PDR Bölümünü (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) Seçmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Abdulkadir Özbek

PDR Bölümü Seçmeden Önce Yapılacaklar

Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü; bireylerin kişisel, sosyal, mesleki vb. alanlarda karşılaştıkları sorunlarda onlara psikolojik danışmanlık vererek yardımcı olacak profesyonellerin yetiştirilmesini amaçlar. PDR, iletişimin ve insan ilişkilerinin değerli olduğu bölümlerden bir tanesidir. İnsanın olduğu her yerde ihtiyaç duyulan bir alandır. Dolayısıyla bu ihtiyacın karşılanması, nitelikli rehber ve psikolojik danışmanların varlığıyla mümkündür. Bunun yolu ise kaliteli bir eğitimden geçmektedir. Şimdi tüm bunları ayrıntılı olarak inceleyelim.

1- Psikoloji bölümüyle olan farklarını araştırın.

Psikoloji ve PDR, birçok yönden aynı görülmekte ve tercih sürecinde aralarında ayrım yapılmamaktadır. Bu sık yapılan hatalardan birisidir. Psikoloji ve PDR’nin kendine mahsus farklılıkları söz konusudur. Mesela PDR, ders içerikleri bakımından psikolojiye göre daha uygulamalı bir alandır. Bununla birlikte mesleki anlamda da çalışma olanakları bakımından farklılıklar göstermektedirler. Bu sebeple özellikle ders içerikleri mutlaka karşılaştırılmalı ve iki bölümden de öğrencilerle mutlaka konuşulmalıdır. Ayrıca akademisyenlerin çalışmaları ve yorumları da yol gösterici olabilecektir.

2- PDR programını inceleyin.

PDR Bölümünü (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) Seçmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü, üniversitelerin eğitim fakültesinde yer almaktadır. Eğitim süresi dört yıldır. Üniversiteye giriş sınavı bakımından eşit ağırlık puan türünden yerleştirme yapılmaktadır. Dersler ağırlıklı olarak sözeldir. Bununla birlikte uygulamaya yönelik dersler de bulunmaktadır. Programın detaylıca araştırılması, karar sürecinde belirleyici olacak adımların en önemlilerindendir.

3- İstediğiniz üniversitenin nasıl eğitim verdiğine bakın.

Üniversitelerin PDR bölümüne yaklaşımı mutlaka incelenmelidir. Özellikle uygulamaya önem verilmesi, bu bölümün ayırıcı niteliğini oluşturmaktadır. Bu noktada akademisyenlerin çalışmaları da mümkün olduğunca takip edilmeli, incelenmelidir. Dersleri işleyiş tarzları öğrenilmeye çalışılmalıdır. Ders programı ve ders içerikleri gözden geçirilmelidir. Bazı üniversiteler, seçilebilecek daha çok seçmeli ders sunduğu için kendi önceliklerinizi belirleyebilmenize imkan sağlayabilmektedir.

4- Bölüm için alınacak öğrenci sayısını göz önünde bulundurun.

PDR Bölümünü (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) Seçmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümü, sosyal bilimlerin bir dalı olduğu için akademisyenlerle iletişim son derece önemlidir. Bu noktada da bölümde görev yapan akademisyen sayısı ne kadar fazlaysa iletişim yolları da o derece çok olacaktır. Üniversitelere göre bu durum oldukça değişkendir ve mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

5- Staj olanaklarını gözden geçirin.

Staj olanakları da üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilmektedir. Kimi üniversiteler bazı kurumlarla anlaşmalar yapmakta, mezun olmadan staj imkanı sağlamakta ve destek olmaktadırlar. Mesela bazı üniversiteler, 3. sınıftan itibaren staj imkanı sağlamakta, bunu ders kapsamında sunmaktadırlar. Bununla beraber öğrencilerin okul veya rehberlik merkezleri dışındaki kurumlarda da staj yapmasına olanak sağlanıp sağlanmadığı da araştırılmalıdır. Çünkü yeterli çeşitlilikte ve erken dönemde staj olanağına sahip olunması, öğrenci bakımından mesleki anlamda gelişimine katkı sunacaktır. Dolayısıyla staj olanaklarını mutlaka gözden geçirin.

6- Mezunlarla ve öğrencilerle konuşun.

PDR Bölümünü (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) Seçmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Öğrenciler ve mezunların deneyimleri çok değerlidir. Çünkü deneyimleri günceldir, bakış açıları size yakınlık gösterebilecektir. Öğrencilerle konuşarak PDR eğitiminin nasıl verildiğine, nelere dikkat etmeniz gerektiğine, eğitim sürecinizi daha verimli hale nasıl getirebileceğinize dair fikirler edinebilirsiniz. Mezunlarla konuşarak ise iş bulma sürecinin ne kadar sürdüğünü, mezun olur olmaz neler yapılması gerektiğini, eğer kamuda çalışacaksanız sınavlara hazırlanmak için neler yapılabileceğinizi erkenden öğrenebilirsiniz. Tüm bunlar ileriye dönük soru işaretlerinizi ortadan kaldıracak, daha emin adımlarla ilerleyebilmenizi sağlayacaktır.

7- PDR mezunlarının iş olanaklarını araştırın.

Mezunlar kamu ve özel sektörde birçok kurum ve kuruluşta iş imkanı bulabilmektedirler. Okullar ve eğitim kurumları başta olmak üzere bakanlık bünyelerinde veya diğer kamu kuruluşlarında çalışabilmektedirler. Özel sektörde ise sağlık kuruluşları ve terapi merkezleri başta olmak üzere şirketlerin insan kaynakları bölümünde de iş imkanı bulabilmektedirler. Ayrıca akademide tercih ettiğiniz alanda uzmanlaşabilir, akademisyen olarak kariyerinize devam edebilirsiniz.

8- Maaş skalasını inceleyin.

PDR Bölümünü (Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik) Seçmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Kamu ve özel sektörde çalışmaya bağlı olarak değişmekle beraber kariyer.net verilerine göre bir rehberlik ve psikolojik danışman için;

En düşük maaş, 11.400 TL,

Ortalama maaş, 13.950 TL,

En yüksek maaş ise 27.420 TL’dir.

PDR bölümünü daha iyi tanıyabilmeniz adına yukarıdaki 8 maddeyi sizlerle paylaştım. Bu 8 madde, PDR bölümünü tanımada size yol gösterici olacaktır. Ayrıca bu süreçte ne isteyip istemediğinizi yani beklentilerinizi tam olarak belirlemeniz daha sağlıklı sonuçlara ulaşmanıza katkı sağlayacaktır. Doğru tercihte bulunabilmeniz tüm bu parçaların güzelce birleştirilmesiyle mümkün olacaktır.

Diğer bölümler hakkında bilgi almak için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.

Hukuk Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/hukuk-bolumu

Ekonomi Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/ekonomi-bolumu/

Psikoloji Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/psikoloji-bolumu/

Mimarlık Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/mimarlik-bolumu/

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/dijital-oyun-tasarimi/

Diş Hekimliği Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/dis-hekimligi-bolumu/

Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/yapay-zeka-muhendisligi-bolumu/

Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisliği Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/molekuler-biyoloji-ve-genetik-muhendisligi/

Veterinerlik Fakültesi

https://abdulkadirozbek.com.tr/veterinerlik-fakultesi/

Paylaş
Yorum Yaz
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x