Dijital Oyun Tasarımı Bölümünü Seçmeden Önce Yapılacaklar
Dijital oyun tasarımını programı son dönemlerde oldukça popüler, bunun bir sebebi de son beş senedir oyun şirketlerimizin önemli ölçüde değer kazanmasıdır.. Peki bu bölüm, nasıl bir bölüm?
Dijital Oyun Tasarımı lisans programı, oyun tasarımını bir iletişim süreci olarak ele alır ve ilgili alanlarla disiplinlerarası çalışmalar yapmasıdır. Mühendislik, mimarlık ve iletişim fakülteleri ile ortak noktaları bulunmaktadır. Bu bölüm; dijital medya, sinema, tasarım ve mühendislik alanlarının perspektifi ile oyun sektörünü şekillendirmeyi amaçlar.
Bu bölümde, oyun kavramı interaktif bir iletişim süreci olarak ele alınır ve oyun tasarımcısının hedeflediği mesajları bu süreçte alıcıya aktarmak hedeflenir. İstanbul Bilgi Üniversitesi web sitesinde program mezunları hakkında şöyle bir mezun profili çiziyor: “Program mezunlarının yetkin oyun tasarımcıları olmaları, öncelikli olarak oyuncu deneyimi odaklı tasarım çalışmaları gerçekleştirmeleri ve oyun geliştirme süreci hakkında bilgi sahibi olmaları hedeflenmektedir.”
1- Bölümün ders programını inceleyin.
Bölüme girmeden önce ders programını inceleyin. Ders programını incelemek, size bölüme dair iyi bir fikir verecektir. Ders içeriklerine baktığınızda, bölümde dört sene okumak isteyip istemediğinize dair bir içgörü kazanabilirsiniz. Bu bölüm yerine başka bir bölümde de istediklerinizi yapabilme ihtimaliniz olabilir, dolayısıyla bu programın içeriğine hakim olmak önemli olabilir.
2- Mezunların durumunu öğrenin.
Bu bölüm Türkiye’de çok da eski değil. Dolayısıyla mezunları bulup sektörde nasıl karşılandıklarını öğrenebilirsiniz. Sektörün tercihlerini ve beklentilerini öğrenin. Bu beklentilere ve hedeflerinize göre bölümde okuyup okumak istemediğinize dair karar verebilirsiniz.
3- Gitmeyi düşündüğünüz okulun imkânlarını öğrenin.
Bu lisans alanı teorik bir eğitimden ibaret değil, pratik kısmı gerçekten çok önemli. Bu sebeple okulun imkânlarını araştırın. Oyun odaları veya tasarım odaları gibi fırsatları size sunuyorlar mı, şirketlerle ilişkileri nasıl ve okuldaki akademisyenlerin saha ile ilişkisi nasıl, muhakkak öğrenin.
4- Bölüme gitmeden önce bölüme dair çalışmalar gerçekleştirin.
Bu bölüme girmeden önce edX, Coursera veya Udemy gibi platformlardan bazı oyun tasarımı dersleri alabilirsiniz, bu şekilde üniversiteye girmeden önce üniversite eğitiminde karşılaşacaklarınıza dair bir farkındalık geliştirebilir ve bu bölüme dair hissettiğiniz isteğe dair bir sağlamlaştırma yapmış olursunuz.
5- Üniversite okurken kendinizi nasıl geliştirmeniz gerektiğine dair araştırmalar yapın.
Mezun olduğunuzda sadece üniversitenin size verdiklerini almak kesinlikle yeterli değildir. Bu bölüm çok dinamik ve sektörde sürekli gelişmeyi gerektirir. Dolayısıyla bölüm içerisinde de sürekli kendinizi geliştirmeniz gerekecektir. Bu konuda okuldaki üst dönemlerinizden, bölümünüzün mezunlarından, sektördeki uzmanlardan veya okuldaki akademisyenlerinizden yardım alabilirsiniz.
6- Gideceğiniz üniversitenin bölüm dışı faaliyetlerine bakın.
Okuldaki kulüplerin aktifliği sizin üniversite hayatınızı güzelleştirir ve asıl önemlisi sizi çok geliştirir. Okula girmeden önce kulüplerde neler yapılıyor, nasıl etkinlikler düzenleniyor, sektörel buluşmalar ne kadar sıklıkla yapılıyor, muhakkak araştırın.
7- Maaş skalasını araştırın.
Maaş skalası çok geniştir. Elimizdeki tek resmi data, kariyer.net’in yayımladığı maaş listesi olduğu için o maaşları size iletiyor olacağım.
En düşük maaş, 11.500 TL,
Ortalama maaş, 29.370TL,
En yüksek maaş ise 52.900 TL’dir.
Diğer bölümler hakkında bilgi almak için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.
Hukuk Bölümü
https://abdulkadirozbek.com.tr/hukuk-bolumu
Ekonomi Bölümü
https://abdulkadirozbek.com.tr/ekonomi-bolumu/
Psikoloji Bölümü
https://abdulkadirozbek.com.tr/psikoloji-bolumu/
Mimarlık Bölümü