İşletme Mühendisliği Bölümünü Seçmeden Önce Bilmeniz Gerekenler

Abdulkadir Özbek

İşletme Mühendisliği Bölümü Seçmeden Önce Yapılacaklar

İşletme mühendisliği, işletmelerin tasarımı başta olmak üzere her yönleriyle geliştirilmesine katkı sunan bir mühendislik alanıdır. Diğer bölümlere nazaran öğrenci almaya daha yakın tarihlerde başlayan yeni bir bölümdür. İşletme mühendisliği bölümünü daha iyi tanıyabilmeniz adına neler yapmanız gerektiğine bir bakalım.

1- İşletme mühendisliği programını araştırın.

İşletme mühendisliği programı, YÖK Atlas verilerine göre Türkiye ve KKTC dahil toplamda üç üniversitede bulunmaktadır. Bunlar; İstanbul Teknik Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’dir. Dolayısıyla tercih seçeneği oldukça azdır. Buna bağlı olarak diğer bölümlerle kıyaslandığında toplamda kontenjan sayıları da oldukça az olacaktır. Öncelikle bu durumun farkında olmalısınız. Bu üniversitelerin öğrenci aldığı sıralamalar mutlaka incelenmeli, alternatif bölüm seçenekleri de göz ardı edilmemelidir.

2- İstediğiniz üniversitenin nasıl eğitim verdiğini öğrenin.

Tercih edilebilecek üniversite sayısının çok az olması ayrıntılı araştırma gerekliliğini de beraberinde getirmektedir. Öncelikle üç üniversitenin de İngilizce eğitim verdiğinin farkında olun. Sonrasında üniversitelerin bölüme ilişkin birbirinden ayrıldığı noktaları inceleyin. Mesela İTÜ’de işletme mühendisliği, işletme fakültesi içerisinde konumlanmaktayken diğer iki üniversitede mühendislik fakültesi içerisinde yer almaktadır. Bu farklılıklar üniversitelerin bölüme yaklaşımını ve ders içeriklerini etkileyebilmektedir. Bu noktada mutlaka ders içeriklerini incelemeli, ders programlarına göz atmalısınız.

3- İşletme bölümüyle olan farklarını araştırın.

Her şeyden önce işletme bölümünün eşit ağırlık, işletme mühendisliğinin ise sayısal puan türünden öğrenci aldığını bilmek gerekir. Bu farklılık, sınav hazırlığı başta olmak üzere birçok noktayı etkileyebilecek niteliktedir. Bunun yanı sıra hem işletme bölümünün hem de işletme mühendisliğinin beklentilerinizi karşılayıp karşılamadığına mutlaka bakmalı, karşılaştırmalar yapmalısınız. Bu şekilde iki bölümün ayrımına varabilirsiniz.

4- Endüstri mühendisliğiyle olan farklarını araştırın.

İşletme mühendisliği bölümü, endüstri mühendisliğiyle sıkça karıştırılabilmektedir. Bazı noktalarda ortak özellik gösterseler de kendilerine mahsus alanları söz konusudur. Bu farklılıkların farkında olmalısınız. Çünkü bu farklılıkların tespiti aynı zamanda sizin isteklerinizi de ortaya çıkaracaktır. Böylelikle hedefinize dair daha sağlam adımlar atabileceksiniz. Ayrıca bu araştırmaların eğer düşünüyorsanız alternatif oluşturmada da işinize yarayabileceğini söyleyebilirim.

5- İşletme mühendisliği öğrencileri ve mezunlarıyla konuşun.

