Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisliği Bölümünü Seçmeden Önce Yapılacaklar
Genetik mühendisliği ve benzeri başka bölümler, biyoloji severler için oldukça çekici alanlar. Boğaziçi Üniversitesi’nde bu bölüm moleküler biyoloji ve genetik mühendisliği olarak yer alırken Yeditepe Üniversitesi’nde genetik ve biyomühendislik olarak yer alıyor.
Moleküler biyoloji ve genetik eğitimi; bakterilerden bitkilere, karmaşık omurgalı sistemlere kadar birçok yaşam formunu anlamaya çalışır. Bu bölüm mezunları mühendisler; tıp, çevre kirliliği, tarım gibi spesifik alanlarda da çözümler üreten teknolojiler sağlar. Moleküler biyoloji, genetik, hücre biyolojisi, biyokimya, yaşlanma biyolojisi, bilişimsel biyoloji ve programlama gibi dersler temel derslerdendir.
Moleküler biyoloji ve genetik bölümü mezunları dünyada çok değerli bir konumdadır. İleri tıp teknolojilerini üreten bu bölüm mezunları kendilerine iyi bir uzmanlık alanı belirledikleri ve bu alanda kendi gelişimlerini gerçekleştirirlerse kariyerleri için de harika fırsat kapıları açabilirler.
1- Bölümlerin ders içeriklerini araştırın.
İstenilen bölümün ders adlarına, işlenen konulara, kullanılan kitaplara bakmak her zaman çok faydalıdır. Üniversitede karşılaşacağınız derslere önceden göz gezdirmek sizi üniversiteye daha hazırlıklı kılar, ayrıca gerçekten okumak istediğiniz bölümün gerçekten size uygun olup olmadığını anlamak için iyi bir araçtır.
2- Seçmek istediğiniz okulun akademik kadrosunu araştırın.
Yurt dışındaki yeri, ülkemizdeki yerinden daha büyük olan bölümlerde yurt dışına geçiş çok fazla olmaktadır. Dolayısıyla hangi üniversitede hangi/kaç tane akademisyenler bulunuyor, nasıl çalışmalar yapıyorlar, siz o üniversiteden neler alabileceksiniz muhakkak ki araştırın. YÖK Akademik, akademisyenlerin çalışmalarına yer verir, istediğiniz üniversitenin akademik kadrosuna bu web sitesinden bakarak siz de akademik kadronuza dair daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
3- Gitmek istediğiniz üniversitenin imkânlarını araştırın.
Bu bölüm gibi uluslararası alanda önemli bir yeri olan bölümler için gideceğiniz üniversitenin uluslararası ilişkilerine/bağlantılarına bakmanızı öneririm. Size nasıl fırsatlar sunabilecekleri bu noktada çok önemli. Okulda bulunan laboratuvarların işbirliklerine, erasmus için yapılmış anlaşmalara dikkatlice bakın. Tüm bunlar size okulun fırsatlarına dair iyi bir fikir verebilir.
4- Gitmek istediğiniz üniversitenin laboratuvarlarını araştırın.
Moleküler biyoloji ve genetik mühendisliği bölümü için laboratuvarlardan daha önemli bir şey yok desek haksızlık etmiş olmam sanırım. Üniversitenizde bulunan laboratuvarları inceleyin. Kapasitelerini öğrenin, kaçıncı sınıftan itibaren öğrenci aldıklarını araştırın. Laboratuvarların çalışma alanlarını öğrenin, ne kadar çeşitli alanlarda çalışıyorlar, diğer alanlarla nasıl ilişki kuruyorlar, diğer bölümlerle ortaklaşa çalıştıkları projeler var mı, diğer mühendisliklerle bağlantıları nasıl gibi soruları muhakkak ki okulda bulunan akademisyenlere ve öğrencilere sorun.
5- Halihazırda bölüm öğrencisi olan kişilerle konuşun.
Bölümün olumlu ve olumsuz yanlarını objektif şekilde en iyi öğrencilerinden dinleyebilirsiniz. Muhakkak ki farklı üniversitelerden bu bölümün öğrencilerini bulun ve kendileriyle uzun uzun konuşun. Beklentilerinizle gerçekteki durumun ne düzeyde uyuştuğunu anlamaya çalışın.
6- Bölüm mezunları ile görüşün.
Bölüm mezunları size ülkedeki ve dünyadaki sektörel durumu anlatacaktır. Türkiye’deki çalışma şartları nasıl, maaşlar nasıl, hangi sektörlerde çalışma alanına sahip olduklarına dair onlarla tartışmalar yürütün. Bu alanı istediğinizden emin olun.
7- Bölümün mezunu olmadan, üniversite sürecinizde neler yapabileceğinizi öğrenin.
Üniversite sürecinizi verimli geçirmek her bölümde olduğu gibi bu bölümde de çok önemlidir. Bu sürecini nasıl en verimli geçirebileceğinize dair bölüm mezunları ve akademisyenlerle konuşun. Sektörde çalışan kişilerle iletişiminizi canlı tutun ve gelişmeleri nasıl takip edeceğinize dair onlardan yardım alın.
8- Bu bölümün Türkiye’deki maaş skalasını öğrenin.
Bu skala için mezunlarla konuşmak faydalı olabilir. Ben elimizdeki tek kaynak olduğu için Kariyer.net’in elindeki ilan verilerine göre bize sunduğu maaş skalasını ben de sizle paylaşacağım.
En düşük: 11.400 TL
Ortalama: 13.930 TL
En yüksek: 30.760 TL
Moleküler biyoloji ve genetik mühendisliği bölümü gerçekten ilgili kişiler için harika bir bölüm. Bu alanı gerçekten isteyip istemediğinize dair yukarıda bahsettiğim adımları gerçekleştirin ve sonrasında karar verin.
Diğer bölümler hakkında bilgi almak için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.
Hukuk Bölümü
https://abdulkadirozbek.com.tr/hukuk-bolumu
Ekonomi Bölümü
https://abdulkadirozbek.com.tr/ekonomi-bolumu/
Psikoloji Bölümü
https://abdulkadirozbek.com.tr/psikoloji-bolumu/
Mimarlık Bölümü
https://abdulkadirozbek.com.tr/mimarlik-bolumu/
Dijital Oyun Tasarımı Bölümü
https://abdulkadirozbek.com.tr/dijital-oyun-tasarimi/
Diş Hekimliği Bölümü
https://abdulkadirozbek.com.tr/dis-hekimligi-bolumu/
Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü
https://abdulkadirozbek.com.tr/yapay-zeka-muhendisligi-bolumu/