Yapay Zeka Mühendisliği Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Abdulkadir Özbek

Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü Seçmeden Önce Yapılacaklar

Yapay zeka mühendisliği bölümü, Türkiye’de çok yeni bir bölüm ve çok az üniversitede bu bölümü görebiliyoruz. YÖK Atlas verilerine göre, Yapay zeka mühendisliği bölümü Hacettepe Üniversitesi, TOBB Ekonomi Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nde var. Yapay zeka ve veri mühendisliği ise yalnızca İTÜ’de bulunuyor. Türkiye’de çok yeni olsa da, Amerika Birleşik Devletleri’nde Carnegie Mellon University ve Massachusetts Institute of Technology (MIT), University of Sheffield ve birçok üniversitede lisans düzeyinde yapay zeka mühendisliği eğitimi bir süredir veriliyor.

Yapay Zeka Mühendisliği Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Bu bölüm, inovasyon odaklı bir eğitim sunarken öğrencilerine, disiplinler arası çalışma alanı da açar. Zira artık yapay zeka algoritmalarının kullanılmadığı bir alan kalmadı. Ayrıca bu bölüm, yurt dışında da etkin bir temsil alanına sahip. Özellikle bu bölüm mezunları için iş kapıları çok açık demek mümkün. Son dönemlerde, avukatlara, doktorlara ve birçok mesleğe ileride ihtiyaç kalmayacağı konuşuluyor, yerlerine yapay zeka mühendisleri gelecek deniyor. Biz de bu süreci yakından takip ediyor olacağız.

Bu yazıda sizinle bölümü seçmeden önce yapmanız gerekenleri aktarmaya çalışacağım.

1- Bu bölümün ders içeriklerini inceleyin.

Yapay Zeka Mühendisliği Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Bölüme girmeden önce muhakkak ders programına bakın. Genelde ilk iki sene bilgisayar mühendisliği dersleri ile aynı olabiliyor. Devamı için konulan dersleri inceleyebilirsiniz. Bilgisayar mühendisliğinden ayrılan noktaları anlamak için iyi bir adım olabilir.

2- Mezunlar ne iş yapabilirler, öğrenin.

Burada biraz şansızsınız zira bölüm o kadar yeni ki 🙂 Türkiye’de 2019 yılında ilk kez Hacettepe Üniversitesi’nde kurulan bu bölümün pek de mezunu var diyemeyiz. Bu noktada sektörden kişilerle, sektörün bu bölüme nasıl baktığına dair araştırmalar yapmak sizin adınıza faydalı olacaktır. Hem İnsan Kaynakları departmanından yöneticilerle hem de mühendislerin çalıştığı departmanların yöneticileri ile görüşebilirsiniz.

3- Bölümün akademik kadrosunu araştırın.

Yapay Zeka Mühendisliği Bölümünü Seçerken Bilmeniz Gerekenler

Bölümdeki akademisyenlerinizi ve ilgi alanlarını araştırın. Ne kadar çeşitli alandan ve tecrübeden akademisyeniniz olursa, sizin için faydalıdır zira yapay zeka mühendisliği diğer mühendislere oranla daha ara bir bölüm ve tek bir konu başlığına sahip. 

4- Bölümlerin web sitesini inceleyin.

Bölüm çok yeni olduğu için bölüme dair bilgi almak için çok kısıtlı kaynağınız var. Üniversite web siteleri sizin için bu anlamda güzel bir yer. Detaylıca okuyun, bilgi edinin ve sonrasında da üniversiteye gidip akademisyenlerle görüşün. 

5- Halihazırda yapay zeka mühendisliği bölümü öğrencisi olan kişilerle görüşün.

Ne kadar okursanız okuyun, bölümün içerisinden birinin size aktardığı deneyimler kadar faydalı olmayabilir bu süreç. Onların yaşadıkları, deneyimledikleri, staj süreçlerinde piyasada yaşadıklarından bu bölüme dair çok daha içgörüler elde edebilirsiniz.

6- Yapay zeka mühendisliği bölümü tercih etmeden önce kendiniz yapay zekaya dair çalışmaya başlayın.

Bu bölümü tercih etmeden önce, yapay zekaya olan tutkunuzdan emin olmanızı öneririm. Bu konu hakkında çok okuyun, kendiniz şimdiden eğitimler alın ki bu denli spesifik bir alanda okurken alana dair tutkunuz sizi beslesin.

Geleceğin mesleklerinden sayılan yapay zeka mühendisliğini tercih etmeden önce yapabileceklerinize dair bir liste hazırladım, umarım ki faydalı olur. Bölümün öğrencisi olmadan bölüme dair bilgi sahibi olmayı önemsiyorum, elbette ki sonrasında bölüm değiştirebilirsiniz ama o süreç de başlı başına büyük bir stres yaratabiliyor öğrencilerde. Bu sebeple önceden muhakkak ki yeterli araştırmayı yapmaya çalışın.

Diğer bölümler hakkında bilgi almak için aşağıdaki linklere tıklayabilirsiniz.

Hukuk Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/hukuk-bolumu

Ekonomi Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/ekonomi-bolumu/

Psikoloji Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/psikoloji-bolumu/

Mimarlık Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/mimarlik-bolumu/

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/dijital-oyun-tasarimi/

Diş Hekimliği Bölümü

https://abdulkadirozbek.com.tr/dis-hekimligi-bolumu/

Paylaş
Yorum Yaz
3.5 2 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

Login

0
Would love your thoughts, please comment.x