İşletme Mühendisliği

Bir bölümü tanımanın en etkili yollarından birisi de o bölümün öğrenci ve mezunlarıyla konuşmaktır. Öğrencilerle konuşarak bölümün zorluklarına ilişkin değerlendirmeleri öğrenebilir, bu yönde kendinizi geliştirebilirsiniz. Yine istediğiniz üniversitenin öğrencileriyle konuşarak o üniversitenin imkanlarını öğrenme fırsatı da elde edebilirsiniz. Bu önemlidir çünkü çeşitli imkanlar sağlayan bir üniversitenin, eğitiminize pozitif anlamda yansımaları olacaktır. Diğer yönden mezunlarla konuşmak ise mezuniyet sonrasını kafanızda daha somut hale getirebilecektir. Böylelikle eğitim sürecinizde daha emin adımlarla ilerleyebileceksiniz. Tüm bunların farkında olun.

6- Kendi ilgi ve becerilerinizi tespit edin.

Tercih etmek istediğiniz bölümü tanımak kadar önemli olan bir şey varsa o da kendinizi tanımaktır. Kendinizi tanımayı asla ertelememeli, ilgi ve becerilerinizi tespit etmelisiniz. Tercih etmek istediğiniz bölümle ilgili edindiğiniz verileri kendinizle eşleştirmeye çalışarak bölümü gerçekten isteyip istemediğinizi belirleyebilirsiniz. Bu şekilde daha sağlıklı sonuçlara ulaşabilmeniz mümkündür.

7- Staj olanaklarını inceleyin.

İşletme Mühendisliği

Erken dönemde staj deneyimine sahip olmanız hem iş hayatını tanımanıza fayda sağlar hem de bu yolda ilk deneyimlerinizi elde etmiş olursunuz. Staj olanakları bakımından bölümün imkanlarının yanında üniversitenin yürüttüğü prosedürler de son derece önemlidir. Çünkü üniversiteler çeşitli kurumlarla yürüttükleri ortak projelerle öğrencilerine staj imkanı sunabilmektedirler. Staj olanaklarını hem eğitim yılı içerisi için hem de yaz tatili süreci için incelemenizde fayda vardır. Tüm bunları incelerken stajın öneminin farkına varacaksınız.

8- İşletme mühendisliği mezunlarının çalışma alanlarını gözden geçirin.

İşletme mühendisliği öğrencileri, geniş bir donanımla mezun olmaktadırlar. Bu sebeple neredeyse aklınıza gelebilecek çoğu alanda çalışabilmektedirler. Bu geniş çalışma alanını görebilmek adına LinkedIn’de küçük bir araştırma yapmanız yeterli. Yine aynı şekilde istediğiniz üniversitenin mezunlarını araştırarak da bu geniş çalışma alanının farkına varabilirsiniz. Çalışma alanlarının çeşitliliği, farklı çalışma alanlarında çalışmayı da beraberinde getirebilecektir. Dolayısıyla kendinizi asla sınırlamayın. Bu çeşitliliği, olumlu yönde değerlendirmeye bakın.

9- Maaş skalasını araştırın.

Maaş araştırması yapmak da beklentilerinizi belirlemede size yardımcı olabilecektir. Bu kapsamda kariyer.net verilerine baktığımızda işletme mühendisi için:

En düşük maaş, 16.000 ₺ ,

Ortalama maaş, 20.000 ,

En yüksek maaş ise 31.240 ’dir.

Yukarıda 9 maddede işletme mühendisliği bölümünü seçerken bilmeniz gerekenleri sizlerle paylaştım. Bunlar sayesinde bölümü daha iyi tanıyabileceğinize ve daha sağlıklı sonuçlara ulaşabileceğinize inanıyorum.

Diğer bölümler hakkında bilgi almak için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.

Hukuk Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/hukuk-bolumu

Ekonomi Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/ekonomi-bolumu/

Psikoloji Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/psikoloji-bolumu/

Mimarlık Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/mimarlik-bolumu/

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/dijital-oyun-tasarimi/

Diş Hekimliği Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/dis-hekimligi-bolumu/

Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/yapay-zeka-muhendisligi-bolumu/

Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisliği Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/molekuler-biyoloji-ve-genetik-muhendisligi/

Veterinerlik Fakültesi

https://abdulkadirozbek.com.tr/veterinerlik-fakultesi/

Paylaş
Yorum Yaz
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x