Mimarlık Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Abdulkadir Özbek

Mimarlık Bölümü Seçilmeden Önce Yapılması Gerekenler

Sayısal alan sınavıyla öğrenci kabul eden bir bölümdür. İşsizlik konusunun çok gündeme alındığı bir bölümdür ayrıca. Aileler bazen bu konuda endişelenebiliyorlar, bu bölümü daha yakından tanımak isteyen velilerin ve öğrencilerin neler yapması gerektiğine dair bazı öneriler sunacağım.

1- Bölüm derslerine girmeden önce bakın.

Birçok üniversite, ders programlarını herkese açık şekilde yayımlar. Bu sayfalara girerek mimarlık bölümü derslere bir göz atmanızı tavsiye ederim. Çünkü bazen bu bölümün sadece teknik bazen de sadece sanatsal açısının olduğu sanılıyor. Bölümle gerçekten tanışmak için, bölümün öğrencisi olmayı beklemeyin.

2- Seçmeyi düşündüğünüz üniversitelerin programını karar vermeden önce detaylıca inceleyin.

Evet, aşağı yukarı aynı gibi gözükse de her mimarlık fakültesi, gerçekte öyle olmayabilir. Bazı üniversiteler teknik eğitimi çok ama çok daha ağır veriyor, bazıları da tam tersi çok daha sanat odaklı eğitim veriyorlar. Nasıl bir eğitim almak istediğiniz, seçeceğiniz üniversiteyi de belirlerlerken çok yardımcı olacaktır.

3- Mimarlık, masraflı bir bölümdür.

Mimarlık bölümü, gerçekten masraflı bir bölümdür. Kalemler, kağıtlar, aletler… Bunların tutarlarını ve nasıl finanse edeceğinizi bölüme girmeden önce öğrenmek iyi olabilir. Okuldan okula göre de bu durum değişiklik gösterebiliyor, bu detayları öğrenin.

4- Mimarlık bölümünün “jüri” sistemi ve proje ödevleri hakkında araştırma yapın.

Mimarlık bölümü öğrencileri için çok stresli olan değerlendirme sistemi “jüri” hakkında araştırma yapın. Bu araştırma size mimarlık bölümü okurken karşılaşacaklarınıza dair bir içgörü geliştirmenize sebep olacaktır. Bu içgörüler, bölümü okurken neler yaşayacağınızı size anlatır ve siz kendinizi ne kadar yakın hissedeceğinizi görebilirsiniz.

Mimarlık’ta her dönem bir proje olur. Bu projeleri, bir dönem veremediğinizde bir sonraki döneminkini alamazsınız. Bu projeler, mimarlık fakültesinin en önemli dersleridir. Dersin detaylarını öğrenmeniz, size alacağınız eğitimle ilgili fikir sahibi yapar.

5- Mimarlık bölümü öğrencileriyle konuşun.

Mimarlık bölümü öğrencileriyle konuşup öğrencilik hayatlarının nasıl geçtiğini sorun. Özellikle mimarlık bölümü öğrencileri uykusuzluktan çokça yakınır. Bu süreçleri öğrenmeniz, sizin adınıza faydalı olabilir. 

6- Mimarlık mezunları öğrencilerle konuşun.

Mimarlık mezunu öğrencilere nasıl iş bulduklarını, ne kadar zorlandıklarını ve bölüm içerisinde öğrendiklerinin sahada çalışmak için ne derecede yeterli olduklarını öğrenin. Mezunların neler yaptığını öğrenin. Tüm mimarlık mezunları, sadece bina tasarlamıyor. Neler yaptıklarını araştırın ve onlarla konuşun.

7- İç mimarlık ve mimarlık arasındaki farkı öğrenin.

Mimarlık fakültesi mezunları, iç mimarlık yapabilirken iç mimarlık bölümü mezunları mimarlık yapamazlar ve mimarlık projelerinde imza yetkileri yoktur. Bu iki bölümün ders içeriklerine ve mezuniyet sonrası yaptıkları işlere bakın.

8- Maaş skalasını araştırın.

Maaş skalası çok geniştir. Elimizdeki tek resmi data, kariyer.net’in yayımladığı maaş listesi olduğu için o maaşları size iletiyor olacağım.

Mimar
En düşük maaş, 17.070 TL
Ortalama maaş, 21.330 TL
En yüksek maaş ise 77.120 TL’dir.

Baş Mimar

En düşük maaş, 32.070 TL
Ortalama maaş, 40.090 TL
En yüksek maaş ise 154.240 TL’dir.

Diğer bölümler hakkında bilgi almak için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.

Hukuk Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/hukuk-bolumu

Ekonomi Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/ekonomi-bolumu/

Psikoloji Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/psikoloji-bolumu/

Paylaş
Yorum Yaz
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x