Tıp Fakültesini Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Abdulkadir Özbek

Tıp Fakültesi Okumadan Önce Yapılması Gerekenler

Tıp Fakültesi, neredeyse her ailenin çocukları için idealize ettiği bölümlerden biridir. Peki, tıp okumadan önce bir öğrenci ne yapmalı? 

1- Tıp Fakültesi sıralamalarını öğrenin.

Tıp bölümü, özellikle büyükşehirlerde yüksek sıralamalarla alır. Bu bölümü istiyorsanız, yüksek bir sıralama yapmanız, eğer yapamadıysanız da farklı şehirlere gitmeniz gerekebilir. Bunun farkında olun.

2- Tıp bölümünde komite sınav formatını öğrenin. 

Tıp Fakültesini Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Tıp bölümünde, çevrede duyduğunuz klasik yazılı sınavlar dışında komite sınavları olur. Burada öğrenciler özenli giyinir, büyük bir hazırlık yaparlar ve akademisyenleriyle yüz yüze bir sınava girerler. Burada kağıt kalem olmaz ve hocalar o dönemki konular ne ise, o konulardan soru sorarlar.

3- Tıp’ı bitirdikten sonra uzmanlık için girilen TUS’u araştırın.

Tıp fakültesi mezunu olduktan sonra eğer bir uzmanlık kazanmak isterseniz, örneğin göz doktoru olmak, uzmanlık sınavına hazırlanmak ve orada gerekli dereceyi yapmanız gerekmektedir. Bölüm bazlı sıralamalar çok değişmektedir. Bunları da öncesinden araştırmak ve bilmek sizin için faydalı olabilir. TUS sıralamanız ile bir yere yerleştiğinizde ise yaklaşık 4 senelik bir uzmanlık süreci sizin bekliyor olacak. 

4- Pratisyen hekim nedir, öğrenin.

Tıp Fakültesini Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Eğer TUS sınavını kazanamazsanız veya girmemeyi tercih ederseniz unvanınız pratisyen hekim olur. Bir pratisyen hekim Türkiye’de neler yapabilir, bunu araştırın.

4- Gideceğiniz okulun bir hastanesi olup olmadığını, yoksa da anlaşmalı olduğu yerleri öğrenin.

Hastanesi olmayan okulların tıp bölümü açması sebebiyle, bazı durumlarda öğrenciler stajyerlik dönemlerinde zorluk çekebiliyorlar. Bu konuyu detaylıca araştırın.

5- Gitmek istediğiniz üniversitenin laboratuvarlarına bakın.

Tıp Fakültesini Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Tıp bilimini öğrenmek gibi bir gayeniz var ise ve bu alanda akademik de ilerlemek istiyorsanız okulunuzdaki laboratuvarları ve sizin için kullanılabilirliğinin ne durumda olduğunu muhakkak tercih yapmadan önce sorun. Okuldaki akademisyenlerin, öğrencilerle projeler gerçekleştirip gerçekleştirmediğini de öğrenin. 

6- Tıp bölümü 6 senedir.

Tıp bölümü, diğer üniversite bölümleri gibi 4 yıllık bir program değildir. 6 yıldır ve ilk üç sene teorik eğitim iken son üç sene teorik ve pratik eğitim beraber verilir. Pratik eğitim verildiği sürece (dördüncü ve beşinci sınıf) hastanede stajyer doktor unvanına sahip olursunuz. 

7- Tıp bölümünün içerisindeki staj sürecini öğrenin. 

Tıp Fakültesini Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Tıp bölümü öğrencileri 4. sınıfta pediatri, iç hastalıkları, genel cerrahi ve kadın doğum hastalıkları gibi stajlar yaparlar ve bu stajların her birinden sözlü, yazılı ve pratik şekilde sınavlar olurlar. (Okuldan okula değişiklik gösterebiliyor)

Tıp bölümü öğrencileri, 5. senesinde ise göz, kulak burun boğaz, ortopedi, üroloji, beyin cerrahisi, göğüs cerrahisi, kalp damar cerrahisi ve nöroloji gibi alanlarda stajlar yapmaktadır. 

Tıp bölümü öğrencileri 6. yıl itibariyle intern doktor olurlar. İntern doktorlar ise 4. ve 5.sınıfta staj yaptıkları kliniklerde görev yaparlar. 

8- Tıp bölümü öğrencilerinin “komite” süreçlerini öğrenin.

Tıp fakültesi öğrencileri, her üniversitede gerçekleşen klasik vize final haftaları yerine komitelere girerler ve yıl sonu gerçekleşen bir finalleri vardır. Okuldan okula değişiklik gösteren komite sayıları vardır. Üniversiteye girmeden sizi bekleyen sınav sistemini öğrenmek, sizi nasıl bir tıp eğitimi beklediğine dair size bir iç görü verebilir.

9- Halihazırdaki tıp bölümü öğrencileriyle konuşun.

Tıp Fakültesini Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Herhangi bir bölümü tercih etmeden önce, o bölümün öğrencileriyle konuşmak, onları dinlemek, nelerden zorlandıklarını ve nelerden keyif aldıklarını sormak size nasıl bir öğrencilik geçirebileceğinize dair fikir verebilir.

10- Tıp fakültesi mezunlarının maaşlarını ve çalışma şartlarını araştırın.

Tıp fakültesi mezunları, beklediğiniz kadar yüksek maaşlar almayabilir veya beklediğinizden yüksek maaşlar alabilirler. Bölüme adım atmadan önce mezunların neler yaptığını, hastanede nelerle karşılaştıklarını, nöbet sürelerini araştırın.

Sağlık çalışanları gerçekten çok kıymetlidir ve bu meslek toplum sağlığı için önemlidir. Bu bölüme girmeden önce bölüme dair detaylıca bilgi edinmek ise sizin hem okurken motivasyonunuzu yüksek tutabilmeniz hem de doğru bir karar alabilmeniz için önemlidir.

Diğer bölümler hakkında bilgi almak için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.

Hukuk Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/hukuk-bolumu

Ekonomi Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/ekonomi-bolumu/

Psikoloji Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/psikoloji-bolumu/

Mimarlık Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/mimarlik-bolumu/

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/dijital-oyun-tasarimi/

Diş Hekimliği Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/dis-hekimligi-bolumu/

Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/yapay-zeka-muhendisligi-bolumu/

Paylaş
Yorum Yaz
1 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x