Veterinerlik Fakültesi Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Abdulkadir Özbek

Veterinerlik Fakültesi Seçmeden Önce Yapılacaklar

Veteriner hekimler, çiftlik hayvanları ve evcil hayvanlar başta olmak üzere tüm hayvanların hastalıklarıyla ilgili teşhis koyarak tedavi ederler. Bu bakımdan çeşitli hayvanlarla ilgilendikleri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bu sizin için belirleyici olabilir. Şimdi veterinerlik fakültesini seçerken bilmeniz gerekenlere bakalım.

1- Eğitim süresine dikkat edin.

Veterinerlik Fakültesi Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Veterinerlik bölümü, diğer üniversite bölümlerinden farklı olarak beş yıldır. İngilizce okunması halinde hazırlık sınıfı da göz ardı edilmemelidir. Mesela Ankara Üniversitesi’nde veterinerlik eğitimi İngilizce olarak da verilmektedir. Veterinerlik eğitiminin İngilizce olarak alınması, araştırma ve kaynak açısından çeşitlilik sağlamada faydalıdır. Mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

2- Bölümün sıralamalarını öğrenin.

YÖK Atlas 2021 yılı verilerine baktığımızda en yüksek sıralamayla alan Ankara Üniversitesi (İngilizce), 47.571 sıralamayla kapatmıştır. Bunun yanı sıra diğer üniversitelerin sıralamalarına da dikkatlice bakılmalıdır. Bu noktada YÖK Atlas verilerinden yararlanabilirsiniz. En güncel ve doğru veriler orada bulunmaktadır. Ayrıca bulunduğunuz ilde sıralamanıza uygun veterinerlik fakültesi bulunmayabilir. Bu duruma karşı şehir dışında okuma ihtimalinizin de mutlaka farkında olun.

3- Ders içeriklerini inceleyin.

Veterinerlik Fakültesi Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Veterinerlik bölümü teorik ve uygulamalı derslerden oluşmaktadır. Özellikle 3. ve 4. Sınıfın yoğun geçtiği söylenebilir. 5. Sınıf genel olarak intern eğitimi ile geçmektedir. Intern eğitimi, mesleki deneyim ve beceri kabiliyeti kazanılması bakımından son derece önemlidir. Ayrıca seçmeli derslere de dikkat edilmelidir. Çünkü seçmeli dersler de üniversiteden üniversiteye farklılık göstermektedir. Seçmeli derslerin çeşitliliği kendinizi geliştirebilmeniz adına daha iyi seçimlerde bulunabilmenizi sağlayacaktır. Bu süreçte dersi veren akademisyenlerin görüşlerinden ve çalışmalarından da faydalanabilirsiniz.

4- Gitmek istediğiniz üniversitenin imkanlarını araştırın.

Veterinerlik eğitimi, uygulamalı bir eğitim olduğu için üniversitenin laboratuvar imkanları mutlaka incelenmelidir. Çünkü bunun eğitim sürecine doğrudan etkisi söz konusudur. Bunun yanı sıra hayvan hastanesi vb. uygulama merkezlerinin var olup olmadığı da araştırılmalıdır. Mesela Ankara Üniversitesi bünyesinde hem hayvan hastanesi hem de eğitim araştırma ve uygulama çiftliği bulunmaktadır. Bu uygulama merkezleri, eğitim sürecinize pozitif yönde katkı sağlayacaktır.

5- Öğrencilerle ve mezunlarla konuşun.

Eğitim hayatınızda nelere dikkat etmeniz gerektiğini, bölümün zorluklarını, kendinizi daha iyi nasıl geliştirebileceğinizi bu şekilde kolayca öğrenebilirsiniz. Gerçekleştirdiğiniz konuşmalarda mutlaka sorular sorun, beklentilerinizi ortaya koyun. Çünkü karşınızdaki kişi sizin beklentilerinize göre konuşmayı sürdürecektir. Yeni ve güncel tecrübeler çok önemlidir. Özellikle mezunlarla konuşmak sizi üniversite sonrasına da hazırlayacaktır. Bu bilinçle eğitim hayatınızdan maksimum verimi elde edebilirsiniz.

6- Veterinerlik fakültesine mahsus ayrıntıları araştırın.

Veterinerlik fakültesi öğrencilerinden bitirme tezi/ödevi yazılması beklenmektedir. Bu mezuniyet için şarttır. Bununla birlikte veterinerlik fakültesi mezunları yüksek lisans seviyesiyle mezun olmaktadırlar. Dolayısıyla mezuniyet sonrasında direkt olarak doktoraya başvurabilmektedirler. Bunları bilmeniz de karar verme sürecinizde etkili olabilecektir.

7- Bölümün staj sürecini öğrenin.

Veterinerlik Fakültesi Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Veterinerlik bölümü öğrencilerinin zorunlu stajları bulunmaktadır. Mezun olabilmek için bu stajlarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu stajları genellikle yazın yapılmaktadır. Kendi bünyesinde hayvan hastanesi vb. uygulama merkezleri bulunduran üniversitelerde öğrenciler, kendi üniversitelerinde de staj yapabilmektedir. Bunun dışında özel kurumlar da tercih edilebilmektedir. Bu noktada da üniversitenin sunduğu imkanlar mutlaka incelenmelidir.

8- Çalışma olanaklarını inceleyin.

Veteriner hekimler veteriner klinikleri dışında ilaç firmalarında, kamuda denetçi vb. görevlerde, hayvan eğitim çiftliklerinde çalışabilmektedirler. Ayrıca akademisyen olarak devam etmeleri de mümkündür. Çalışma olanaklarının dikkatlice incelenmesi, eğitim hayatınız süresince beklentilerinizi oluşturmada size en büyük yardımı oluşturacaktır.

9- Maaş skalasını araştırın.

Veterinerlik Fakültesi Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Veteriner hekimlerin maaş aralığı oldukça geniştir. Bu noktada çalışılan kliniğin büyüklüğü veya seçilen farklı bir çalışma ortamı belirleyici olabilmektedir. En önemlisi ise sizin mesleki kabiliyetiniz ve kendinizi ne kadar geliştirdiğinizdir. Kariyer.net verilerine baktığımızda veteriner hekimler için;

En düşük maaş, 18.270 TL,

Ortalama maaş, 22.840 TL,

En yüksek maaş ise 51.720 TL’dir.

Yukarıda 9 madde halinde veterinerlik fakültesini seçerken dikkat etmeniz gerekenleri sizlerle paylaştım. Bu 9 maddenin dikkatlice takip edilmesi veterinerlik bölümünü tanımada size yol gösterici olacaktır. Bu süreçte ilginizi ölçmek ise kesinlikle sizin elinizde. Kendinize de mutlaka sorular sormayı, “Gerçekten bu bölümü istiyor muyum?” demeyi ihmal etmeyin.

Diğer bölümler hakkında bilgi almak için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.

Hukuk Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/hukuk-bolumu

Ekonomi Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/ekonomi-bolumu/

Psikoloji Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/psikoloji-bolumu/

Mimarlık Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/mimarlik-bolumu/

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/dijital-oyun-tasarimi/

Diş Hekimliği Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/dis-hekimligi-bolumu/

Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/yapay-zeka-muhendisligi-bolumu/

Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisliği Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/molekuler-biyoloji-ve-genetik-muhendisligi/

Paylaş
Yorum Yaz
5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x