş Hekimliği Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

5 yıldır ve 1.sınıftan itibaren hem pratik hem de teorik eğitim verilir. İlk sınıflardan itibaren preklinik dersleri de ders programı içerisinde yoğun bir yer kaplar. Okuldan okula değişse de genelde 3.sınıf itibariyle öğrenciler kliniklerde hasta görmeye başlar ve tedavi süreçlerine dahil olurlar. 

8- Gideceğiniz üniversitedeki akademisyenleri araştırın.

Maalesef ki çok fazla fakülte açıldığı için akademisyen sayıları bazen yeterli olmayabiliyor. Diş hekimliği gibi çok fazla uzmanlık alanı olan bölümler için çeşitli bir akademik kadroya sahip olmak kıymetli. Akademik kadroya da üniversite tercihi yapmadan önce kesinlikle bakın.

9- Halihazırda diş hekimliği fakültesi öğrencileri ile görüşün.

Diş Hekimliği Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Bölümü okurken yaşanılan zorluklar neler olabilir, üniversitenin öğrencilere verdiği imkanlar neler, akademisyenlerin öğrencilerle ilişkisi nasıl gibi soruları şu an öğrenci olan kişilere sormakta büyük bir fayda vardır. 

10- Maaş skalasını araştırın.

Maaş skalası çok geniştir. Elimizdeki tek resmi data, kariyer.net’in yayımladığı maaş listesi olduğu için o maaşları size iletiyor olacağım.

Diş Hekimi
En düşük maaş, 27.420 TL
Ortalama maaş, 34.270 TL
En yüksek maaş ise 76.900 TL’dir.

Diğer bölümler hakkında bilgi almak için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.

Hukuk Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/hukuk-bolumu

Ekonomi Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/ekonomi-bolumu/

Psikoloji Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/psikoloji-bolumu/

Mimarlık Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/mimarlik-bolumu/

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/dijital-oyun-tasarimi/

 

Paylaş
Yorum Yaz
3.5 4 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x